Noile reguli de transport pentru elevi și studenți vor fi discutate în ședința Executivului de vineri, 8 septembrie, potrivit unui comunicat transmis jurnaliștilor acreditați la Guvern. Cele două hotărâri de guvern în stadiu de proiect au fost lansate în consultare publică în urmă peste o săptămână și au ca termen de adoptare 8 septembrie în cazul elevilor, cu 2 zile înainte de începerea cursurilor noului an școlar, și 15 septembrie – în cazul studenților.
- UPDATE Vineri, 8 septembrie, 12:40: Hotărârile de Guvern au fost adoptate și prevăd mecanismele de facilități la transport din faza de proiect, a anunțat ministra Ligia Deca în conferința de presă de după ședința de Guvern. Vom reveni cu documentele când se publică în Monitorul Oficial.
Iată mai jos în articol care sunt noile facilități la transport, venite pe noile legi ale educației în vigoare din 3 septembrie.
Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de vineri, 8 septembrie, apar, printre altele, și următoarele documente numite „analize”. De precizat este că “analiza” corespunde metodei folosite de Executiv pentru a pune pe ordinea de zi a ședinței actele normative care nu au avizele necesare aprobării.
- „Analiza referitoare la proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi”
- „Analiza referitoare la proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar şi cu metroul pentru studenți”
Amintim că, potrivit calendarului oficial cu termenele până la care trebuie adoptate actele normative care să pună în aplicare noile legi ale educației, data limită de aprobare a Hotărârii de Guvern cu noile norme de transport pentru elevi este 8 septembrie și data limită aprobare a Hotărârii de Guvern cu noile norme de transport pentru studenți este 15 septembrie.
În ceea ce privește transportul elevilor, aceștia au gratuitate conform legii învățământului preuniversitar 198/2023 la transport școlar, cu trenul sau metroul. Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru transportul școlar prevede mecanismele de asigurare a acestor gratuități legale. Actul normativ în stadiul de proiect despre care Edupedu.ro a scris pe 30 august prevede sume forfetare lunare pentru elevii care învață în altă localitate și nu au transport în localitatea lor, bilete reduse 100% la tren și gratuitate la metrou în București.
De precizat este că modul de acordare a acestor facilități poate fi modificat după ședința de Guvern de vineri. Când actul va fi aprobat, vom reveni cu varianta finală de norme metodologice privind transportul elevilor.
În ceea ce privește transportul studenților, aceștia au 90% reduceri conform legii învățământului superior 199/2023, la transport public, transport feroviar și cu metroul, dacă studiază în București, prevede proiectul de Hotărâre de Guvern lansat în consultare la finalul lunii august.
De precizat și în acest caz este că modul de acordare a acestor facilități poate fi modificat după ședința de Guvern de vineri. Când actul va fi aprobat, vom reveni cu varianta finală de norme metodologice privind transportul studenților.
În cazul elevilor, care au avut gratuitate la transport pe legea educației veche și pe normele vechi de transport din HG 42/2017 actualizată în 2021, gratuitatea se păstrează la transport pe legea nouă și vine ca o continuitate din punct de vedere legal. În cazul studenților, aducerea reducerii de 50% la 90% a determinat operatorii de transport să aștepte regulile stabilite prin Hotărâre de Guvern pentru a acorda beneficiile, cu toate că ele sunt reglementate de legea educației în învățământul superior de duminică, 3 septembrie.
Este cazul STB, pentru două zile chiar și CFR care a anunțat că renunță la orice reducere la bilete pentru studenți, deși Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) din subordinea Ministerului Transporturilor a precizat că trebuie acordate pe regulile vechi reducerea de 50% până la apariția noilor reguli. Marți, pe 5 septembrie, CFR s-a răzgândit, după ce mai multe organizații ale studenților au semnalat încălcarea legii.
În acest timp, studenții din Capitală au plătit și plătesc integral abonamentele de la STB. În cazul Societății de Transport București, compania a anunțat clar de luni, 4 septembrie, că sistează reducerile pentru studenți și că acordă în continuare gratuitate elevilor la abonamente prin aplicația de mobil YouthTB. Metrorex nu a răspuns solicitării Edupedu.ro privind modul în care aplică sau nu legea educației, însă pe teren, la ghișeele de la stațiile de metrou, studenții care au încercat să își facă abonament redus cu 90% [editare ulterioară] ar fi avut această posibilitate.