Replică dură a profesorului Radu Gologan, adresată ministrului Educației: Olimpiadele trebuie să fie în organizarea societăților profesionale. Ca președinte al Societății de Științe Matematice din România, nu voi lăsa la mâna birocrației această minunată tradiție

Radu Gologan / Foto: Digitaliada

Radu Gologan / Foto: Digitaliada

„Mă uit siderat la afirmațiile făcute relativ la olimpiade și participarea României la olimpiadele internaționale. Puteți verifica că organizațiile profesionale de matematică, fizică, informatică, chimie ș.a. au reușit în cei doi ani de pandemie să organizeze competițiile naționale, să selecteze loturi și să fie prezente online sau direct la competițiile internaționale”, a scris profesorul Radu Gologan pe pagina de Facebook, ca reacție la declarațiile de aseară ale ministrului Educației.

Replica vine după ce Sorin Cîmpeanu a spus aseară la Digi24 următoarele aspecte referitoare la olimpiadele școlare: „Am avut nevoie să reluăm olimpiadele după doi ani de întrerupere, pentru că avem elevi foarte buni care au dorit să participe la olimpiade internaționale și nu au fost recunoscute doi ani în România. A fost o urgență să aprobăm lista olimpiadelor care sunt legate de internațională”.

Radu Gologan a mai precizat că Societatea de Științe Matematice a organizat „cele trei faze ale olimpiadei naționale de matematică și a selecției și pregătirii loturilor fără niciun sprijin al Ministerului”: „Societatea de Științe Matematice, fondatoare a Olimpiadei Internaționale de Matematică, este membră a comunității Olimpiadei Internaționale de Matematică (invitațiile de participare fiind adresate ei, în numele României) și prin urmare, a organizat cele trei faze ale olimpiadei naționale de matematică și a selecției și pregătirii loturilor fără niciun sprijin al Ministerului pe care îl conduceți, care de altfel, neoficial a apreciat și a susținut demersul”.

„Ca Președinte al Societății de Științe Matematice din Romania, reprezentant al celor 7.000 de dascăli matematicieni, iubitori de copii excepționali, nu voi lăsa la mâna birocrației această minunată tradiție a școlii românești”, a concluzionat profesorul.

Textul integral publicat de Radu Gologan pe pagina sa de Facebook:

„Stimate Domnule Ministru Câmpeanu,

Mă uit siderat la afirmațiile făcute relativ la olimpiade și participarea României la olimpiadele internaționale.

Puteți verifica că organizațiile profesionale de matematică, fizică, informatică, chimie, ș.a. au reușit în cei doi ani de pandemie să organizeze competițiile naționale, să selecteze loturi și să fie prezente online sau direct la competițiile internaționale.

Societatea de Științe Matematice, fondatoare a Olimpiadei Internaționale de Matematică, este membră a comunității Olimpiadei Internaționale de Matematică (invitațiile de participare fiind adresate ei, în numele României) și prin urmare, a organizat cele trei faze ale olimpiadei naționale de matematică și a selecției și pregătirii loturilor fără niciun sprijin al Ministerului pe care îl conduceți, care de altfel, neoficial a apreciat și a susținut demersul. Sprijinul firmelor private a fost esențial și neinteresat, iar impresia generală a fost că organizarea și rezultatele au fost impecabile și neinfluențate de birocrația sistemului oficial. În plus, sistemul IT produs a dovedit că poate fi utilizat la examenele naționale.

Din câte știm, aceleași afirmații le pot face și comunitățile profesionale de informatică, fizică, chimie, biologie. etc.

Afirmațiile mele nu sunt o acuzație la adresa ministerului pe care îl gestionați, ci o dovadă că olimpiadele trebuie să fie în organizarea societăților profesionale cu sprijinul logistic al ministerului, așa cum au pornit în 1902 prin Societatea Gazeta Matematică, actuala Societate de Științe Matematice.

Iar ca președinte al Societății de Științe Matematice din Romania, reprezentant al celor 7000 de dascăli matematicieni, iubitori de copii excepționali, nu voi lăsa la mâna birocrației această minunată tradiție a școlii românești.”

