“Atac necolegial și lipsit de respect și etică”, “atac mișelesc” susținut de un “promotor al unor idei vechi bolșevice” – în astfel de termeni a reacționat, vineri, Facultatea de Teologie Ortodoxă “Justinian Patriarhul” din cadrul Universității din București (FTOUB), după ce Claudiu Tufiș, conferențiar la altă facultate a universității, a comentat pe Facebook cu privire la prezența FTOUB în cadrul instituției de învățământ superior. El arătase că acesteia ar urma să-i fie alocate mai multe locuri la licență decât unor facultăți de științe ale universității și își exprimase opinia că “facultățile de teologie nu au ce căuta în universități”.
În reacția sa de vineri, publicată pe site-ul propriu, Facultatea de Teologie – care poartă numele Patriarhului Justinian, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române timp de 30 de ani, în comunism, dar care este prezentat de BOR drept un apărător al Bisericii în fața comunismului – descrie poziția conferențiarului Claudiu Tufiș, de la Facultatea de Științe Politice ale UB, drept un “atac mișelesc” ce “condamnă prezența Facultăților de Teologie în Universitățile publice cu aceeași înfierare cu care Partidul Comunist elimina orice formă de spiritualitate și religiozitate din spațiul public românesc în perioada 1948-1989” (N. red.: Patriarhul Justinian a condus BOR în perioada 1948-1977).
FTOUB apreciază, cu privire la afirmațiile lui Claudiu Tufiș, că ar fi “fără niciun fundament, constituindu-se doar într-un atac necolegial, neacademic și lipsit de orice etică, fapt care nu poate onora un membru al comunității noastre universitare”.
În același context, dar fără a da niciun nume și fără a menționa explicit la cine se referă, același comunicat al FTOUB face referire la “opinii denigratoare și discriminatorii” care “nu sunt specificul unei comunități academice europene, așa cum este Universitatea din București”. Comunicatul invocă și Constituția României – tot fără a spune explicit la ce se referă: “(…) Constituția României prin care sunt interzise prin lege îndemnul la ură religioasă sau incitarea la discriminare (art. 30, alin. 7). Tot Constituția României garantează „libertatea persoanei de a dezvolta spiritualitatea și de a accede la valorile culturii naționale și universale, care nu pot fi îngrădite” (art. 33, alin. 2)”.
La fel, fără să spună explicit cine a exprimat opinii denigratoare, dar punând afirmațiile în contextul reacției la comentariul lui Claudiu Tufiș, FTOUB amintește: “Carta Universității din București statutează că: „Membrii comunității universitare care exprimă în public opinii denigratoare sau injurioase la adresa altor membri ai comunității universitare, individual sau în grup, nu pot invoca libertatea academică. Libertatea academică nu justifică limbajul defăimător, comportamentele obscene, discriminarea pe criterii etnice, de rasă, sex, vârstă, origine socială, religie, opinii politice, orientare sexuală, şi nici alte conduite lipsite de integritate etică” (art. 7, alin.1)”.
În punctul său de vedere, Facultatea de Teologie nu comentează pe tema numărului de locuri la licență solicitate pentru următorul an universitar, la care s-a referit în mesajul său conferențiarul Facultății de Științe Politice. Ea răspunde, însă, aprecierii acestuia cum că astfel de facultăți nu ar trebui să funcționeze în universități: “În Universitățile publice din România, Facultățile de Teologie au existat încă de la înființarea acestora (fiind cofondatoare ale primelor Universități din România: Iași și București), iar în prezent Legea 1/2011 a Educației Naționale stabilește prezența legală a acestora în Universitățile de stat ca „facultăți cu dublă subordonare” (art. 15, alin. 1), „destinate pregătirii personalului de cult și activității social-misionare” (art. 15, alin. 1)”.
Context:
Claudiu Tufiș a scris, miercuri, pe Facebook un comentariu în care arată că Facultatea de Teologie Ortodoxă a UB ar urma să aibă disponibile pentru anul academic viitor mai multe locuri la buget, la programele de licență, decât facultățile de Jurnalism și Științele Comunicării, Istorie, Geologie și Geofizică, Fizică, Filosofie, Chimie, Biologie. El susține, în acest context, că “facultățile de teologie nu au ce căuta în universități”, menționând între altele că, la Teologie, “numirea profesorilor depinde nu doar de concursuri ci și de binecuvântarea bisericii”.
El a făcut acest comentariu într-un moment în care Universitatea din București nu a luat încă o decizie finală cu privire la numărul de locuri care vor fi repartizate facultăților sale. Potrivit Mirabelei Amarandei, purtătoarea de cuvânt a instituției, miercuri au fost votate doar propunerile inițiale ale facultăților privind cifra de școlarizare pentru anul academic 2023-2024, cifră de școlarizare ce stă la baza admiterii la facultate, urmând ca decizia finală să fie luată în luna mai, după ce Ministerul Educației va aproba cifra de școlarizare per universitate.
Pe de altă parte, Edupedu.ro a semnalat că, potrivit cifrei de școlarizare folosite pentru admiterea la studii de licență în actualul an universitar, aprobată în mai 2022, în anul 2022-2023 Facultatea de Teologie Ortodoxă a avut repartizate 172 de locuri – mai multe decât: Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (127), Geologie și Geofizică (64), Fizică (78), Filosofie (97), Chimie (110), Biologie (131).
4 comments
Mai este un comentariul precendent rectificării pe care nu l-ați publicat.
Din motive tehnice sper
RECTIFICARE comentariu anterior:
domnul politruc, nu a absolvit SNSPA fostul Stefan Gheorghiu, ci Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București.
Dar asta nu îl face un altceva decât un politruc si o arma fundației Soroș, renumit pentru ideologia neomarxistă, globalista si progresista.
Iata câteva repere:
https://drive.google.com/file/d/1w-Ky0_MucbTiWCAFe77Jedb7wz9r7Yf-/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/1BPcmtxxTEmc1iDWPdIZfwRkuwJpJBJnl/view?usp=drivesdk
Eu am urmat Fac. de Științe Politice și Administrative, pe profilul Adm. Publica. Din proprie experiență, o instituție mai inutilă decât Științele Politice nu exista …Deci sa nu din ipocriți. Cred că la Fac. de Teologie înveți lucruri net superioare Fac. de St. Politice.
Atât de multele sofisme de relevanță, din răspunsul facultății, par a induce ideea că forma a fost aleasă pentru a submina fondul. Se poate preda o lecție de logică foarte comică, pe seama acestui răspuns atât de superficial, în egală măsură excesiv de emoțional, care tinde să ne arate cum o facultate consacrată pentru seriozitatea și “masculinitatea” sa, își poate pune singură poalele în cap, pierzându-și “uzul rațiunii”. Poate că o dezbatere într-un cerc profesoral mai larg, asupra acestor reacții instituționale, ar aduce un plus de rigoare și consistență. A răspunde așa cum s-a răspuns, mă tem că echivalează cu o confirmare a punctului de vedere opus. Chiar aștept o variantă mai bună a răspunsului public. O facultate cu adevărat indispensabilă, cum este facultatea de teologie, ar avea resursele și chiar ar fi obligată să îl ofere.