Replică a sindicatelor din Educație, după anunțul pe Facebook al lui Marcel Ciolacu, că „e dispus“ să discute în weekend dezamorsarea grevei generale: Guvernul este singurul care poate detensiona situația din învățământ, doar cu el vom negocia, vom onora orice invitație oficială

16.801 de vizualizări
Foto: Angelo Brezoianu/Agerpres Foto
Mesaj tranșant al celor trei federații sindicale din Educație, în replică la cel transmis pe Facebook de liderul PSD Marcel Ciolacu. Într-un comunicat, reprezentanții profesorilor și ai angajaților din Educație spun că Guvernul este singurul cu care vor negocia și că vor onora orice invitație oficială la discuții cu Executivul. Ciolacu le-a transmis sindicatelor vineri la prânz că „sunt dispus să discut, în orice moment, pe parcursul acestui week-end, cu liderii de sindicat din învăţământ şi să facem împreună toate eforturile necesare pentru a evita greva generală“.

„Guvernul este singurul care poate detensiona situația din învățământ“, conform comunicatului transmis vineri seara de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“. Cele trei federații spun că „vor onora orice invitație oficială la negocieri venită din partea Guvernului României“.

Reprezentanții profesorilor amintesc demersurile de protest pe care le-au făcut în ultimii ani, tocmai pentru a nu se ajunge la această formă extremă de conflict de muncă.

„Din anul 2021, am tras foarte multe semnale de alarmă, am trimis zeci de scrisori și comunicate, am organizat mai multe acțiuni de protest, însă, de fiecare dată, discuțiile nu au avut rezultatul așteptat de membrii de sindicat. De cele mai multe ori, ni s-au făcut doar promisiuni, care nu au fost onorate.

Menționăm că, din anul 2021 și până în prezent, când s-a luat decizia declanșării grevei generale, am avut următoarele acțiuni de protest:

  • 6 decembrie 2021 – am depus la Registratura Guvernului 163.000 de petiții ale angajaților din învățământ prin care aceștia au solicitat majorarea în regim de urgență a salariilor;
  • 20 – 22 decembrie 2021 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 13 ianuarie 2022 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 19 ianuarie 2022 – am organizat o grevă de avertisment de două ore;
  • 25 mai 2022 – am organizat un miting de protest în Piața Victoriei;
  • 1 februarie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 21 februarie 2023 – am anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că vom declanșa greva generală;
  • 29 martie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 25 – 26 aprilie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 10 mai 2023 – am organizat un marș de protest la care au participat peste 15.000 de angajați din învățământ;
  • 17 mai 2023  am organizat o grevă de avertisment de două ore.

După cum se poate observa, am făcut tot posibilul ca să nu ajungem la acest protest extrem. În continuare suntem deschiși la negocieri, indiferent de ziua și ora la care suntem invitați.

Reamintim care sunt revendicările noastre:

Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea

concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Le mulţumim şi pe această cale colegilor noştri pentru solidaritatea de care dau dovadă și pentru semnarea referendumului privind declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai 2023“.


27 comments
  1. Pentru nestiutorii de pe aici: voi stiti ca tot 2000 de lei primeste si un consilier debutant intr-un minister? Pai cat vreti sa primeasca un profesor debutant, 4000 de lei? In afara de gargara voi stiti cat se munceste intr-un minister? Nu ma refer la consilierii personali si secretare desi pana si aia ajung acasa pe la 12 noaptea ci la cei care invart hartii cum se spune prin poporul analfabet. Eu am plecat din invatamant si am ajuns intr-un minister si de 15 ani de-abia imi pot lua 15 zile de concediu pe an. Nu iau mita si nici nu fac meditatii si nici nu stau acasa, pe leafa, trei luni pe an…Mama mea a lucrat 35 de ani ca dascal si a iesit la pensie cu 1000 de lei. In ziua de azi nesimtirea e la cote alarmante, mai ales in invatamant…

