Reîntoarcerea la școală. E de dorit ca părinții să nu proiecteze mesaje care dau școlii o conotație negativă, de genul: „Gata cu distracția, începe școala!”. În schimb, le putem spune: „În curând începe școala! Ce bine, o să înveți atâtea lucruri noi”, spune învățătoarea Magda Cojocea

5.113 vizualizări
ID 13333203 © Nagy-bagoly Ilona | Dreamstime.com
Părinții trebuie să fie atenți la mesajele și starea pe care o transmit copiilor la întoarcerea la școală, spune Magda Cojocea, învățătoare la Școala Gimnazială Nr. 5 București, într-un interviu pentru Alexisme.ro. Uneori familia proiectează asupra școlii doar partea negativă: „Gata cu distracția, începe școala!”, „Gata cu răsfățul”! La rândul său, Irina Hars, consilier parental subliniază că „pregătirea pentru revenirea la școală trebuie să înceapă de acasă, din mediul familial, iar părinții au un rol esențial în acest proces”.

Magda Cojocea, învățătoare la Școala Gimnazială Nr. 5 București, spune că părinții trebuie să nu proiecteze temerile proprii în privința școlii, asupra copiilor. Trebuie să fim atenți la mesajele pe care le transmitem celor mici, uneori involuntar. Să nu fie cu conotație negativă: „Gata cu distracția, începe școala!”, „Gata cu răsfățul”! , ci mai degrabă pozitive:„În curând începe școala! Ce bine, o să înveți atâtea lucruri noi”.

  • Cum îi sfătuiți pe părinți, din perspectiva unui învățător, să îi pregătească pe copii pentru reîntoarcerea la școală sau intrarea în colectivitate, la clasa pregătitoare?

Magda Cojocea, învățătoare: Cred că ar fi de dorit ca părinții să facă distincția între propriile lor proiecții, temeri și frici, și cele ale copiilor. Primul pas ar fi să ne dăm seama ce anume proiectăm noi asupra începutului anului școlar și care sunt, de fapt, neliniștile copiilor. Cum putem face asta? În primul rând, putem fi atenți la mesajele pe care le transmitem celor mici, uneori involuntar. De exemplu, le spunem: „în curând începe școala! Ce bine, o să înveți atâtea lucruri noi”.

Este important să ne asigurăm că mesajele care ajung la copii sunt pozitive și realiste. Uneori familia proiectează asupra școlii doar partea negativă: „Gata cu distracția, începe școala!”, „Gata cu răsfățul”! Aceste mesaje îi indică celui mic că școala este o schimbare majoră, (ceea ce este adevărat, mai ales dacă vorbim despre clasa pregătitoare)…însă, în același timp, sugerează că școala este un spațiu care aduce schimbări negative, că el pierde ceva odată cu începerea școlii. Totuși, școala nu este sfârșitul copilăriei…

Despre cât durează acomodarea la școală, Magda Cojocea spune că “clasele care au continuitate, vorbim de clasele I-IV, au nevoie de cel puțin două săptămâni pentru a se acomoda la noul program și la rutinele zilnice. Copiii care încep clasa pregătitoare au nevoie de mai mult timp pentru acomodare. Sunt mai mulți factori care influențează procesul de acomodare iar fiecare copil este unic și are propriul ritm. La nivel de grup am putea considera că primele trei luni sunt de acomodare”.

La rândul său, Irina Hars, consilier parental spune că părinții au un rol esențial în adaptarea copiilor, nu doar din punct de vedere organizatoric, ci și emoțional.

“Pregătirea pentru revenirea la școală trebuie să înceapă de acasă, din mediul familial iar părinții au un rol esențial în acest proces. Pentru a putea să îi sprijine pe copii, părinții au nevoie mai întâi să se pregătească ei, atât din punct de vedere organizatoric dar și emoțional. Copiii simt imediat anxietatea părinților și este important cu ce ,,bagaj” îi trimitem la școală.

Pregătirea propriu-zisă pentru școală poate începe în primul rând cu reamenajarea spațiului camerei sau a biroului. Pe măsură ce alegem, lucrurile ce rămân la îndemână pentru acest nou sezon, putem face și o scurtă retrospectivă a vacanței de vară ,,Care a fost momentul tău preferat din vacanța de vară?”, ,, Care este acel moment ce îți va rămâne în suflet, pentru totdeauna?” și lista poate continua. Studiile arată că procesarea experiențele frumoase din trecut îi ajută pe copii să privească cu încredere și entuziasm spre viitor.

Un alt pas din lista de pregătiri, îl reprezintă lista de cumpărături pentru școală. ,,Haide să vedem ce este necesar pentru acest nou an școlar. Ce avem deja și ce este necesar să adăugăm pe lista cumpărăturilor?” Aici este bine să ne amintim că în această etapă de vârstă, copiii, au nevoie să poată lua decizii și să simtă că o parte dintre alegeri sunt în controlul lor. Acolo unde este posibil, îi lăsăm să aleagă ce tip de penar li se potrivește, caietele cu personajul preferat pe copertă, cariocile preferate si așa mai departe”.

Citește interviul integral pe Alexisme.ro

4 comments
    1. @Marius Constantinescu: “plus cadouri pentru profesori, învățători, că vin zilele lor de naștere și zilele onomastice”

  1. De când “gata cu distracția” este un mesaj negativ? Să înțelegem ca ar trebui să le spunem copiilor ca școala e un spațiu al distracției, un fel de loc de joacă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salariul de profesor al soției președintelui: 3.440 de lei, net / În 2022 a câștigat mai mult din chirii, decât de la școală / Președintele Iohannis și-a publicat declarația de avere pe anul în curs

Carmen Iohannis, soția președintelui Klaus Iohannis, a câștigat în ultimul an 41.283 de lei, ca profesor de limba engleză la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu, conform ultimei declarații de avere depusă…
Vezi articolul

Valeriu Gheorghiță: Luăm în calcul decizia de a permite administrarea dozei a III-a pentru toată populația, din octombrie. Tulpina Delta se transmite la fel de repede precum pojarul sau vărsatul de vânt

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorgiță, a declarat, după creșterea bruscă a numărului de cazuri noi, că în acest moment “nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creșterii numărului de cazuri”, potrivit…
Vezi articolul

Premierul Ciucă cere investigarea atacului informatic asupra site-ului G4Media, după ce jurnaliștii au scris că Parchetul General investighează procedura de repartizare aleatorie a dosarului în care premierul a obținut anularea sesizărilor din teza sa de doctorat / ”Orice atac la adresa presei vizează valorile de bază ale societății noastre”, spune premierul

Premierul Nicolae Ciucă a cerut joi  investigarea atacului informatic lansat încă de miercuri seară asupra site-ului G4Media, potrivit unui comunicat al guvernului. “Guvernul ia toate măsurile necesare de a proteja…
Vezi articolul