Regulile și condițiile din școli în perioada grevei să fie comunicate părinților prin intermediul profesorilor, cere Federația Națională a Părinților

Foto: © 2mmedia2011 | Dreamstime.com

Federația Națională a Părinților atrage atenția Ministerului Educației, Inspectoratelor Școlare și directorilor unităților de învățământ că sunt necesare clarificări referitoare la gestionarea grevei generale în sistemul educațional, potrivit unui comunicat de presă. Amintim că, potrivit surselor Edupedu.ro, Ministerul Educației a cerut de urgență școlilor să transmită câți profesori și alți angajați participă la greva generală din învățământ, care începe luni, 22 mai.

Federația Națională a Părinților cere un set de clarificări legate de greva generală de luni, 22 mai, din Educație. Mesajul sindicatelor este acela ca elevii să stea acasă pentru că există riscul să nu aibă cine să îi supravegheze, pentru că pe timpul grevei profesorii pot sta și în cancelarie.

Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari și este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei”, spune liderul FSLI Simion Hăncescu.  

Directorii să transmită informații relevante prin intermediul învățătoarelor/învățătorilor sau al profesorilor diriginți către reprezentanții părinților pe clase. Aceștia trebuie să fie informați în legătură cu orele în care copiii nu vor pot beneficia de supraveghere, pentru a putea elabora un program care să vină în sprijinul familiilor. Reprezentanții părinților pe clase sunt rugați să comunice informațiile necesare prin intermediul grupurilor de părinți”, potrivit documentului Federației.

Federația Națională a Părinților mai recomandă ca, în școlile în care paza este plătită de părinți, să se elaboreze un plan special de acțiune pentru siguranța elevilor.

Comunicatul integral al Federației Naționale a Părinților:

“În contextul grevei generale, care va avea loc începând de luni, solicităm următoarele măsuri de comunicare și organizare între diferitele părți implicate:

Regulile pentru greva profesorilor

Conform documentului consultat de Edupedu.ro, regulile din perioada în care are loc greva sunt următoarele:

„1. În unitatea de învăţământ trebuie să fie prezenţi pe durata grevei toţi membrii de sindicat participanti la aceasta; în condică se va scrie „GREVĂ”; reamintim că, potrivit art. 234 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările si completările ulterioare, „greva reprezintă încetarea voluntară şi colectivă a lucrului de către salariaţi”, iar conform art. 153 alin. (5) din Legea nr. 367/2022, greviştii sunt prezenți în incinta unității;

2. în situația în care, în perioada grevei, sunt prezenți în unitate copii/elevi, aceștia vor fi supravegheați de angajații care nu participă la grevă;

3. cadrele didactice care nu au ore (după ce greva a fost declanșată și care participă la grevă) sunt prezente în incinta unității, o parte dintre ele asigurând supravegherea patrimoniului, conform celor stabilite de către comitetul de grevă din unitate împreună cu angajatorul;

4. toate persoanele care intră în unitate vor fi legitimate pentru a nu pătrunde persoane străine, care ar putea deturna acţiunea;

5. personalul didactic auxiliar şi nedidactic participant la grevă va rămâne la locul de muncă, fără a-şi desfăşura activitatea, asigurând securitatea patrimoniului.”

Informații de context

Luni, 22 mai 2023, de la ora 8:00 peste 150.000 de profesori și alți angajați în învățământ intră în grevă generală, potrivit sindicatelor.

O solicitare urgentă a fost trimisă joi după-amiază la inspectoratele școlare, de către Ministerul Educației, conform surselor Edupedu.ro. Instituția le-a cerut inspectorilor să solicite în toate școlile date concrete despre numărul de angajați, câți dintre ei sunt profesori și câți participă la greva generală, care va începe luni 22 mai. Imediat, inspectoratele școlare au transmis școlilor directiva.

Până dimineață la ora 9 directorii trebuie să facă acest referendum paralel cu cel al sindicatelor, cerut de minister prin această adresă.

Datele adunate joi seara și vineri dimineața, din școli, vor fi prezentate în videoconferință ministrului Educației, Ligia Deca, vineri la ora 10:00, de către inspectorii școlari generali și generali adjuncți din fiecare județ. După această ședință, fiecare inspectorat a programat cu directorii de școli videoconferințe proprii pentru a anunța în teritoriu planul prezentat de minister.

Comunicatul de presă al Federației Naționale a Părinților:

Foto: © 2mmedia2011 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Solicitare urgentă în școli, de la Ministerul Educației, care vrea să știe câți profesori și alți angajați participă la greva generală din învățământ, care începe luni, 22 mai / Directorii trebuie să completeze formularul până mâine dimineață, iar inspectorii să dea raportul vineri la 10, la centru – surse
Grevă generală în școli. Inspecțiile pentru gradele didactice pot fi amânate, anunță liderul sindical Marius Nistor / „Sunt sute de noi aderări la acțiunea de protest”, potrivit acestuia
Exit mobile version