    1. Vai săraci de voi 200 secretarii si tot de ce tine guvern și parlament ,ki munciți furănd ,de va rupeți în 💪💪💪de aia merge România bine ca aveti voi privelegi pensii nesimtite FARA CONTRIBUTE prin munca ta ,a voastră cați bani am pierdut, câte miliarde sunt pierdute pentru -ca sunteți incompetenti.Cate spitale
      creșe ,grădinițe, ati construit în cei 33 ani ,cate autostrăzi nu santeti în stare sa mențineți ce a lăsat Ceaușescu.RUȘINE USL 2.0

    2. Mara Septimius, dacă arăți fluturașul te credem. Du-te înapoi în învățământ și bucură-te de vacanțe!

    3. Ce frumos știi să minți! Îți imaginezi că te crede cineva? Când un șofer din minister are minim 5600, un operator xerox – 4200 , pe cine prostești? Te așteptăm în învățământ , dacă aici curge lapte și miere! Curaj! Sunt posturi libere, o grămadă! Vino la stat degeaba , la 4-5 luni concediu pe an, cadouri , etc !
      Dragi colegi , nu luați în considerare toate aberațiile și răutățile din online , toți sunt curajoși în fața tastaturii. Au apărut cozile de topor , oamenii partidelor, cățeii care își vomită ura … Să dau nume de comentatori ? Ana , Maria, Carina, Gigi, Gică …

    4. Toate cliseele vechi apar in postarea d-voastra: comparatia cu alte profesii, consilierii din minister aici, meditatiile, cele trei luni de vacanta cu leafa. Ati uitat “argumentul Orban”, programul de 18 ore pe saptamana (care pentru cei care isi respecta profesia e de fapt cam de 50 de ore in care se corecteaza se concep planuri de lectii, se pregatesc materiale, etc.). Nimic despre importanta sociala a muncii si dificultatea ei. Nimic despre faptul ca prestigiul unei profesii tine si de felul in care sunt platiti, nimic despre faptul un corp profesoral recrutat la nivelul de 2200 de lei pe luna nu poate avea cei mai buni si mai talentati tineri si nici despre faptul ca profesorii, prin intermediul celor pe care-i educa, au o influenta majora asupra viitorului nostru. Da, 4000 de lei ar fi, intr-adevar, un salariu decent pentru un debutant in invatamant.

  2. Scurt. Ce vreți mă ? Salarii mărite ? Bă ! Cu banii aștia, ne-am luat BMW, ne-am dat indemnizații, ne dăm pensii speciale bă, ne dăm para-ndărături, bă… dascăli amărâți. Așa gândesc aleșii neamului. Iar noi, neam de idioți ce suntem, punem botul la fiecare 4 ani la alegeri și punem stampila pe ei.

  3. Trebuie verificate angajarile din educatie.Secretari,contabili ,soferi cu cite o norma si jumatate.Transportul elevilor la sc. nu se face de sc. ci de ad. publica locala dar politic directorii angajaza mun.intretinere cu atributii de soferi care lucreaza 4ore fiind platiti norma intreaga.Muncitorii necalificati din primarii au salarii mai mari ca un denutant.La isj r o intreaga armata care freaca menta .Bugetul asa cum e el mic e administrat prost.Am 31 de ani in inv.risipa ce se face e strgator la cer.Cheltuieli proaste pe orice iar dascalii nu au hirtie marcare sa nu mai vb. de table interactive alea sint sf.

  4. Guvernul nu a fost nici o dată pentru popor. A furat poporul mai bine spus.
    Dragi cadre didactice vă doresc succes în demersuriile d-voastră, deși poate nu era momentul în final de an școlar, dar aveți grijă, cum a procedat guvernul cu celelalte instituții ale sale nu știu ce șanse de izbândă veți avea.
    Pe românește : nu o să vă bage în seamă sau o să vă ducă cu zăhărelul !!!

