Metodologia de evaluare a activității profesorilor ar urma să fie aprobată până la data de 31 august 2024, conform ordinului nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024, document publicat în Monitorul Oficial. Conform anunțului anterior, metodologia ar fi trebuit să fie gata până pe 1 aprilie 2024, ceea ce înseamnă o întârziere de peste 4 luni.
Ordinul publicat în Monitorul Oficial modifică anexele nr. 1 și 2 la Ordinul ministrului educației nr. 6.072/2023 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii aplicabile la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior. Documentul este semnat la Ligia Deca, ministrul Educației.
Ordinul ministrului educației privind aprobarea metodologiei de evaluare a activității personalului didactic de predare și didactic auxiliar ar trebui aprobat până pe 31 august 2024.
Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede că rezultatele evaluării activității profesorilor stau la baza hotărârii consiliului de administrație privind acordarea calificativului anual și a gradației de merit:
Articolul 179 – „(1) La nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar și instituții din sistemul național de învățământ preuniversitar, se realizează anual evaluarea activității personalului didactic de predare și didactic auxiliar. Metodologia de evaluare se stabilește prin ordin al ministrului educației.
(2) Rezultatele evaluării stau la baza hotărârii consiliului de administrație privind acordarea calificativului anual și a gradației de merit.”
Edupedu.ro a scris că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, gradaţia de merit se acordă prin concurs și reprezintă o creștere cu 25% a salariului de bază. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani.
Foto: © Poznyakov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
6 comments
Nu am sa înțeleg chestia cu publicarea de cărți. pentru a accede la gradație de merit trebuie sa scrii câteva cărți…..Oare toți profii care iau gradație sunt mari scriitori? Săraca țară bogată!
Ca de obicei, stricam ceva si ne prefacem ca il reparam.
Pana acum cativa ani aveam gradatie de merit ( obtinuta la inspectorat), salariu de merit ( dat de consiliul profesoral ) si 2% lunar (aflat la dispozitia directorului). Era o remunerare diferentiata. Dar nu puteau profesorii sa manance cu ” doua guri ” asa ca au fost eliminate doua din trei.
Cred că cel mai bine ar trebui verificate și paraverificate Universitățile. După 8 sau 12 clase, nu ieși profesor ci numai după cd faci o facultate, aici este BUBOIUL PLIN CU PUROI, LA FACULTATE. Examene date de ochii lumii, știu că nu sunt felicitați și trași la răspundere și trec studenții chiar dacă nu știu nimic că să nu rămână fără posturi.
PROBLEMELE DIN EDUCAȚIE PLEACĂ DE LA FACULTATE, DACĂ EXAMENELE SUNT CORECTE ȘI CEI CARE AJUNG PROFESORI SUNT COMPETENȚI.
DEGEABA EVALUAȚI ȘI PARAEVALUAȚI PROFESORII DIN PREUNIVERSITAR.
Gradațiile de merit se dau pe pile, ar trebui scoase, sunt mulți elevi care fac meditații pentru examene, olimpiade……cu alte cadre didactice iar gradația este luată de cine nu merită.
Pe de altă parte când nu ai cu cine lucra nu ai cum să obții rezultate. Este nedrept.
Să sperăm ca vor schimba criteriul dosarelor cu diplome și certificate fără legătură cu munca cu elevul cu aprecierea eforturilor unor colegi de a aduce plus valoare în destinul fiecărui elev ,obiectiv ignorat din toate acordările de merite
Unii colegi gradați uită și de menirea lor în școală utilizând resursele strict pt cultul personalității
Colegi dedicati, cu educatie remediala, pregatire pentru examene gratuita nu iau nimic. Iar altii, cu voluntariat si impartit corn si lapte iau gradatie. Penibil
Nu s-a schimbat nimic în acest sens.Asa se făcea și până acum….așa se va face și de acum încolo…