Regulile de transfer și mobilitate academică temporară pentru studenți, puse în dezbatere publică de Ministerul Educației / Model de cerere și mecanismul de mobilitate

689 de vizualizări
Mobilitatea academică a studenților reprezintă dreptul studenților și studenților-doctoranzi de a li se recunoaște creditele transferabile dobândite, în condițiile legii, la alte instituții de învățământ superior din țară sau din străinătate si poate internă sau internațională și definitivă sau temporară, conform proiectului de metodologie privind mobilitatea academică a studenților, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

În baza metodologiei, instituțiile de învățământ superior elaborează metodologii proprii privind mobilitatea academică internă sau internațională și, după caz, definitivă sau temporară a studenților, potrivit Art. 6.

Recunoașterea creditelor transferabile

„Recunoașterea creditelor transferabile în cazul mobilităților academice interne și internaționale se realizează de către instituțiile de învățământ superior pentru persoana care dovedește parcurgerea stagiului de mobilitate cu documente emise de către instituția de învățământ superior pe care a frecventat-o, conform art. 4.

Condițiile în care se realizeaza mobilitatea academică

„Mobilitatea academică se poate efectua ca urmare a demersului studentului, respectiv al studentului doctorand, cu îndeplinirea următoarelor condiții:

a) existența unor acorduri interinstituționale;

b) acceptul instituțiilor de învățământ superior acreditate/autorizate provizoriu, după caz, de proveniență, respectiv primitoare.

Acordurile interinstituționale stabilesc condițiile de desfășurare a mobilităților între instituțiile de învățământ superior acreditate/autorizate provizoriu: tipul mobilității, durata mobilității, numărul de mobilități, domeniul, programul de studiu, finanțarea mobilității temporare, limba de studiu, condiții de cazare, modul de selecție al participanților, serviciile de sprijin oferite participanților la mobilități, condițiile de recunoaștere a rezultatelor mobilității academice etc.

Acceptul interinstituțional constă în completarea și semnarea cererii-tip de mobilitate, astfel:

a) studentul, respectiv studentul-doctorand depune cererea de mobilitate la instituția de învățământ superior unde dorește mobilitatea, în vederea obținerii acceptului;

b) după obținerea acceptului de mobilitate, studentul, respectiv studentul-doctorand solicită acceptul de mobilitate instituției de învățământ superior unde este înmatriculat;

c) instituția de învățământ superior care acceptă mobilitatea semnează prima cererea de mobilitate a studentului, apoi semnează instituția de la care pleacă studentul;

d) în cerere sunt specificate și condițiile în care are loc mobilitatea.

Studenții instituțiilor de învățământ superior beneficiază de o prezentare publică cu privire la programele de mobilitate națională și internațională disponibile pentru aceștia, cel puțin o dată pe parcursul unui an universitar, conform Art. 8.

MODEL cerere mobilitate
Prevederi privind mobilitatea academică temporară a studenților

„Studentul sau studentul-doctorand poate beneficia de mobilitate academică temporară între două instituții de învățământ superior acreditate/autorizate provizoriu, după caz.

Mobilitatea academică temporară pe cont propriu reprezintă mobilitatea temporară efectuată în afara acordurilor interinstituționale de mobilitate academică, la solicitarea studentului care a identificat o posibilă universitate primitoare

Recunoașterea creditelor de studii transferabile se realizează după finalizarea mobilității, în conformitate cu acordul interinstituțional și regulamentele instituțiilor de învățământ superior implicate, după caz.

Decizia privind echivalarea studiilor desfășurate în străinătate sau în cadrul altei instituții de învățământ superior din țară, respectiv decizia privind echivalarea perioadei de practică desfășurată în străinătate, se emite în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la momentul în care dosarul de echivalare a fost depus de student.

Mobilitatea academică temporară, pe locuri bugetate sau cu taxă, se poate realiza după primul semestru şi până la sfârşitul penultimului semestru.

Mobilitatea academică internațională temporară prin programe internaționale se realizează în conformitate cu reglementările ce privesc respectivele programe.

Instituțiile de învățământ pot suplimenta, din fonduri proprii, cuantumul burselor oferite studenților pentru mobilitățile academice interne sau internaționale temporare.

Instituțiile de învățământ superior pot oferi măsuri de sprijin financiar suplimentare pentru studenții proveniți din categorii socioeconomice dezavantajate care urmează să beneficieze de o mobilitate academică temporară, conform reglementărilor instituționale.

Prevederi privind mobilitatea academică definitivă a studenților

„Mobilitatea academică definitivă se poate efectua atât de către studenții finanțați de la bugetul de stat, cât și de către studenții cu taxă, cu respectarea prevederilor legale privind capacitatea de școlarizare și finanțarea învățământului superior și cu acceptul instituțiilor de învățământ superior acreditate/autorizate provizoriu implicate și în conformitate cu reglementările proprii privind mobilitatea academică internă sau internațională și, după caz, definitivă sau temporară a studenților.