  5. Despre nevertebrate…
    Domnul viitor prim ministru e cel care, acum câteva săptămâni, în timp ce se “negocia” cu sindicatele, cu aceeași mânuță cu care astăzi jelește pe facebook soarta dascălilor, a scos din proiectul viitoarei legi a educației prevederea referitoare la salarizarea debutantului în învățământ cu salariul mediu brut pe economie. Adică principala revendicare de azi, dacă nu mă înșel…
    În altă ordine de idei, într-un loc, pe care vă las să îl ghiciți, are loc următoarea discuție:
    -Câți sunt de toți?
    -Astăzi avem 665 aici, trebuie să mai vină încă unul sau doi în următoarele zile. Mai bine de 80% dintre ei au mai puțin de 8 clase…
    Locul discuției de mai sus este:
    a) un șantier
    b) un hotel de lux
    c) un liceu
    d) un penitenciar
    Ați ghicit, nu-i așa?
    Prin urmare, se poate micționa în continuare pe învățământul românesc și pe dascăli, suntem pe drumul cel bun..

  6. mda…un dascal care face greva in prag de examene este similar cubun asasin care trage un copil in fata sa pentru a se apara de arma indreptata spre el de un om al legii. Vrem bani dar fara sa livram calitate in actul de invatamant, ne laudam cu medii mari de absolvire pe banii parintilor care pompeaza bani in meditatii, avem un dascal de valoare si alti 100 mediocri…..Alo! Sindicatele! ce masuri luati pentru a promova meritocratia si pedepsi pe cei care nu aduc plus valoare in actul didactic?

    1. Sindicatul apără membrii de sindicat. Restul organizării sistemului e treaba ministerului, a guvernului, a parlamentului.

      E simplu. Vrei să-ți fac și un desen?

    2. De 2 ani de zile facem proteste, calendarul este anuntat de 3 luni.
      De ce nu ii certi pe cei de la metrorex ca nu fac greva noaptea?
      De ce nu ii certi pe guvernanti ca nu ne-au bagat seama?

    3. imi place ca ati spus realitatea !
      cei care avem copiii în clasa a VIII a simțim această realitate pe pielea noastra! nici macar o oră de pregătire nu a fost oferită de școală! toți am plătit meditații particulare si acum ne lasa cu ochii în soare !!!

    4. imi place ca ati spus realitatea !
      cei cu copiii în clasa a VIII a simt această realitate pe propria piele ! câte ore de pregătire au fost oferite de școală ? toți părinții au plătit meditații particulare si acum îi lasa cu ochii în soare !!!
      Acum când acești copii au cea mai mare nevoie de ore de pregatire, profesorii le arată lipsa de empatie !!! Să le fie rușine !!!

      1. În școala mea se fac ore de pregătire, gratuite, DE DOUĂ ORI PE SĂPTĂMÂNĂ. La disciplinele de examen (evaluare și bacalaureat) dar și la cele unde unii elevi au nevoie de recuperare – și sunt destule.

        Și așa, nu prea rămân elevii la pregătirea suplimentară. De ce? Când plătesc, li se pare că și câștigă ceva. Când e gratis, CLAAAR nu e de calitate. Asta e mentalitatea. Decât să depui un efort real, mai degrabă plătești pe cineva și ai impresia că ”ai muncit”. Iar de vină pentru situația asta nu sunt elevii, că nu ei plătesc.

    5. Acesta e calitatea plătită de guvern. În momentul în care vor fi salarii ma mari calitatea o sa crească prin, profesori motivați, absolvenți mai buni care întra în sistem etc. E la fel ca în privat, ai ce plătești.

    6. Mara Septimius, dacă arăți fluturașul te credem. Du-te înapoi în învățământ și bucură-te de vacanțe!

    7. Sunt o mulțime de copii din familii modeste care învață și iau note mari și foarte mari la examene fără pregătire. Performanța, lenea sau prostia odraslei se plătește. Tu ce plătești?

