Reprezentanții ANOSR, după discuțiile de azi pe legile Educației: Ministerul alocă un timp minimal pentru dezbaterile cu studenții, care sunt “de formă, continuă să ne ignore solicitările și tratează propunerile noastre cu superficialitate”

400 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Adriana Neagoe
ANOSR reclamă într-un comunicat de presă că dezbaterea de azi de la ministerul Educației privind proiectul de lege a învățământului superior a fost “de formă”: delegații ANOSR au susținut o parte dintre amendamentele transmise, însă acestea au fost respinse pe bandă rulantă, sub diferite pretexte. La discuții au participat și Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR), Uniunea Studenților din România (USR), Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS).
  • Dezbaterea a fost anunțată și de ministrul Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook, ca fiind dezbaterea cu numărul 67, din cele 71 care vor fi desfășurate până în data de 24 august când se încheie procesul de dezbatere publică.
  • În ultimele 2 zile înainte de expirarea termenului de consultare publică, vor fi organizate dezbateri ale ministerului Educației. Edupedu.ro a scris astăzi că înaintea primei dezbateri organizată de Ministerul Educației conform Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, instituția anunță că se pot înscrie organizațiile interesate să facă propuneri. 

Reprezentanții ANOSR subliniază în comunicatul de presă că “inclusiv în ultimele zile de consultări, Ministerul Educației alocă un timp minimal pentru dezbaterile cu studenții, continuă să ne ignore solicitările și tratează cu superficialitate propunerile federației. Astăzi, în cadrul unei negocieri care s-a dovedit a fi de formă, cu reprezentanții Ministerului Educației, delegații ANOSR au susținut o parte dintre amendamentele transmise, însă acestea au fost respinse pe bandă rulantă, sub diferite pretexte.

În acest context, reprezentanții ANOSR subliniază imperativ necesitatea unor noi consultări, astfel încât să poată exista o dezbatere reală asupra propunerilor federației. Tragem un ultim semnal de alarmă cu privire la nevoia ca amendamentele propuse de ANOSR să fie cu adevărat analizate și negociate cu Ministerul Educației.

Amintim că studenți din Timișoara au protestat în stradă săptămâna trecută, în semn de nemulțumire față de proiectul noii Legi a Educației. Încă de atunci, reprezentanții trăgeau un semnal de alarmă asupra procesului de consultare și considerau nepotrivit faptul că au fost chemați la discuții abia în ultimele 2 zile de consultări publice. “ANOSR a înaintat către Ministerul Educaţiei, într-o primă etapă, peste 200 de amendamente şi ni se pare destul de greu de crezut că în două zile vom putea să ajungem la un consens sau să fie integrate parte din acele amendamente în proiectul Legii învăţământului superior”, spunea vineri, secretarul general al ANOSR, Oana Alexandra Ţînţar.

Potrivit comunicatului, propunerile federației, aduse astăzi în atenția Ministerului, au fost următoarele:

  • “Corelarea subvenției acordate de la bugetul de stat pentru bursele studențești cu salariul minim brut pe economie (printr-un procentaj de 12%);
  • Acordarea ponderii de 25% pentru studenți în alegerea Rectorului;
  • Majorarea reducerii acordate pentru transportul feroviar, de la 50% la 90%, pe perioada întregului an calendaristic;
  • Înființarea Comisiei Naționale pentru Servicii Sociale Studențești;
  • Limitarea mandatelor rectorilor, în sensul prevăzut de forma inițială a Legii Educației Naționale nr. 1/2011 – maximum 8 ani, indiferent de numărul de mandate sau de întreruperi ale acestora;
  • Păstrarea actualei prevederi din Legea Educației Naționale privind vârsta de pensionare și modalitatea de prelungire a calității de cadru didactic, în sensul păstrării evaluării obligatorii după împlinirea vârstei de 65 de ani;
  • Eliminarea din proiectul legii a prevederii care permite renunțarea unilaterală la titlul de doctor;
  • Eliminarea din proiectul legii a prevederii conform căreia răspunderea administrativă pentru plagiat se prescrie în termen de 3 ani”
Comunicatul integral al ANOSR:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Simulare BAC 2023. Rezolvarea subiectelor la Istorie, făcută de profesoara Andreea Martinescu: Este surprinzător faptul că la subiectul II apare un text referitor la evenimente din prima jumătate a secolului XIX

Subiectele pe care le-au primit liceenii la simularea de la Istorie au fost rezolvate pentru Edupedu.ro de profesoara Andreea Martinescu. Cadrul didactic este de părere că subiectele au fost accesibile:…
Vezi articolul
Pavel Popescu și Sorin Cîmpeanu / Colaj foto: Facebook și captură ProTV

SURSE Propunerile de miniștri cu care Nicolae Ciucă va merge în Parlament: Pavel Popescu la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sorin Cîmpeanu la Educație / UDMR primește patru ministere / Incertitudine la Justiție

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a stabilit lista de miniștri care va fi depusă sâmbătă în Parlament, au precizat pentru G4Media.ro surse politice. Audierile ar urma să aibă loc marți, iar…
Vezi articolul

UPDATE Inspectorul școlar general al Capitalei: Ministerul Educației agreează modificarea ordinului comun, pentru ca elevii din clasele a VIII-a și a XII-a să vină fizic la școală / Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență se întrunește probabil sâmbătă

UPDATE “Ministerul Educației agreează modificarea ordinului comun cu Ministerul Sănătății, pentru a putea permite și participarea claselor finale la activități față în față, ceea ce înseamnă că în scenariul 3…
Vezi articolul