Remus Pricopie este rectorul SNSPA pentru al treilea mandat: unic candidat, a câștigat alegerile cu 88% dintre voturi

732 de vizualizări
Foto: Facebook Remus Pricopie
Remus Pricopie a câștigat al treilea mandat de rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Candidat unic la cea mai înaltă funcție de conducere a SNSPA, Pricopie a întrunit 88,16 % din numărul de voturi exprimate în scrutinul de miercuri, 11 decembrie. Amintim că Pricopie a putut candida la acest al treilea mandat speculând o prevedere din legea educației introdusă chiar în mandatul său de ministru al Educației.

Alegerile pentru funcția de rector al SNSPA s-au desfășurat miercuri, 11 decembrie. Prezența la vot a fost de 84,65% din numărul electorilor înscriși în liste, iar singurul candidat a fost Remus Pricopie, care a întrunit 88,16 % din numărul de voturi exprimate, anunță Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

Rezultatele votului pentru funcția de rector al SNSPA în mandatul 2019-2023 – Remus Pricopie:
  • DA – 88,16 % din numărul de voturi exprimate
  • NU – 11,84 % din numărul de voturi exprimate

Prezența la vot a fost de 84,65% din numărul electorilor înscriși în liste.

Tot miercuri s-au desfășurat alegerile și pentru funcția de președinte al Senatului SNSPA, unde a fost ales unicul candidat Iordan Gheorghe Bărbulescu, cu 90,91% din numărul de voturi exprimate. Prezența la vot a fost de 97,14 % din numărul electorilor înscriși în liste, precizează instituția de învățământ superior.

“Având în vedere faptul că numărul minim de voturi necesare a fost întrunit, alegerile vor fi validate în şedinţa Senatului de luni, 16 decembrie 2019”, informează SNSPA.

Amintim că legea educației statuează că “O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete” (precizare introdusă în 2014 la alineatul 7 al Articolului 213 din LEN 1/2011, printr-o modificare promovată de guvernul Ponta cu Remus Pricopie și Mihnea Costoiu miniștri ai Educației și Învățământului Superior, astăzi rectori pentru al treilea mandat consecutiv chiar cu ajutorul acestui articol – n.red.).

Remus Pricopie (49 de ani) a fost ministru al Educației în guvernul Ponta, în 2012-2014, alături de Mihnea Costoiu care era ministru delegat pentru Învățământ Superior

În mandatul său și al lui Mihnea Costoiu, Guvernul Ponta a adoptat Ordonanță de urgență care a adus 97 de modificări la Legea Educației Naționale: angajarea profesorilor care trebuia să fie realizată pe școală a fost readusă la sistemul de titularizare, alegerea directorilor de școli a fost din nou centralizată, a fost introdusă posibilitatea doctoratului la frecvență redusă, a fost desființat de facto masteratul didactic și a fost introdusă posibilitatea de a fi rector pe viață. Citește aici și aici efectele OUG de modificare a legii educației din mandatul Pricopie-Costoiu, ambii rectori astăzi pentru al treilea mandat.

A fost consilier al Ecaterinei Andronescu în ambele sale mandate de ministru al Educației, a fost secretar de stat pentru învățământul superior în perioada 2007 – 2008 când ministru era liberalul Cristian Adomniței, în 2008 a fost ministru interimar al Educației.

Este rector al SNSPA din 2012. În perioada 2009-2012, a fost președintele Boardului Director al Comisiei Fulbright în România.

În 1995 a absolvit Facultatea de Chimie a Universității din București, în 1997 a absolvit un master în Relații Internaționale și Politici Europene la Université de Liège, Belgia, în 1998 a obținut o diplomă de Studii Academice Postuniversitare în Comunicare și Relații Publice, în 2003-2004 a urmat Advanced Studies in International Educational Policy la The George Washington University, Washington D.C., USA, iar în 2005 a obținut Diplomă de Doctor în Științe Politice la SNSPA.

În 2007-2008 a urmat cursuri Fulbright la The George Washington University și State University of New York at Buffalo.

Descarcă de aici CV-ul lui Remus Pricopie

 

 


1 comment
  1. Ministerul Educatiei ar trebui sa gaseasca o modalitate de a eradica fenomenul “Rectorilor pe viață” pentru Universitatile de stat, finantate de la buget. Cred ca solutia este simpla, doar sa existe dorinta. La fel cum d-nii Pricopie sau Costoiu au actionat intr-o directie favorabila inclusiv domniilor lor, nimic nu opreste Ministrul in functie sa actioneze in directia opusa. Nu cred ca in Universitatile din Lumea Civilizata exista acest fenomen al functiilor administrative perpetuate dincolo de orice limita.
    Marian Ivan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Admitere 2023: două programe noi de studii de licență, un nou colegiu pentru asistenți medicali generaliști la Târnăveni, acreditarea studiilor de pregătire medicală de la filiala de la Hamburg, programe de studiu în română, maghiară și engleză, totul la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș (P)

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș a cunoscut în ultimii ani cea mai dinamică dezvoltare în rândul instituțiilor de învățământ superior medical din România…
Vezi articolul