Informații de context

Ministrul Educației a anunțat pe 30 decembrie 2021 că vor fi reluate olimpiadele și concursurile naționale după o pauză de doi ani. Săptămâna aceasta, Sorin Cîmpeanu preciza într-un comunicat că vor fi actualizate listele cu olimpiadele și vor fi incluse și alte competiții, precum olimpiadele de istorie sau de limba și literatura română. Comunicatul a venit după ce Edupedu.ro a remarcat zilele trecute că pe lista olimpiadelor care se vor desfășura în acest an nu sunt incluse olimpiadele la Limba și Literatura Română, Istorie, Limba engleză, în schimb există olimpiade la Limba Maghiară și Limba Rusă.

Concursurile și olimpiadele școlare, anulate doi ani școlari la rând din cauza pandemiei de Covid-19

Ordinul de ministru prin care se aprobă listele cu olimpiade și concursuri școlare în anul școlar 2021-2022 (5.992/29.12.2021) – disponibil aici.

Iată declarația completă a ministrului Educației despre olimpiade:

Moderator: De ce s-au anulat mai multe olimpiade?

Sorin Cîmpeanu: Nu s-a anulat nicio olimpiadă, este un fake-news pe care îl calific ca fiind… mai bine nu-l calific. 

Moderator: Și atunci care este situația? Sunt foarte mulți oameni care ne trimit întrebări…

Sorin Cîmpeanu: Explic cât se poate de clar, o să exercit din ce în ce mai mult abilitățile mele pedagogice, didactice și mai puțin pe cele ministeriale. Am făcut o promisiune de recunoaștere a olimpiadelor de robotică, unde elevii români au obținut rezultate remarcabile, pentru că nu erau recunoscute, de creație și de inovare. Am avut nevoie să reluăm olimpiadele după doi ani de întrerupere, pentru că avem elevi foarte buni care au dorit să participe la olimpiade internaționale și nu au fost recunoscute doi ani în România. A fost o urgență să aprobăm lista olimpiadelor care sunt legate de internațională. Au fost aprobate în acea listă despre care vorbim 76 de olimpiade internaționale plus alte 34 de olimpiade naționale care au etapă internațională, pentru a putea pregăti selecția loturilor elevilor care participă la olimpiade internaționale. Am precizat acest lucru.

Această primă listă a fost determinată de urgență de a pregăti partea internațională, toate cele 76 plus 34 sunt legate de internațională, olimpiade precum cea de limba română nu au etapă internațională, nici olimpiada de istorie nu are etapă internațională și oricât v-ar surprinde, nici olimpiada de limba engleză nu are etapă internațională. Mâine voi discuta cu colegii mei pentru a selecționa atent o a doua listă în care vor fi incluse aceste olimpiade despre care s-a spus această bazaconie, această aberație că au fost tăiate, din care vor face parte în mod evident, am anunțat și public, olimpiada de istorie, de limba română, olimpiada de limba engleză, deci olimpiadele care nu au etapă internațională.

Moderator: Deci e vorba de prioritizare cumva.

Sorin Cîmpeanu: Evident că da. Aș vrea să vă spun pentru a înțelege mai bine că sunt 78 de olimpiade, din care doar 34 au etapă internațională – din diferență fac parte olimpiadele de istorie și română. Sunt 321 de concursuri educative naționale, 321 la care se adaugă 1.836 de concursul regionale. Deci 321 plus 1.836 plus diferența de la acele olimpiade care nu au etapă internațională. Această listă trebuie atent analizată. Sunt peste 2.000 de concursuri și atenția este necesară pentru a selecta exact acele concursuri și olimpiade care sunt relevante pentru a fi susținute și recunoscute de Ministerul Educației, sunt peste 2.000. (…)

Video, la minutul 13:47:
Citește si:
Listele cu olimpiadele vor fi actualizate și cu alte competiții precum olimpiadele de istorie sau de limba și literatura română, anunță ministrul Cîmpeanu
LISTĂ Care sunt concursurile și olimpiadele școlare din anul școlar 2021-2022. Nu apar cea de engleză și cea de limba și literatura română. Se va organiza la limba maghiară / Noutate: competiții de robotică, de creație digitală
30 decembrie 2021 – Olimpiadele și concursurile naționale, oficial reluate după o pauză de doi ani. Cîmpeanu: Le vom organiza și online dacă situația o va impune / VIDEO
Exit mobile version