Mobilitatea academică definitivă se poate realiza și în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior.

Pentru studiile universitare de scurtă durată, de licență și studiile universitare de masterat, mobilitatea academică definitivă se poate realiza numai la început de semestru, după primul semestru și până la sfârșitul penultimului semestru, între programe de studii cu același număr total de credite de studiu transferabile obligatorii, din aceeași ramură de știință.

Pentru studiile universitare de doctorat, mobilitatea academică definitivă se poate efectua în cadrul aceluiași domeniu de doctorat, între școli doctorale acreditate, după finalizarea programului de pregătire bazat pe studii universitare avansate, cu respectarea prevederilor Regulamentului-cadru privind studiile universitare de doctorat.

Mobilitatea academică definitivă a studenților doctoranzi se poate efectua și în cadrul aceleiași școli doctorale pentru situații temeinic justificate privind conducătorii de doctorat (pensionare, deces etc.).

Înmatricularea se face cu respectarea prevederilor din regulamentul activității profesionale a studenților privind recunoașterea și echivalarea creditelor de studiu transferabile și a condițiilor de promovare a anilor de studii.

Înmatricularea se realizează în conformitate cu cerințele legale privind înscrierea modificărilor în registrul matricol unic.

În cazul mobilității academice definitive, diploma se emite absolventului de către instituția de învățământ superior care organizează examenul de finalizare a studiilor.

Mobilitatea academică internă definitivă se face pe principiul “subvențiile urmează studentul”.”

Dispoziții finale

Evaluarea și monitorizarea desfășurării stagiilor de mobilitate academică a studenților este parte integrantă din sistemul de asigurare a calității la nivelul instituției de învățământ superior.

Structura responsabilă de evaluarea internă și asigurarea calității instituției de învățământ superior realizează un raport anual cu privire la procesul de desfășurare a mobilităților academice interne sau internaționale și propune un plan de măsuri atât pentru îmbunătățirea acestora, cât și pentru remedierea posibilelor deficiențe identificate.

Instituția de învățământ superior de proveniență pune la dispoziție studentului sau studentului-doctorand, care a participat într-o mobilitate academică, un formular de feedback pentru evaluarea calității stagiului de mobilitate academică desfășurat în universitatea gazdă. În baza informațiilor colectate, se elaborează un plan de măsuri privind remedierea deficiențelor constatate.

Instituțiile de învățământ superior pot beneficia de fonduri destinate creșterii numărului de mobilități academice în rândul studenților, acordate prin Programul național pentru internaționalizare universitară „Study in Romania”, program finanțat de Ministerul Educației, prin fonduri alocate de la bugetul de stat, în conformitate cu art. 120, alin. (1) din Legea nr. 199/2023.

Instituţiile de învăţământ superior raportează în platformele naţionale mobilităţile internaţionale fizice, virtuale, mixte, precum şi colaborările în programe integrate sau comune, în scopul monitorizării şi evaluării, cât şi pentru facilitarea politicilor bazate pe evidenţe.” 

DOCUMENT Proiect Metodologie privind mobilitatea academică a studenților

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Admitere exclusiv online la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Fiecare facultate și-a stabilit condițiile specifice. Admiterea la doctorat – tot online

Admiterea la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj se va desfășura, anul acesta, exclusiv online, din cauza restricțiilor impuse de pandemia Covid-19, potrivit unui comunicat al instituției. Acesta precizează că fiecare facultate…
Vezi articolul

Glume și ironii academice de 1 aprilie, între Universitatea din București și Universitatea Babeș Bolyai. Prima „anunță” că și-a descoperit în curte originile – o școală secretă din 1460, înrudită cu Hogwarts. UBB îi răspunde: Începem să înțelegem de ce UB era mai reticentă când criticam astrologia și numerologia

Ziua de 1 aprilie, cunoscută universal drept ziua păcălelilor, nu a ratat să fie prilej de ironii și glume pentru două cele mai mari universități din țară. Universitatea din București…
Vezi articolul

Ligia Deca participă la ședința Consiliului Rectorilor condus de Sorin Cîmpeanu, după ce acesta a demisionat de la Educație în plin scandal de plagiat și la o zi după ce actualul ministru a respins fără soluții propunerea CNATDCU de a analiza plagiatul lui Bode

Ligia Deca, ministru al Educației de 5 săptămâni și fost consilier al președintelui Klaus Iohannis, participă începând de astăzi la ședința de la Craiova a Consiliului Național al Rectorilor, for…
Vezi articolul

Preda vs. Preda pentru conducerea Universității din București. Actualul rector va candida pentru un nou mandat în funcția pentru care și-a manifestat interesul și decanul de la Științe Politice / Cei doi – foști colegi de mișcare politică în urmă cu 10 ani, dar cu traiectorii diferite

Rectorul Universității din București, Marian Preda, va candida pentru un al doilea mandat, după cum a a anunțat el forurile de conducere ale instituției de învățământ superior, potrivit informațiilor Edupedu.ro.…
Vezi articolul