Renunțarea la varianta de an școlar cu trimestre, solicitată de Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FePAL) și grupul civic “Părinții cer schimbare”

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com

„Adăugarea unui trimestru în plus pe an ar însemna în jur de 30 de note suplimentare la gimnaziu, și mai multe teze. Astfel, am ajunge la un total de aproximativ 100 de note pe an necesare încheierii situației școlare”, se arată într-un comunicat comun al Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FePAL) și al grupului civic „Părinții cer schimbare”. Amintim că ministrul Educației a anunțat, miercuri seara, la TVR, că structura anului școlar 2022-2023 ar putea să fie modificată și că s-ar putea trece la organizarea pe trimestre. Semestrele au fost introduse în 1998 de ministrul de atunci al Educației, Andrei Marga.

Reprezentanții părinților susțin că din „180 de zile de școală, 100 de zile ar conține evaluări, în condițiile ideale în care nu am avea mai multe evaluări într-o singură zi. Prin urmare, ar avea loc o evaluare mai des de o dată la două zile”.

Motivele invocate de cele două organizații sunt următoarele:

Iată ce a spus ministrul Educației despre împărțirea pe semestre: „Este nenatural să ai o împărțire pe semestre atâta vreme cât ai două vacanțe clar poziționate, dincolo de voința oricui, aceea a sărbătorilor de iarnă și aceea a sărbătorilor pascale. Din ceea ce v-am prezentat, cred că rezultă logic o împărțire pe trei secțiuni. O împărțire pe trei secțiuni înseamnă împărțire pe trimestre. Este o idee pe care deja am avansat-o. Nu a știut nimeni să explice, dacă puteți să ne sprijiniți să aflăm vreo explicație, eu, în Ministerul Educației, nu am reușit să aflu de ce s-a renunțat la organizarea pe trimestre și s-a trecut la organizarea pe semestre, precum în mediul universitar, care are cu totul și cu totul alt specific. Nu am înțeles care sunt avantajele”.

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației în perioada 2009-2012, a declarat într-un interviu pentru Edupedu.ro că „esența este numărul zilelor de școală, care trebuie obligatoriu crescut” și că „lungirea anului școlar e un lucru bun și necesar. Trimestre vs semestre este un subiect periferic, înclin, fără argumente decisive, pentru trimestre”.  

„Pentru o împărțire a anului școlar în trimestre, sistemul de educație din România ar trebui adaptat prin reducerea numărului de discipline, trecerea la predare transdisciplinară și schimbarea modului de evaluare”, se mai arată în comunicatul organizațiilor de părinți.

Cele două organizații atrag atenția că „standardele de evaluare nu au fost elaborate nici până acum de Minister. Se doresc mai multe note, mai multe teze, dar nu este definit clar ce şi cum evaluăm, precum şi ce anume urmează după evaluare”.

Sorin Cîmpeanu a menționat, miercuri seara, că la sfârșitul fiecărei secțiuni, semestru sau trimestru, elevii vor da o evaluare și că „vom vedea care sunt tipurile cele mai potrivite de evaluare”.

FePAL și Părinții cer schimbare spun că elevii români au „mai puține zile de școală decât elevii din alte ţări, dar mai multe ore, în total, într-un an decât media elevilor din Europa. Iar acest lucru se întâmplă, deoarece elevii români au mult mai multe ore pe zi decât alţii”.

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Școala să înceapă în data de 12 septembrie 2022 și să se încheie pe 16 iunie 2023, cu primul semestru până în februarie, propune Federația părinților și aparținătorilor legali din România
INTERVIU Daniel Funeriu, despre trecerea la trimestre: Esența este numărul zilelor de școală, care trebuie obligatoriu crescut. Cred că un ciclu mai scurt evaluare-testare-remediere e benefic
Cîmpeanu: Este nenatural să ai o împărțire pe semestre. Eu, în Ministerul Educației, nu am reușit să aflu de ce s-a renunțat la organizarea pe trimestre
CALENDAR Cum arată anul școlar viitor, pe structura propusă de ministrul Educației, cu 3 trimestre și 5 vacanțe
Structura anului școlar viitor ar putea reveni la trimestre, dă de înțeles ministrul Cîmpeanu, care anunță două vacanțe în plus față de anul acesta
BREAKING Sorin Cîmpeanu anunță că școala va putea începe pe 5 septembrie și se va putea încheia pe 16 iunie, în anul școlar 2022-2023, cu vacanțe pentru toți copiii în lunile octombrie și februarie / În 2023, vacanța de Paște va fi pe 7-18 aprilie
Exit mobile version