Remus Pricopie, SNSPA: Sper ca noua lege a educației să clarifice două probleme majore – politizarea spațiului academic și situația rectorilor fără doctorat și fără legitimitate profesională

3.180 de vizualizări
Remus Pricopie / Foto: Agerpres
Remus Pricopie / Foto: Agerpres
“Trebuie clarificate două probleme majore” în învățământul superior românesc: cea a “politizării spațiului academic”, prin relația rector-politician, respectiv cea a “rectorilor care nu au doctorat și nici legitimitate profesională”, comentează, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Acesta scrie că este “optimist în legătură cu noua lege a educației și sper ca acest act normativ să clarifice cele două aspecte”.

Remus Pricopie reacționează, astfel, la articolul publicat joi de Edupedu.ro, pe care îl și distribuie, material care descrie cum Universitatea Politehnica din București domină managementul învățământului superior din România, reprezentanții săi fiind prezenți la vârful tuturor organismelor centrale cu decizie administrativă sau financiară în domeniu.

Potrivit lui Remus Pricopie:

  • “Trebuie clarificate două probleme majore, devenite deja cronice, în învățământul superior românesc. Prima este cea a conflictelor de interese, respectiv a politizării spațiului academic. NU poți fi rector / prorector / decan și politician, în același timp. De asemenea, nu poți fi rector / prorector / decan și să ocupi, simultan, o funcție de membru al guvernului (ministru, secretar de stat, președinte al unei autorități centrale sau consiliu consultativ, cu atribuții în zona educației etc.).
  • A doua problemă este cea a rectorilor care nu au doctorat și nici legitimitate profesională, academică și de cercetare. 
  • Aceste două teme, prima veche de 30 de ani, în timp ce a doua se trage de la Legea nr. 1/2011, țin sistemul de învățământ superior anchilozat de interese străine educației.”

Mesajul integral:

Citește și:
Universitatea Politehnica din București domină managementul învățământului superior din România: reprezentanții săi – prezenți la vârful tuturor organismelor centrale cu decizie administrativă sau financiară în domeniu

3 comments
  1. Mi se pare corect și real ce a spus acest domn. Sunt două aspecte importante, și, din păcate, nu sunt singurele. Mai avem foarte multe probleme de rezolvat pe acest subiect, probleme ce țin atât de etica și integritatea academică, cât și de profesionalismul celor implicați în mediul universitar. Este nevoie de seriozitate, muncă, implicare, respectarea regulilor și principiilor didactice, control și supraveghere a procesului, feedback constant etc. De asemenea, este nevoie și de o mult mai mare deschidere și colaborare, atât între profesori -pentru că, din păcate, de multe ori lipsește și asta dăunează procesului în ansamblu – cât și între profesori și studenți, masteranzi, doctoranzi. Și mi-ar plăcea foarte mult să văd că ies in față, își asumă și vorbesc deschis despre toate problemele cu care se confruntă și alți profesori, rectori, decani, secretari, bibliotecari sau orice alte persoane care fac parte din mediul universitar. Dar, din păcate, asta nu prea se întâmplă. Cei mai mulți preferă să stea în spatele cortinei și de cele mai multe ori se plafonează și se complac în situație sau cred că lucrurile se vor rezolva de la sine. Dar asta nu se va întâmpla niciodată.

  2. Tu Remus Pricopie din ce categorie faci parte?Tot politic ai fost numit și cu doctoratul nu ai fost verificat așa că nu ești convingător .La cultura ta generala ,tu cu vulpea ta cu Remus și Romulus,mă lasi .Impostorilor,hoții striga hoții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sindicatele din Învățământ discută luni cu premierul Ciolacu. Salarizarea profesorilor va fi subiectul întâlnirii – surse / Ligia Deca, în urmă cu 2 săptămâni: Dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp

Reprezentanții profesorilor au fost chemați la discuții cu Marcel Ciolacu, la ora 13, potrivit agendei premierului. Conform surselor Edupedu.ro, tema discuției este salarizarea angajaților din Educație de la 1 ianuarie…
Vezi articolul

Apel umanitar al Institutului de Cercetare pentru Chimie, pentru o șansă la viață acordată unei tinere cercetătoare: Să-i dăm o șansă Ralucăi Ianchiș să fie, mulți ani de aici înainte, alături de fetița ei

Cercetătoarea Raluca Ianchiș, de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie din București, a primit la finalul anului diagnosticul de cancer de pancreas. Având în vedere…
Vezi articolul

Sindicatele învățătorilor din Franța, apel la grevă în a doua săptămână de școală, după ce Ministerul Educației a decis ca toți copiii de ciclu primar să dea Evaluări Naționale: „O modalitate de a controla profesorii, fără a ține cont de specificul fiecărei clase”

Sindicatele învățătorilor din Franța au făcut apel la grevă în a doua săptămână de cursuri, ca protest după ce Ministerul Educației a decis ca toți copiii de la Clasa pregătitoare…
Vezi articolul