Secretarul de stat Antoneta Bolchiș (PSD), de la Ministerul Educației, cea care ocupa portofoliul pentru echitate și egalitate de șanse, a reacționat după articolul Edupedu.ro de marți. În material arătam cu demnitarul a înșirat serviciile asigurate de autorități din punct de vedere educațional, printre cele menționate fiind și „acces gratuit la biblioteca școlară virtuală și platformă școlară de e-learning”, două servicii care deși sunt prevăzute în lege, nu există, nefiind implementate de ministerul în a cărui conducere este Antoneta Bolchiș.
Secretarul de stat a trimis redacției un mesaj cu subiectul „drept la replică” în care scrie doar atât „Referitor la articolul -„Un Secretar de Stat din Ministerul Educației anunță că elevii au acces gratuit la Biblioteca Școlară Virtuală și Platforma școlară de e-learning, fără ca acestea să existe”- îmi pare rău că nu ați înțeles ironia. Cu respect, Antoneta Bolchis, SS ME”.
Oficialul a făcut declarația semnalată în articolul Edupedu.ro la conferința de presă organizată de Salvați Copiii România cu ocazia lansării Raportul național privind drepturile copilului. Intervenția Antonetei Bolchiș a avut o durată de 2 minute și 30 de secunde și poate fi urmărită integral aici:
Pe tot parcursul declarației, după cum se poate vedea în imagini, Antoneta Bolchiș a citit textul pregătit, a urmărit cu pixul rândul pe foaia pe care avea scris mesajul și nu a schițat sau a lansat vreo ironie, nici direct, nici indirect, nici prin intonație și nici prin limbaj non-verbal.
Textul integral al declarației:
Antonata Bolchiș: „Sunt onorată să fiu în mijlocul domniilor voastre și vă mulțumesc pentru invitație. Legea educației prioritizează interesul superior al copilului, astfel încât acesta să aibă acces la educație de calitate, indiferent dacă vorbim de educația obligatorie, educația nonformală, educația informală și alte activități educative, fără plata vreunei taxe.
În învățământul din România se asigură învățământ de stat gratuit, inclusiv învățământul special și special integrat, cazare și masă gratuite în internatele școlare, pentru elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic, precum și pentru elevii din învățământul dual; găzduire gratuită în internate sau centrele de asistare pentru copiii cu cerințe educaționale speciale școlarizați în unitățile de învățământ special sau de masă, inclusiv cei școlarizați în alt județ decât cel de domiciliu.
Manuale școlare gratuite atât pentru învățământul în limba română, cât și pentru cel în limba minorităților naționale pentru elevii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular autorizat acreditat; acces gratuit la biblioteca școlară virtuală și platformă școlară de e-learning; asistență medicală psihologică și logopedică gratuită în cabinetele medicale, cabinetele de asistență psihopedagogică, psihologice, logopedice școlare, atât în unitățile medicale de stat pentru antepreșcolari, preșcolari, elevii de învățământ primar, gimnazial, liceal de stat și din învățământul obligatoriu și particular autorizat acreditat; gratuitate la serviciile publice de transport și gratuitate pentru elevi, pentru elevii etnici români din afara granițelor țării, pentru accesul la activități educative, la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film și alte manifestări culturale și sportive.
Ministerul Educației prioritizează nevoile educaționale, socio-emoționale, medicale, de sănătate psihică ale fiecărui copil din România, pentru că noi cu toții știm că tânărul ale cărui nevoi sunt satisfăcute devine adultul de referință pentru România de mâine. Vă mulțumesc!”
Biblioteca școlară virtuală este un proiect anunțat de Ministerul Educației în 2018, dar rămas până acum în stadiu de proiect cu finanțare europeană. Biblioteca este prevăzută de Legea Educației, dată de Daniel Funeriu, încă din 2011. Potrivit Legii Educației Naționale 1/2011, Ministerul Educației este cel care „asigură elevilor și profesorilor infrastructura necesară, constând în dispozitive și acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Școlare Virtuale, Platformei școlare de e-learning și a altor platforme educaționale agreate”, doar că elevii încă nu beneficiază de acestea, fiind inexistente.
Bolchiș a enumerat o serie de lucruri pe care le asigură elevilor Ministerul Educației și autoritățile învățământ gratuit, cazare și masă gratuite pentru elevii din învățământul profesional și dual, precum și pentru cei din învățământul special. În timp ce a vorbit despre gratuitățile de care beneficiază elevii din România, secretarul de stat a menționat, printre altele, biblioteca școlară virtuală și platformă școlară de e-learning.
Biblioteca școală virtuală este un program finanțat din fonduri europene și ar fi trebuit să fie gata de anul trecut, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Antoneta Bolchiș (PSD) a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației, la începutul lunii aprilie 2022. Aceasta era psiholog școlar la Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” din Șomcuta Mare. Potrivit CV-ului, a fost inspector școlar pentru activități extrașcolare, cu atribuții pentru învățământ special și purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, în perioada 2019-2020.
3 comments
Prestația doamnei secretar de stat e o glumă și întreaga listă citită cu pixul în mână să nu uite ceva este o ironie la adresa tuturor.
Cum nu avea ce să spună despre proiecte comune ale ministerului cu organizația Salvați Copiii, a înșirat truisme și “realizări” tipice rapoartelor de activitate comuniste. I-a lipsit, totuși, partea de autocritică în spirit constructiv.
Ce le-a spus consilierilor care au ticluit discursul, că i-a plăcut ironia fină din text?
E necesar sa vedeți intervenția de pe YouTube!
Așa de fină e ironia, încât nu se observă!!!!
Asta înseamnă la propriu
,, ne mint în față “!
Nici măcar nu mai trebuie să facem exercițiul descoperirii a ceva subtil!
Paradoxul zilelor noastre:
Noi am devenit experți in observarea manipulării, dar ei nu se mai ascund cu nimic!
P.S.
De câtă vreme cerem acces gratuit in școli la informații din marile biblioteci ale lumii…!
De câte ori am cerut abonamente gratuite in școli pentru teste de antrenament gen Brio…!
Ironia e ca aceasta individa a ajuns SS ME (sic!) lol.
SS ME sa explice ce inseamna “sănătate psihică”.
Alte prostii debitate de SS ME:
“elevii etnici români”
“centrele de asistare”
“unitățile medicale de stat pentru antepreșcolari, preșcolari […]”
“tânărul ale cărui nevoi sunt satisfăcute devine adultul de referință pentru România de mâine”
Ligia Minune este intrecuta. Crapa de invidie.