Reintroducerea unei zile libere între fiecare dintre probele scrise ale examenului de Bacalaureat, cerută de Federația Națională a Părinților: Un ordin al Ministerului Sănătății prevede că „tezele și lucrările de control nu se stabilesc în două zile consecutive”

0 vizualizări
Foto: © Vadym Terelyuk | Dreamstime.com
Federația Națională a Părinților (FNP) – Edupart cere reintroducerea unei zile libere între fiecare dintre probele scrise ale examenului de bacalaureat, potrivit unui comunicat de presă. FNP aduce ca argument o prevedere dintr-un ordin al Ministerului Sănătății care face referire la modul în care să se susțină tezele și lucrările de control, nu și examenele naționale.

Reacția Federației vine la o săptămână după ce Ministerul Educației la lansat în dezbatere proiectele de calendar pentru examenele elevilor din anul școlar 2024-2025. Potrivit proiectului redactat de Ministerul Educației, începând cu 10 iunie, absolvenții de clasa a XII-a vor da 4 examene în zile consecutive.

Federația Națională a Părinților – EDUPART susține reintroducerea unei zile libere între fiecare dintre probele scrise ale examenului de bacalaureat, potrivit comunicatului de presă. Federația aduce ca argument Ordinul Ministerului Sănătății Nr 1456/2020 pentru aprobarea normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, care la art. 40 (3), recomandă “tezele și lucrările de control nu se stabilesc în două zile consecutive”.

“Probele scrise susținute 3-4 zile la rând, fără pauză, provoacă un surmenaj nejustificat al copiilor, care poate induce scăderea randamentului în examen”, scrie în comunicatul de presă.

Federația mai precizează că și în anii trecuți elevii au avut zile libere între probele de la BAC.

“Zilele libere între probe nu sunt o noutate. Ele au existat între 2012 și 2017 (inclusiv) când era o zi liberă între proba obligatorie a profilului și proba la alegere. În plus, pentru majoritatea elevilor, exista o zi liberă și între proba de limba română și proba obligatorie a profilului (între cele 2 era proba de limba maternă susținută de un număr redus de elevi). Deci, putem considera că între 2012 și 2017 (inclusiv) exista, pentru majoritatea elevilor, câte o zi liberă între toate probele scrise ale examenului de bacalaureat. Între 2018 și 2023 aceste zile libere nu au mai existat. Anul acesta, 2024, a fost din nou o zi liberă, între proba obligatorie și cea la alegere”, potrivit comunicatului de presă.

Calendar BAC 2025 – proiect:
  • 27-29 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 2-5 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 12 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 13 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 18 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00 – 18.00)
  • 19-20 iunie 2025. Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 27 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Informații de context

Pe 12 august, Ministerul Educației, a lansat în dezbatere publică proiectele de calendar pentru examenele elevilor din anul școlar 2024-2025.

Nu s-a putut stabili și o zi de pauză între probe, întrucât ziua de 9 iunie este zi liberă, (este -n.red) sărbătoarea Rusaliilor. Rămân patru zile lucrătoare la dispoziție. Până acum, perioada de la data încheierii cursurilor și până la debutul probelor scrise era prevăzută pentru organizarea examenelor de verificare a competențelor. Nu mai e nevoie de timp pentru aceste examene”, a spus Florin Lixandru pe 15 august, la 3 zile de la publicarea proiectului.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat pentru Prima TV că, în timpul verii, calendarul examenelor „este unul extrem, extrem de dens şi, în plus, avem şi problema temperaturilor din ce în ce mai ridicate”. „Din acest motiv, am propus ca probele de competenţe să fie susţinute în timpul anului şcolar”, a precizat acesta.

Edupedu.ro a scris că examenul de Bacalaureat 2025 ar urma să înceapă cu probele de competențe în lunile ianuarie și februarie, iar probele scrise ar putea să se desfășoare începând de pe 10 iunie, cel mai devreme din istoria recentă. Datele propuse de Ministerul Educației au fost anunțate de instituție luni, într-o postare pe Facebook.

Amintim că absolvenții de liceu au avut zi liberă între proba obligatorie în funcție de profil, Matematică sau Istorie, și proba la alegere, la examenul de Bacalaureat 2024, potrivit calendarului sesiunii iunie-iulie. Ziua liberă este o premieră în ultimii 6 ani, în care probele au fost susținute una după cealaltă.

DESCARCĂ Comunicatul integral al Edupart:

Foto: © Vadym Terelyuk | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Secretarul de stat Sorin Ion, despre schimbările de la examenele naționale 2025: Calendarul în timpul verii este unul extrem, extrem de dens şi, în plus, avem şi problema temperaturilor din ce în ce mai ridicate. Am propus ca probele de competenţe să fie susţinute în timpul anului şcolar
BREAKING Modificare majoră la examene: elevii vor putea să vadă lucrările înainte de a contesta notele la Evaluarea Națională 2025 și Bacalaureat 2025, propune Ministerul Educației după valul de cereri depuse de părinți în acest an
PROIECT Calendar Evaluarea Națională la clasa a VIII-a 2025: probele încep pe 23 iunie. Primele rezultate apar pe 1 iulie. Elevii își pot vedea lucrările pe 2-3 iulie și să decidă dacă depun contestații
BREAKING Schimbări la Bacalaureat 2025. Calendarul propune ca probele scrise să înceapă în 10 iunie, cel mai devreme din istoria recentă, iar competențele să se dea în iarnă / România modifică structura examenelor naționale din cauza schimbărilor climatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Clasament al celor mai populare universități românești: Babeș-Bolyai, A.I. Cuza și ASE – pe primele locuri în topul Unirank, dominat la nivel global de MIT, Harvard și Stanford

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea A.I. Cuza din Iași și Academia de Studii Economice (ASE) din București ocupă primele locuri într-un clasament al celor mai populare instituții de învățământ superior,…
Vezi articolul

La clasa mea, din 29 de elevi, 24 nu au rezolvat deloc subiectul III, eseul, ceea ce înseamnă că au avut note între 5 și 6.70, spune profesoara Tatiana Cauni / Analiza punct cu punct a rezultatelor simulării examenului de BAC

Tatiana Cauni, profesoară de Limba şi literatura română, la Liceul Teoretic “Emil Racoviţă” din Baia Mare, spune că un procent foarte mare de elevi nu a rezolvat subiectul al III-lea…
Vezi articolul