UPDATE Reguli noi pentru burse 2024-2025: Proiectul de OUG care introduce bursa de reziliență și taie bursele de merit pentru note sub 9.50 a fost aprobat de Guvern

27.305 vizualizări
Foto: gov.ro
UPDATE A fost adoptat Proiectul de OUG. Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de azi Proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi a Legii învăţământului superior nr. 199/2023 anunțat de Ministerul Educației încă din 25 martie. După ce, în mod paradoxal, timp de 3 luni s-a plimbat între instituții, proiectul care clamează peste tot urgența a ajuns să fie și adoptat. Acesta conține modificări la legile Educației, fiind al treilea rând de schimbări pe care Ligia Deca le decide asupra propriilor legi.

UPDATE: Guvernul a adoptat vineri proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi a Legii învăţământului superior nr. 199/2023.

Printre cele mai importante modificări aduse sunt cele privitoare la bursele școlare pentru anul școlar 2024-2025, care începe la 1 septembrie 2024. Proiectul introduce bursa de reziliență, pentru note peste 7.00, bursă egală cu 300 de lei pe lună, și limitează bursele de merit la medii doar până la 9.50. Pragul care până acum era fixat la 30% din efectivul fiecărei clase a devenim „minimum 30%”. Reamintim că Avocatul Poporului a solicitat elimiarea acestui prag, astfel că ministerul a schimbat formularea lăsând cel puțin 30% dintre elevi.

Sumele acordate rămân aceleași ca în anul școlar actual.

Iată propunerile din proiectul de OUG:

„Bursele care se acordă elevilor din sistemul de învățământ preuniversitar sunt:
a) bursă de excelență olimpică (I și II);
b) bursa de merit;
c) bursa de reziliență;
d) bursă socială;
e) bursă tehnologică.”

Pentru anul școlar 2024 – 2025, cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează:
a) bursă de merit – 450 lei/lună;
b) bursă de reziliență – 300 lei/lună;
c) bursă socială – 300 lei/lună;
d) bursă tehnologică – 300 lei/lună”.

„Bursele elevilor din învățământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educației, după cum urmează:

a) numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru;
b) bursele de reziliență se acordă și pentru elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, în anul școlar următor revenirii în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior;
c) bursele sociale pentru toți elevii care se încadrează în criteriile și condițiile stabilite prin
metodologia-cadru;
d) bursele tehnologice pentru elevii care frecventează învățământul tehnologic și care se încadrează în condițiile stabilite prin metodologia-cadru;
e) bursele de excelență olimpică I și II pentru toți elevii care au obținut distincțiile prevăzute la alin. (11) lit. a) şi b), cu respectarea prevederilor metodologiei-cadru”.

Cu toate că în acest articol se precizează că este vorba despre minimum 30% burse de merit și reziliență, adică cel puțin 30%, Ministerul Educației introduce un alineat în lege care dă și posibilitatea desființării acestui prag minim: „În situația în care nu sunt îndeplinite condițiile stabilite prin metodologia-cadru astfel încât, la nivelul clasei de gimnaziu sau de liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar să se acorde un număr de burse de merit, cumulate cu un număr de burse de reziliență egal cu procentul de 30%, aceste burse se acordă într-un procent mai mic de 30%.”

„Bursa de excelență, bursa de merit, bursa de reziliență sau bursa tehnologică sunt acordate și sub condiția ca elevul beneficiar să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul foarte bine la purtare la finalul anului școlar anterior,” prevede proiectul.

Pentru 10 absențe nemotivate pe lună, luna viitoare bursa nu se mai acordă – regula nouă: „În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, bursa socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă.”

Ate prevederi legate de burse:

„Printre beneficiarii burselor de merit se numără de drept și elevii care au obținut premiul I la concursurile școlare naționale recunoscute de Ministerul Educației, câștigătorii medaliilor de
aur/locului I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice/probe olimpice, precum și alte categorii de elevi de gimnaziu și liceu cu performanțe educaționale, artistice sau sportive în conformitate cu prevederile metodologiei-cadru prevăzute la alin. (1).

