Un pachet de măsuri ce urmăresc să întărească regulile privind educația de tip homeschooling în Anglia vor fi discutate în Parlamentul de la Londra, care abordează tema după cazul unei fete ucise, în 2023, de părinții săi, care o retrăseseră din școală, relatează The Guardian.
Noile măsuri urmăresc să ofere guvernului posibilitatea de a introduce noi instrumente pentru a-i înregistra pe copiii care nu merg la școală, așa încât aceștia să fie identificați clar și mai ușor de monitorizat. Iar părinții care vor să își educe acasă copiii vor fi monitorizați la rândul lor mai strict.
Iar părinții nu vor mai avea automat dreptul de a-și educa acasă copiii, dacă acei copii sunt implicați într-o anchetă de protecție a copiilor sau într-un plan de protecție. Dacă mediul în care trăiește copilul este considerat a nu fi unul sigur, autoritățile vor putea interveni și cere, după caz, trimiterea copilului la școală.
Regulile sunt introduse după cazul minorei Sara Sharif, care a fost găsită moartă în casa unde locuia, pe 10 august 2023, la patru luni după ce a fost retrasă de la școală pentru a urma un program de homeschooling. Retragerea s-a petrecut deși fuseseră înregistrate referate după ce profesorii observaseră vânătăi pe fața minorei. Săptămâna trecută, talăl acesteia, Urfan Sharif, precum și mama vitregă, Beinash Batool, au fost găsiți vinovați de uciderea minorei.
The Guardian citează, separat, declarații ale judecătoarei din acest caz, potrivit căreia situația Sarei Sharif „ilustrează în mod evident pericolele” asociate posibilității ca părinții să apeleze automat la homeschooling, retragerea fetei din școală fiind văzută drept un mijloc prin care părinții doreau să-i împiedice pe alții să constate că ei o băteau pe minoră.
Citește și:
Este clar că ministerul simte că școala scapă cumva de sub control și încearcă să impună tot felul de reguli din ce în ce mai stricte, spune președintele Federației Naționale a Părinților, Cătălin Nan, care atenționează asupra pericolului răspândirii fenomenului ilegal al homeschoolingului
Părinții din Bihor care și-au retras cei patru copii de la școală pentru a face homeschooling, ilegal, au atacat la Înalta Curte decizia definitivă a instanței care-i obligă să-și înscrie copiii într-o școală acreditată din România, potrivit DGASPC. Părinții au arătat inspectorilor cereri de transfer ale copiilor la Liceul Teologic Penticostal Oradea
Trei organizații americane care furnizează servicii de tip “homeschooling” în România “sunt în afara cadrului legal”, spune Ministerul Educației
Photo 149505622 © Gan Chaonan – Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.