Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, lansează un nou atac la adresa rectorilor-politicieni și a universitarilor influenți și conectați politic. Într-un editorial publicat în Adevărul, intitulat “Menirea educației” și în care face aluzii la senatorul Mihnea Costoiu, rector al Politehnicii, sau la Laurențiu Baranga, suspectat în scandalul diplomelor false și conducător de doctorat la Agronomie, Remus Pricopie alătură problemele de management și influență politică în universități altor probleme, precum implicarea inspectorilor în alegeri sau corupția.
Remus Pricopie, în Adevărul:
- “De exemplu, cum rezolvă ministrul educaţiei problema faptului că absolvenţii universităţilor de medicină, după rezidenţiat, primesc imediat oferte greu de refuzat, de la spitale din vestul Europei, în timp ce noi nu avem medici pentru a gestiona criza medicală prin care trecem?
- Dar problema sutelor de români (poate mii), cadre didactice universitare sau cercetători în universităţi prestigioase în străinătate, care nu sunt „eligibili” pentru a ocupa o poziţie în universităţile româneşti, cum o rezolvăm?
- În acelaşi timp, este în interesul educaţiei ca o mare universitate cu profil tehnic din România să fie condusă de un rector-politician fără doctorat şi cu factor de impact zero al operei sale ştiinţifice – operă care, de fapt, nu există? Dar problema universităţii care pune la dispoziţia unor interese private spaţiile academice, pentru a construi un „Bamboo universitar”, cum poate fi interpretată? Este ea în beneficul educaţiei? Nu ar fi fost oare mai potrivit ca acea clădire să fie alocată studenţilor şi profesorilor din centrele de cercetare?
- Cum rezolvăm problema corupţiei? Dar pe cea a drogurilor consumate în şcoli şi campusuri universitare, care distrug vieţile unui număr din ce în ce mai mare de adolescenţi şi tineri, şi despre care nu se vorbeşte aproape deloc oficial, de ce nu o abordăm?
- Acceptăm în continuare implicarea inspectorilor şcolari şi a rectorilor în politică şi în campaniile electorale?
- Nu cred că are rost să mai adaug şi cazul „conducătorului de doctorat” cu zece clase şi 19 diplome şi certificate universitare anulate de instanţă. A fost dezbătut deja şi probabil că o să mai fie, pe măsură ce apar elemente noi ale unei încrengături politico-interlope greu de acceptat, chiar şi într-un mediu academic aflat sub influenţe balcanice.”
Articolul integral poate fi citit pe site-ul Adevărul.ro
În ultimele luni, în plin sezon electoral, rectorul SNSPA și-a intensificat atacurile și criticile la adresa rectorilor-politicieni. Recent, el a lansat un alt atac tot la adresa lui Mihnea Costoiu, iar în prealabil i-a cerut ministrului Educației să interzică rectorilor să articipe la parlamentare.
Citește și: