Remus Pricopie, SNSPA, în contextul anunțului selecției a 7 universități europene din România: Mă întreb cum o să mai dialogăm noi de la egal la egal cu partenerii europeni, după ce ministrul educației din România susține deschis, public, oficializarea imposturii academice

3.310 vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Călin
Reacție a rectorului SNSPA legată de propunerile din proiectul legii educației care amnistiază plagiatorii. Remus Pricopie salută selecția universității pe care o conduce în inițiativa Universități Europene, anunțată de Comisia Europeană și critică, în context, „oficializarea unor practici repudiate peste tot în lume, pe care dorește să le ridice la rang de lege”.

„Mă întreb cum o să mai dialogăm noi de la egal la egal cu partenerii europeni, după ce ministrul educației din România susține deschis, public, oficializarea imposturii academice,” potrivit lui Remus Pricopie.

Comisia Europeană a anunţat că CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale, alianță universitară din care face parte Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a fost selectată şi va primi până la 14,4 milioane de Euro sprijin financiar, pentru continuarea activității.

“SNSPA este în elita Universităților Europene de științe sociale. Privim cu mândrie, dar și cu responsabilitate rezultatul selecției Comisiei Europene. Vom continua să construim universitatea viitorului, alături de partenerii noștri din alianță, oferind studenților și profesorilor din SNSPA oportunități inovatoare și transnaționale în educație și cercetare. Este un succes al SNSPA și al celorlalte (puține) universități din România care au trecut prin această competiție europeană.

Pe de altă parte, nu pot să nu-mi exprim îngrijorarea cu privire la modul în care se discută despre viitorul universităților la noi în țară. Mă întreb cum o să mai dialogăm noi de la egal la egal cu partenerii europeni, după ce ministrul educației din România susține deschis, public, oficializarea imposturii academice.

În acest moment, prin promovarea unui pachet legislativ fără minime norme morale şi de calitate, Ministerul Educației din România devine primul impediment în calea excelenței academice, prin oficializarea unor practici repudiate peste tot în lume, pe care dorește să le ridice la rang de lege”, scrie rectorul SNSPA.

Rectorul Pricopie este primul rector, până la acest moment, dintre toți cei aproape 70 de rectori ai universităților de la noi, care critică instituțional introducerea în proiectul legii a amnistiei plagiatorilor. Comunicatul integral al SNSPA, aici.

Edupedu.ro a scris pe surse că niciun rector nu a ridicat problema plagiatului în fața premierului Ciucă, la întâlnirea de la Guvern, sau a desființării CNADTCU, ori a acordării titlurilor de doctor de către universități, propuse în proiectele legilor Educației. Lista rectorilor prezenți la întâlnirea cu premierul, acuzat de plagiat în teza de doctorat, aici.

Amintim că EduPedu.ro a scris în exclusivitate, în ultimele săptămâni, despre ceea ce prevede actualul text al propunerii de lege pentru învățământul superior, aflat în dezbatere publică până pe 24 august:


5 comments
  1. Pricopie e “prietenu” traktoristului, are o stima deosebita pentru el :)). Nu pierde ocazia sa-l gratuleze.

  2. Hai mai terminati cu tampenia si ipocrizia asta cu “oficializarea imposturii academice”. Cade tara pe noi, nu mai avem nimic, industrie facuta praf, productie inexistenta, importam absolut totul si cativa apucati ii tot dau inainte cu tichia de margaritar, cu marea “problema” a doctoratelor. Nu intereseaza pe nimeni prostiile astea, prioritatile reale si urgente sunt cu totul altele.

  3. Si eu ma intreb cum dialogheaza, de la egal la egal, un profesor universitar, rector, cu doar 250 de citari la toata cercetarea de o viata, cu un profesor de la o universitate europeana (din vest) care de obicei are mii de citari?

  4. Buna intrebare ! Daca avem in ministere niste slugi semianalfabete cum sa avem legi bune ? In plus in spatele ministrilor sant niste subordonati parsivi care fac mizerii pe bani buni !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației „va recurge la toate căile de atac” în instanță pentru ca doctoranzii care au început studiile la buget cu frecvență, fără bursă pe vechea lege a educației să nu primească și ei bursă, pe noua Lege, anunță Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației

Studenții doctoranzi care au început studiile la buget cu frecvență, dar fără bursă, nu vor primi automat bursă, în pofida unei decizii recente a instanței de modificare a regulamentelor în…
Vezi articolul

Explicațiile Universității din București pentru condițiile impuse la admiterea la Facultatea de Teologie, reclamată la Consiliul pentru Combaterea Discriminării: 1 articol de Constituție, 7 articole de lege, plus prevederile Protocolului cu BOR pentru predarea religiei /  Instituția de învățământ superior “nu poate emite decizii împotriva legislației în vigoare”

Un articol din Constituția României, 2 articole din noua Lege a învățământului superior, 5 articole din Legea privind libertatea religioasă și regimul cultelor, plus șapte articole ale Protocolului pentru predarea…
Vezi articolul

Facultățile vor primi o instrucțiune de la Ministerul Educației să treacă activitatea în online, din 25 octombrie până pe 5 noiembrie – decizia Comitetului pentru Situații de Urgență

Ministerul Educației urmează să trimită instituțiilor de învățământ superior o instrucțiune prin care se va recomanda trecerea în sistem online a tuturor activităților în perioada 25.10.2021 – 05.11.2021, potrivit deciziei…
Vezi articolul

Site-ul study-in-romania.ro, pentru studenții străini care vor să învețe în România, a rămas neschimbat din 2002, de când a fost inaugurat. Tot Ecaterina Andronescu era ministru

Scheletele Educației românești bântuie internetul. Dacă un student străin vrea să vadă ce-i propune România în materie de studii superioare, ajunge pe portalul study-in-romania.ro. Acesta este intact, exact ca în…
Vezi articolul

Situație ieșită din comun la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad: Ramona Lile ar urma să nu fie confirmată rector, deși a câștigat alegerile, potrivit unui proiect de ordin aflat în analiză finală la Ministerul Educației – surse

Rectorul Universității Aurel Vlaicu (UAV) din Arad, Ramona Lile, realeasă luna aceasta pentru un al patrulea mandat, deși, după cum a scris Revista 22, avea interdicție să candideze în urma…
Vezi articolul