(17) Cuantumul lunar al burselor de excelenţă olimpică I/internaţională şi II/naţională este diferenţiat în funcţie de nivelul distincţiei obţinute, după cum urmează:
a) pentru locul I, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă
echivalentul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia;
b) pentru locul al II-lea, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia;
c) pentru locul al III-lea, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia;
d) pentru menţiune, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia;
(18) Bursa de excelență, bursa de merit, bursa de reziliență sau bursa tehnologică sunt acordate și sub condiția ca elevul beneficiar să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul foarte bine la purtare la finalul anului școlar anterior.”

Bursa de reziliență ar urma să fie acordată pentru media 7.00 sau mai mare, iar bursa de merit pentru media 9.50 sau mai mare – acest lucru nu apare în proiectul de OUG, ci în proiectul de metodologie cu criteriile de acordare a busrselor, pus în dezbatere și el pe 25 martie, care ar urma să rafineze regulile din lege după ce proiectul de OUG va intra în vigoare.

„(4) Bursa de reziliență și bursa de merit reprezintă forme de stimulare a elevilor, în vederea obținerii progresului în învățare și a performanței școlare”, prevede proiectul de OUG.

„(5) Bursa socială reprezintă o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socioeconomic sau din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, situații prevăzute în metodologia-cadru, în vederea susținerii participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar. Prin excepție de la prevederile alin. (1), se acordă burse sociale și elevilor cu vârsta de până în 30 de ani, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”, în condițiile prevăzute în metodologia cadru prevăzută la alin (1).

(8) Bursele sociale se acordă în baza unor condiții privind venitul mediu net pe membru de familie, supus impozitării, conform metodologiei-cadru prevăzute la alin. (1). Verificarea veniturilor declarate de părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori, în vederea acordării dreptului la bursă socială, de către unitatea de învățământ, se face prin solicitarea eliberării unui document care să ateste situația veniturilor declarate la organul central fiscal în a cărui rază teritorială se află situat beneficiarul”.

Cum argumentează Ministerul Educației modificările și „urgența” acestora:

„În ceea ce privește acordarea burselor, având în vedere numeroasele sesizări venite din partea părinților, atât la Ministerul Educației, cât și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, sesizări care au relevat nevoia de îmbunătățire a prevederilor legale în vigoare în sensul eliminării condițiilor de medie minimă pentru acordarea burselor de merit, păstrând totuși regula de stimulare a progresului școlar pentru un procent de 30% dintre elevii fiecărei clase, au fost prevăzute o serie de modificări a condițiilor de acordare și a fost introdusă bursa de reziliență pentru a motiva elevii cu rezultate medii să obțină rezultate mai bune, în timp ce acordarea bursei de merit se va face doar elevilor care obțin performanțe școlare.

Având în vedere nevoia de estimare a impactului bugetar, ținând seama de faptul că valoarea burselor acordate în perioada septembrie – decembrie a anului școlar 2024-2025 este prevăzută în bugetul anului calendaristic 2024, s-a propus menținerea, și în anul școlar 2024-2025, a cuantumului burselor la nivelul cuantumului din anul școlar curent.

Știind că acordarea burselor se realizează pe an școlar, se impune reglementarea de urgență, astfel încât până la data de 1 septembrie 2024 beneficiarii primari să cunoască condițiile de acordare a burselor în anul școlar următor”.

Proiectul de Ordonanță de urgență poate fi descărcat de aici:


13 comments
  1. Cate conditii, cate masuri!!!
    Ce ne facem cu altfel de situatii, de exemplu:
    elevul este prezent la cursuri insa, nu si profesorul, invatatorul, suplinitorul;
    daca intarzie, pleaca in timpulul orei.. cu certitudine motivele sunt mereu justificate…?
    Apoi, se doreste educatie sub orice aspect, dar se dac atatea presiuni ca scoala devine un teren ostil. Parerea mea e ca aceste burse nu ar trebui sa existe!
    Unde mai e libertatea, decenta sau asa dorita educatie??

