Reperele metodologice 2024-2025. Modele de teste inițiale și sumative la Biologie pentru clasa a XII-a, exemple de resurse și activități educaționale online și o propunere de planificare calendaristică

3.039 de vizualizări
Foto: © Rido | Dreamstime.com
Modele de teste de evaluare inițială și sumativă la disciplina Biologie pentru clasa a XII-a, exemple de resurse educaționale online și un scenariu de planificare calendaristică au fost incluse în Reperele metodologice pentru anul școlar 2024-2025.

Reperele metodologice sunt documente cu precizări despre ce predau profesorii la liceu, din acest an și pentru cei care intră clasa a XII-a din septembrie – acești elevi sunt primii care au început școala cu Clasa Pregătitoare, care au urmat un curriculum format pe competențe în gimnaziu și pentru care reforma curriculară a fost oprită de politicieni acum 4 ani.

  • Reperele metodologice vin în locul noilor planuri-cadru pentru liceu și noilor programe care ar fi trebuit să fie elaborate pentru elevii care au traversat reforma curriculară începută în 2012.

Modelul de evaluare inițială propus de Ministerul Educației este structurat pe 7 itemi. Primele 3 cerințe urmăresc verificarea cunoștințelor despre funcțiile de nutriție. Cel de-al 4-lea item vizează funcțiile fundamentale ale organismelor vii. Ultimele 3 exerciții evaluează cunoștințele despre funcția de relație, cu accent pe glandele endocrine și sistemul nervos.

FOTO – Model de evaluare inițială Biologie – clasa a XII-a:

DOCUMENT – Model de evaluare inițială Biologie – clasa a XII-a:

FOTO Barem evaluare inițială Biologie – clasa a XII-a:

DOCUMENT Barem evaluare inițială Biologie – clasa a XII-a:

Cele 2 teste de evaluare sumativă, la Genetică moleculară, respectiv umană sunt împărțite în 2 subiecte. Primul subiect are 4 cerințe: completarea spațiilor punctate, identificarea și caracterizarea unor termeni, grilă și identificare unor enunțuri adevărate/false.

Subiectul al II-lea conține 2 exerciții, mai complexe decât cele anterioare. Elevii trebuie, de exemplu, să identifice asemănări și deosebiri între structuri și să formuleze argumente. Ultima cerință presupune formularea de enunțuri și compunerea unui minieseu de 3-4 fraze.

FOTO Test de evaluare sumativă și barem Genetică moleculară – clasa a XII-a:

DOCUMENT Test de evaluare sumativă și barem Genetică moleculară – clasa a XII-a:

FOTO Test de evaluare sumativă Genetică umană – clasa a XII-a:

DOCUMENT – Test de evaluare sumativă și barem Genetică umană- clasa a XII-a:

Planificarea calendaristică este concepută atât pentru profilul Științele naturii, unde elevii au 2 ore de Biologie pe săptămână, cât și pentru specializarea matematică-informatică și toate specializările din cadrul profilului sportiv, respectiv specializarea coregrafie din cadrul profilului artistic (filiera vocațională), care au 1 oră pe săptămână.

Elevii de la Științele naturii ar trebui să susțină 6 evaluări pe parcursul anului, iar cei cu o oră de Biologie pe săptămână, 3.

Ultimele 4 săptămâni sunt dedicate evaluărilor finale și pentru Bacalaureat.

FOTO – Planificare calendaristică Biologie clasa a XII-a (Științele naturii) – 2024-2025:

DOCUMENT Planificare calendaristică Biologie (Științele naturii) – 2024-2025:

FOTO Planificare calendaristică Biologie (celelalte profiluri teoretice) – 2024-2025:

DOCUMENT Planificare calendaristică Biologie (celelalte profiluri teoretice) – 2024-2025:

Secțiunea a III-a a ghidului cuprinde o listă de resurse educaționale online, pe care profesorii și elevii le pot folosi. În plus, elevii au la dispoziție mai multe platforme pe care le pot accesa pentru a-și evalua cunoștințele.

DOCUMENT Resurse educaționale și activități online:

Foto: © Rido | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un nou set de 30 de modificări anunțat de ministrul Cîmpeanu pentru proiectele de legi / Ministrul invocă proiectul România educată: “Este mult prea important pentru a fi lăsat să fie confiscat de grupuri de interese”

Un nou set de 30 de modificări este anunțat de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru proiectele de legi. Acesta a transmis în această seară, într-o postare pe Facebook, că “Ministerul…
Vezi articolul

INTERVIU Ștefania Gîrjoabă, singura elevă din Olt cu media 10 la examenul de Bacalaureat 2023: Nu sunt de acord cu sistemul actual de învățământ. Ar trebui să se păstreze majoritatea materiilor până undeva în clasa a VII-a, de atunci copiii deja se orientează spre ceva anume și ar trebui să se concentreze pe acel lucru, ca înainte de facultate să fie 100% siguri că sunt competenți / Sfaturi de învățare pentru cei care dau BAC-ul anul viitor

Ștefania Gîrjoabă a terminat 12 ani de școală, iar la finalul acestora a luat media 10 la Bacalaureat. Asta s-a întâmplat, însă, după contestații, pentru că a simțit că a…
Vezi articolul

DOCUMENT În 2.167 de localități din România rata de infectare este sub 1. La două zile de la începerea școlii crește cu 110 numărul orașelor și comunelor „verzi”, în care toți elevii pot merge cu prezență fizică

În 2.167 de localități este scenariul verde pe 6 mai 2021, potrivit datelor de la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI), publicate de Ministerul Educației. Cea mai…
Vezi articolul