Comunitatea Declic cere Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) să retragă nominalizarea lui Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace. Într-o petiție lansată în urmă cu o zi și semnată de peste 2.000 de persoane, Declic susține că „această nominalizare este profund inadecvată și contrară valorilor păcii și drepturilor omului”. Într-o reacție la Digi 24, rectorul SNSPA Remus Pricopie a declarat că „eu iau în calcul absolut toate variantele, însa când am pornit pe această direcție am cântărit și argumentele nu sunt astăzi mai slabe decât erau ieri sau alaltăieri”.
Întrebat dacă va lua în calcul petiția prin care comunitatea Declic cere SNSPA să retragă nominalizarea actualului președinte al SUA, Donald Trump, la Premiul Nobel pentru Pace, Remus Pricopie a răspuns: „dacă noi nu respectăm dreptul la opinii diferite, înseamnă că n-avem nicio valoare legată de democrație și stat de drept. Respectăm dreptul la opinie. Dar toată lumea trebuie să respecte dreptul la o altă opinie. Eu, ca rector și profesor, am dreptul să am o altă opinie. Eu nu am fost niciodată adeptul unei poziții încăpățânate. Puteam să fac această propunere și fără consultare în Senat. Aplicând principiul transparenței avem astăzi această discuție. Eu iau în calcul absolut toate variantele, însă când am pornit pe această direcție am cântărit și argumentele nu sunt astăzi mai slabe decât erau ieri sau alaltăieri”.
Rectorul SNSPA l-a contrazis pe decanul Facultății de Științe Politice a SNSPA, Cristian Pîrvulescu, care declarase în urmă cu o zi că studenții de la SNSPA au votat „4 împotrivă și restul de 5 s-au abținut” în ședința Senatului universitar în care rectorul Remus Pricopie a supus la vot și a obținut nominalizarea de către universitate a președintelui SUA, Donald Trump, la Premiul Nobel pentru Pace.
„Unii dintre studenți au votat. Se trag concluzii pe ipoteze false. Evident (majoritatea a votat „pentru” – N.Red.). Credeți că își permite cineva într-o instituție să falsifice votul? Afirmația că toti studenții din Senat au votat împotrivă sau s-au abținut e greșită”, a afirmat Pricopie.
Întrebat dacă a inițiat propunerea pentru a obține un post în diplomație, rectorul SNSPA a replicat că a declinat de două ori un post în diplomație în ultimii 12 ani. „Nu are nicio legătură cu niciun post în nicio diplomație. Fondul problemei este că în SUA avem un președinte care și-a asumat ideea de a face pace în regiune. Acest război din Ucraina ca urmare invadării Ucrainei de către Rusia, stat agresor – folosesc aceste cuvinte tocmai pentru a nu exista nicio interpretare greșită – deci președintele Trump și-a asumat să facă pace în regiune […]. E ceea ce voi declara și eu, până când vom avea pace acolo, că e un gest care trebuie salutat. Timp de 3 ani s-a murit”, a susținut Pricopie.
Informații de context
Amintim că Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a hotărât, joi, 13 martie 2025, declanșarea procedurilor pentru nominalizarea lui Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, pentru Premiul Nobel pentru Pace, a anunțat SNSPA într-un comunicat de presă. Rectorul Remus Pricopie a declarat că „printre inițiativele diplomatice care au stat la baza acestei nominalizări se numără acțiunile sale pentru detensionarea situației din Gaza, demersurile inovatoare pentru a încheia o pace justă în Ucraina, precum și preocuparea permanentă pentru a menține echilibrul între principalii actori geopolitici, la nivel mondial”.
În cadrul unei conferințe organizate de SNSPA joi dimineață pe tema discursului instigator la ură pe rețelele sociale din România, decanul Facultății de Științe Politice a SNSPA, Cristian Pîrvulescu, a declarat pentru Edupedu.ro că propunerea de nominalizare a lui Trump pentru premiul Nobel pentru Pace a fost lansată în ședința Senatului SNSPA de către rectorul Remus Pricopie.
Studenții de la SNSPA au votat „4 împotrivă și restul de 5 s-au abținut” în ședința din această dimineață a Senatului universitar în care rectorul Remus Pricopie a supus la vot și a obținut nominalizarea de către universitate a președintelui SUA, Donald Trump, la Premiul Nobel pentru Pace, a mai declarat pentru Edupedu.ro decanul Facultății de Științe Politice a SNSPA, Cristian Pîrvulescu.
Ca urmare a deciziei SNSPA, Vladimir Tismăneanu, profesor de științe politice și director al Centrului pentru Studiul Societăților Postcomuniste la Universitatea Maryland, a anunțat vineri, pe pagina sa de Facebook, faptul că a decis să renunțe la titlul de Doctor Honoris Causa al Școlii Naţionale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) „din rațiuni de onoare”.
1 comment
„printre inițiativele diplomatice care au stat la baza acestei nominalizări se numără acțiunile sale pentru detensionarea situației din Gaza, demersurile inovatoare pentru a încheia o pace justă în Ucraina, precum și preocuparea permanentă pentru a menține echilibrul între principalii actori geopolitici, la nivel mondial”
Care inițiative diplomatice? Și de ce diplomatice?
Dacă ar avea mai mult timp de citit, tăind din timpul pentru exprimarea publică a propriilor fantezii mediatice, dl rector ar vedea că “demersurile inovatoare” ale lui Trump se numesc simplu TRANZACȚIONALISM, iar pentru așa ceva nu se dă nici măcar premiul Nobel pentru economie!!! Iar când detensionezi situația din Gaza evocând construirea unei riviere de resorturi, numai detensionare nu-i.
Mă întreb dacă unii ca Pricopie (sau măcar unii membri ai Senatului) citesc literatura din domeniile lor la zi. Dac-au auzit, de exemplu de Timothy Snyder… și dacă l-au citit.