  2. Vi se pare corect ca un elev care într-un an acumulează 20 de absențe nemotivate să piardă bursa pe luna (în care are peste 10 absențe nemotivate), să i se scadă și nota la purtare și pe deasupra să nu aibă dreptul la nicio bursă în anul școlar următor ? Dacă într-un an școlar când elevul pierde dreptul la bursă pe luna în care are peste 10 absențe nemotivate,și în luna următoare dacă nu mai are absențe își recâștigă
    dreptul la bursă, atunci de ce este sancționat în următorul an de învățământ dacă acest lucru se repetă să zicem într-un an școlar de două ori și ajunge la scăderea notei la purtare?

  3. “Printre beneficiarii burselor de merit se numără de drept și elevii care au obținut premiul I la concursurile școlare naționale recunoscute de Ministerul Educației, câștigătorii medaliilor de aur/locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice, precum și alte categorii de elevi de gimnaziu și liceu cu performanțe educaționale, artistice sau sportive în conformitate cu prevederile metodologiei cadru prevăzute în alin.(1).”
    E corect ca elevii din școala primară să nu beneficieze de burse? Ei nu au muncit ca să își câștige medaliile de aur? Copiii de 10 ani care participă la Campionate Naționale au terminat clasa a 3-a. Deci ei nu se încadrează , din păcate.

  4. elevii care au luat premiul | din clasele primare au dreptul la bursa de performanță,,?(la concursul artistic pe țară…) Muncesc foarte mult pt un premiul întâi meritat.cls 1. 4.

  5. Perfect.
    Bursa de reziliență cumulată cu cea socială va fi mai mare decât cea de merit.

    ,, Performanță încurajată în România educată “

  6. Încă e an electoral.

    Trebuie sa curgă pomenile politice din bani publici.

    La anul vine factura pt distracția electorală (creșterea TVA, alte taxe, accize, impozite etc)

  7. “numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă..” si “Bursa de reziliență ar urma să fie acordată pentru media 7.00 sau mai mare, iar bursa de merit pentru media 9.50 sau mai mare” – asta inseamna ca toti cu media peste 7.00 vor lua burse?
    Daca 26 de elevi dintr-o clasa au medie peste 7.00, toti se incadreaza in “minimum 30%”. Nu zic ca e rau, sunt doar curios daca asta si-au dorit autorii OUG.

    1. Da, practic toți elevii vor lua bursă.
      Nu văd logica impunerii unui prag minim. Dacă într-o clasă nu sunt 30% din elevi cu medii peste 7, ce facem cu pragul minim? Înțelegeam un prag maxim, dar minim?

  8. Art. 108. alin. 12. pct. a) “se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă” termenul “minimum” inseamna ca daca intr-o clasa 60% au media peste 7 (limita pt. bursa de rezilienta), atunci toti 60% vor primi bursa?

    1. Exact!

      Vor fi clase, in special in mediul urban, dar nu numai, unde toți vor avea bursă.

      Și nu mă refer la bursă socială!

      E vorba de bursa electorală de studiu rebotezată…de reziliență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Testarea unui elev în caz de suspiciune de consum de droguri, analize periodice decontate de stat și ore antidrog în școli – propunerile dintr-un chestionar al Prefecturii Capitalei ce va fi validat cu Inspectoratul școlar marți și pe care-l vor primi părinții elevilor din București / Vizați ar fi cei din clasele VII-XII, propune prefectul

Părinții elevilor din București vor primi în curând un chestionar de la școli, realizat împreună cu sociologi și psihologi voluntari, prin care vor răspunde la 3 întrebări legate de prevenția…
Vezi articolul

Bărbatul care a ameninţat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Şercan şi-a recunoscut faptele / Foştii şefi ai Academiei de Poliţie, acuzaţi că l-au instigat, au fost trimişi în judecată de DNA

Fostul rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob, și fostul prorector al unității de învățământ Petrică Mihail Marcoci au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupție, sub…
Vezi articolul