  7. În perioada aceasta unii profesori fac grevă la școală și continuă meditațiile in particular.

      1. Nu ar trebui să generalizezi! Dacă se ia cineva după logica ta, același criteriu se aplică și la parlamentari, judecători, procurori, doctori, angajați din primării, polițiști, armată etc.

    1. Domnilor liderii sindicali, să nu credeți că somnul vostru in scaune comode vă justfică ideea să renunțăm la salariile mizerabile in timpul grevei. Dacă a-ti fi făcut dialog zilnic, săptămânal, lunar cu guvernanții , puteam să evităm situația actuală.Noi nu avem un venit anual de peste 350.000 le i, noi trăim de la o lună la alta, iar acum cereți să punem în bătaie și puținul pe care avem să justificați nemunca pe care a-ți practicat de ani buni.Rușine să vă fie!

      1. Tu nu ești nici profesor, darămite membru de sindicat.

        Mișcările de protest au început din toamna trecută. E și un articol chiar aici pe Edupedu care înșiră toate etapele (altfel greva generală nu putea fi declarată ”de drept” și o suspendau imediat în instanță). Au tot încercat, au tot negociat, au tot așteptat. A fost semnat un acord chiar în februarie, și ministrul Deca s-a șters cu el undeva, când a fost adoptat bugetul (cică 2.4% din PIB e SUFICIENT pentru educație – cel mai mic buget din ultimii ani, într-o perioadă în care doar facturile la curent au golit bugetele școlilor!) A mai fost un referendum pentru grevă și primăvara trecută, unde sub 50% au votat pentru. Acum au votat peste 70%, pentru că a ajuns cuțitul la os.

        Ai două opțiuni:

        1. nu intra în grevă (nu te forțează nimeni, stai calm). Îți iei în continuare salariul ăla mizer cu care nu poți plăti mai nimic din costurile zilnice. Eventual din lipsă de unitate, greva eșuează și TOȚI rămânem în situația curentă, minus salariul pe zilele de grevă. Inflația crește în continuare, tu tot te plângi că nu-ți mai ajung banii, etc. Asta e definiția unui mic trepăduș care vrea doar să beneficieze de drepturi câștigate de alții.

        2. intră în grevă, rezistă până se obțin rezultate. Toată lumea are de câștigat (măcar să fie aplicată până la capăt legea 153 – suntem la 1,5 ani DUPĂ termenul în care grilele alea trebuiau aplicate. Iar la următoarea lege a salarizării, să conteze că personalul din învățământ poate să se revolte.

        Și, facultativ – dă-ți demisia. Dincolo e oricum mai bine, nu?

  8. Guvernul și parlamentul sunt singurii care pot face efectiv ceva, nu doar exerciții de imagine. Nu vor, asta-i problema.

    Doar că e problema LOR, nu a noastră. De aia-s acolo, ca să legifereze și să coordoneze, nu ca să se rotească la ciolan. Nu doar ca să fure. Nu doar ca să se înjure pe social-media cu cei din opoziție. Nu doar ca să dea impresia că le pasă de țară și de cetățeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rata de deprivare materială şi socială severă în rândul tinerilor din România, cea mai mare din UE / Mai mult de o treime dintre românii cu vârste între 15 și 29 de ani se află în risc de sărăcie și excluziune socială

România avea, în 2022, cea mai ridicată rată de deprivare materială şi socială severă în rândul tinerilor (cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani) din rândul statelor membre…
Vezi articolul
CIVIS Open Lab

UPDATE Profesoara de suedeză Carmen Vioreanu, concediată de Universitatea de București la începutul anului, după acuzații de comportament abuziv, trebuie reîncadrată în funcție – decizia Tribunalului București / Universitatea va face recurs

Profesoara de suedeză Carmen Vioreanu, concediată disciplinar de Universitatea din București, la începutul anului, după ce a fost acuzată de comportament abuziv la adresa studenților, trebuie reîncadrată în funcție, după…
Vezi articolul