Remus Pricopie, rectorul SNSPA: Pentru România, rezultatele PISA 2018 nu sunt bune, indiferent cum am privi lucrurile

1.349 de vizualizări
Remus Pricopie / Foto: Facebook.com
“Pentru România, rezultatele PISA 2018 nu sunt bune, indiferent cum am privi lucrurile. În același timp însă, sunt de acord cu ministrul Anisie că trebuie să abordăm această problemă într-o manieră obiectivă, cu calm, şi nu să dramatizăm”, susține rectorul SNSPA, Remus Pricopie.

Fost ministru al Educației în perioada 2012-2014, în guvernul Ponta, și cel care a decis care a aplicat pentru prima dată la nivel național Evaluările Naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a prevăzute de lege din 2011, Pricopie a avertizat că “cel mai grav nu este rezultatul obținut la PISA în toți aceşti ani, ci lipsa unor măsuri clare şi coerente, pentru corectarea situației“.

Analiza integrală realizată de Remus Pricopie și publicată pe pagina sa de Facebook:

“Văd înghesuială mare la interpretat rezultatele PISA 2018 – evident, fiecare după cât poate şi ce interese are.

În acest context, cred că ar fi util să lămurim câteva aspecte:

1. Pentru România, rezultatele PISA 2018 nu sunt bune, indiferent cum am privi lucrurile. În acelasi timp însă, sunt de acord cu ministrul Anisie că trebuie să abordăm această problemă într-o manieră obiectivă, cu calm, şi nu să dramatizăm.

2. Cel mai grav nu este rezultatul obținut la PISA în toți aceşti ani, ci lipsa unor măsuri clare şi coerente, pentru corectarea situației, la care nu ai cum să ajungi atunci când ai un nou ministru al Educației la fiecare şase luni.

3. Ar trebui să ne îngrijoreze şi analfabetismul funcțional – pe probleme de educație – al unor politicieni. Îi vedem adesea vorbind despre subiecte pe care nu le înțeleg – politici educaționale pe termen mediu şi lung, construite pe date şi analize comparative, susținute prin alocarea corespunzătoare de resurse – şi față de care nu s-au arătat interesați cât timp au ocupat funcții în guvern.

Dar, în final, ce contează că nu au dovedit că se pricep?! Nevoia de a-şi face campanie – vin alegerile în 2020 – este mult mai importantă decât nevoia de a face ceva pentru şcoala românească.

4. Educația nu se poate îmbunătăți prin măsuri-miracol. Este nevoie de profesionalism, consecvență și de respectarea unor principii elementare, iar cel mai important dintre acestea este scoaterea școlii din mijlocul disputelor politice.”

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Miclea, despre noile reguli de evaluare a școlilor doctorale: Marea greșeală este că s-a mers pe criterii minimale. Uniformizează, nu stimulează deloc competiția. Se evită din nou rankingul, adică să arătăm unde se face doctorat de calitate

Universitățile încep procesul de evaluare a școlilor doctorale, după 10 ani în care nu au fost inspectate și după scandaluri de plagiat care au zguduit din temelii învățământul superior și…
Vezi articolul
Interzicerea opționalelor plătite

Interzicerea opționalelor plătite la grădiniță intră în atenția Consiliului pentru Combaterea Discriminării. Asztalos: Ministerul să asigure un cadru prin care să permită și alte servicii educaționale, peste standardul minim pe care îl oferă statul

Interzicerea de către Ministerul Educației a opționalelor plătite la grădiniță a intrat în atenția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Președintele instituției, Csaba Asztalos, a declarat pentru Edupedu.ro că “am primit…
Vezi articolul

Semnal de alarmă: “Pierde educația cursa cu tehnologia?” Inteligența artificială ar depăși deja rezultatele majorității adulților la testele de evaluare a competențelor-cheie, iar în 2026 ar putea răspunde 100% corect – raport OCDE

Competențele inteligenței artificiale (IA) le-ar depăși pe cele ale majorității adulților în teste-cheie de evaluare a nivelului de alfabetizare și a capacității de a opera cu numere, iar aceste competențe…
Vezi articolul