Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a criticat dur oferta făcută duminică de guvern la negocieri. ”A fost un eșec total, ne simțim jigniți, au venit cu aceeași ofertă ca acum 5 luni, deși atunci am respins-o. Am fost umiliți 33 de ani, a venit timpul ca umilința să înceteze”, a declarat Hăncescu la Antena 3.
El a spus că sindicatele vor ca noua salarizare a profesorilor să înceapă de la 4.000 de lei net pentru profesorii debutanți, adică echivalentul salariului mediu pe economie.
Simion Hăncescu a mai spus că la negocierile de duminică liderii sindicali au propus guvernului să adopte o ordonanță de urgență cu o primă creștere de salarii, dar propunerea ”a fost respinsă din start”.
Oferta guvernului pentru protestatari a fost acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic.
Citește articolul integral pe G4Media.ro.
Informații de background – Care sunt revendicările sindicatelor din educație și motivele grevei generale
Revendicările principale ale sindicatelor, transmise în informările către Guvern, sunt următoarele:
„Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea
concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației”.
17 comments
Sunteți în grevă și de la meditații?
Ce aveți în cap, oameni buni? Dacă sunteți așa deștepți, ce căutați la meditații? Vă duceți pentru că vă e lene să vă pregătiți singuri. Vă e lene să vă ajutați copiii la teme și preferați să îi ajute altcineva. Puneți mâna ori pe carte, ori pe muncă! Noi vom avea zilele de grevă tăiate, adică neplătite. Precizez că nu dau meditații, prefer să mă ocup de familia mea in timpul liber.
Dragi profesori si pretini, voi v-ati intrebat vreodata cat de jigniti suntem noi parintii copiilor care stau acasa sau care platesc meditatii acelor profesori care sunt in greva dar nu de la meditatii ci doar de la ore? Nu am nimic impotriva maririlor pe care le solicitati poate chiar le meritati dar ar fi cazul sa va mai ganditi si la bietii copii si parintii lor care fac sacrificii enorme iar ipocrizia asta cu salarii de 2500 lasati-o deoparte ca si un profesor suplinitor castiga banii astia si va spun asta in cunostiinta de cauza. A fi profesor este o vocatie care din pacate in ultimii ani a devenit un fel de fata morgana asa ca dragi profesori va doresc sa aveti noroc in cererile d-voastra dar va rog mai ganditi-va si la copiii nostrii.
Un suplinitor și un titular pot fi ambii profesori calificați. Dincolo de stabilitatea pe post, nu e absolut nicio diferență între cei doi. Deci nu știu ce încercați să demonstrați, dar nu prea știți despre ce vorbiți.
A fi profesor e o vocație care nu include obligația de a fi muritor de foame și la coada societății de dragul copiilor altora.
Ați fost umiliți 33 de ani… Vai!… Și în tot acești 33 de ani ați ales aceeași idioți care v au umilit. Oare de ce? Bine că v ați trezit acum.Aveti grijă cum votați la următoarele alegeri, că să nu mai fiți “umiliți”!
Mulțumim pentru grija pe care ne-o porți, sper să ți se întoarcă la fel, o zi bună!
Fetițo, cine te crezi să le spui altora ce să voteze? Stai liniștită că sunt pe făraș rezistenții voștri obraznici, neciopliți și analfabeți funcțional.
Sunt de acord cu d-l Miclea, salarizarea personalului din învățământ ar trebui făcută pe baza de competențe și nu în funcție de grad,vechime etc.
Salarii si atât, nu?
Nimic despre copii, ei pot fi batjocoriți in pragul examenelor, amenințati cu înghețarea anului, adică pierderea efectivă a unui an din viața fiecăruia.
Da, profesorii au dreptate, sunt prost plătiți. Dar sunt putini cei care se pot numi dascăli adevărați, care ar trebui ținuți pe brațe, majoritatea sunt….,,…,, 4 ore pe zi, 8 luni pe an. Cine in țara asta mai are un astfel de serviciu?
Batjocoriți în pragul examenelor? Dar profesorii pot fi batjocoriți ani de zile, nu? Că doar profesorii nu sunt oameni, din punctul tău de vedere.
Foarte bine punctat! Rușine să le fie, își bat joc de copii.
Și copiii își bat joc de ei de ani de zile. A venit timpul să le pese și lor mai mult de comportamentul propriu față de profesor, de părinte, de carte, de școală.
Mie mi se pare un blat intre guvern si lideri de sindicat pentru a manipula profesorii. In urma acestei greve, se urmareste economisirea de cel putin 45000 euro la fiecare scoala daca dureaza 20 zile. Liderii de sidicat nu au venit cu ceva concret in care sa lamureasca profesorii.
Ți se pare și atât.
Ecuație simplă,când un politician sau partid politic susțin public un lucru, în cazul de față “Educația este importantă”, trebuie adăugat negația și obținem rezultatul,
“Educația nu este importantă”,rezultat 100% garantat!
Aplicați aceasta metoda în toate discursurile lor,indiferent de context,vă garantez că nu vom mai fi frustrați că am am fost înșelați și mințiți:))
Dumnezeu cu mila!
https://youtu.be/SFyyp7R9FbI
Hoții își schimbă locurile între ei. Urmăriți clipurile domnului Valeriu Nicolae ca să vedeți de ce ni se tot spune că nu sunt bani și că o dublare a salariului ar nenoroci economia. În realitate bani există, dar sunt dedicați furăciunilor in caracatițele de partid. Profesorii sunt umiliți cu salarii mizerabile pentru că se știe că sunt vulnerabili. Toată societatea civilă ne sare în cap când facem grevă. Ni se spune imediat că suntem insensibili la viitorul copiilor, dar cum altfel ne-am putea cere drepturile?!
Îl rog pe moderator să lase acest comentariu cu link-ul clipului cu tot. E foarte important. Să-l urmăriți, cu răbdare și atenție, pe tot. Veți înțege că bani există, dar nu pentru cetățenii cinstiți.
E clar că peste 100.000 de profesori, împreună cu familiile și rudele lor, vor vota altceva la următoarele alegeri. Asta ar însemna ca cel puțin 1.000.000 de voturi să meargă către alte grupări politice. Din nefericire, nu există prea multe opțiuni.
au uitat sindicatele sa faca ceva legat de cei 2,1 % din PIB. Asta trebuia facut acum 5 luni !!!