Examenele scrise care simulează probele de la Bacalaureat 2021 încep luni, 22 martie, la ora 9:00, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Simularea examenului de Bacalaureat se reia în acest an, după ce anul trecut probele nu au mai fost susținute din cauza pandemiei.
În școlile aflate în localități în carantină, simulările de BAC 2021 pot fi reprogramate, dar nu mai târziu de 15 mai.
Probele din cadrul simulării naționale încep luni dimineața la ora 9:00, moment în care în fiecare clasă se deschid plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat, potrivit procedurii oficiale de desfășurare a probelor de la simulare. Accesul elevilor în școli este permis până la ora 8:30.
Pentru cadrele didactice venirea la școală are loc în intervalul 07:00-07:30, dacă sunt membre ale comisiei de evaluare. Profesorii asistenți vin la ora 8:00, iar profesorii evaluatori vin la ora 14:00.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare din probele simulării Bacalaureatului pentru elevii clasei a XII-a/a XIII-a este de trei ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui candidat.
Elevii sunt așezați câte unul în bancă, dar doar elevi din aceeași clasă, în ordine alfabetică.
Regulile sunt aceleași cu cele de la examenele propriu-zise, iar supravegherea probelor cu sistemul audio-video al școlii este reglementată de procedura din anul școlar 2019-2020, care poate fi descărcată de aici.
Pentru rezolvarea subiectelor, candidații pot folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, pot utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele/instrumentele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
Candidații nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații pot fi eliminați din simulare.
Materia pe care elevii trebuie să o pregătească pentru simularea de la Bacalaureat Limba și literatura română este aceeași cu cea pe care o au pentru examenul propriu-zis. Programele detaliate pentru Bacalaureat 2021 au fost aprobate prin Ordinul nr. 3237/05.02.2021 și pot fi descărcate de aici.
Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori evaluatori: cadrele didactice din unitatea de învățământ care au urmat sau urmează programul de formare a profesorilor evaluatori pentru examenele și concursurile naționale vor fi selectate cu prioritate pentru evaluarea lucrărilor.
Rezultatele obținute la simulările naționale nu se contestă, nu se afișează și nu sunt făcute publice, ele sunt analizate la nivelul fiecărei clase. Toate unitățile de învățământ elaborează și transmit la inspectoratul școlar un raport pe școală, iar inspectoratul școlar elaborează un raport pe județ/municipiu și îl trimite mai departe la Ministerul Educației. Raportul trebuie să includă și un plan de acțiune care cuprinde măsurile de monitorizare, control și remediere acolo unde se impune.
Procedura pentru simularea probelor de la Bacalaureat 2021 poate fi descărcată de aici.
Calendar Simulare BAC 2021 (pentru clasele a XII-a și a XIII-a)
22 martie 2021 – Limba și literatura română
23 martie 2021 – Examenul obligatoriu al profilului: Matematică sau Istorie
24 martie 2021 – Proba la alegere a profilului și specializării
25 martie 2021 – Limba și literatura maternă
31 martie 2021 – Afișarea rezultatelor
Calendar Simulare Evaluarea Națională 2021 (pentru clasa a VIII-a)
29 martie 2021 – Limba și literatura română – probă scrisă
30 martie 2021 – Matematică – probă scrisă
31 martie 2021 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
16 aprilie 2021 – Afișarea rezultatelor
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
7 comments
Ce bucurie!
Profesorii asistenți, după ce asista, își țin orele de curs, iar cei evaluatori, evaluează după orele de curs.
Ar lucra părinții copiilor trei zile sau msi multe (în cazul profilor evaluatori) fiind plătiți doar pentru jumătate din ziua de lucru!?
Dar cei de evaluarea 2-4-6 ca nu sunt platiti deloc pentru EN si trebuie sa faca nu stiu cate rapoarte dupa evaluare si borderouri si cataloage si puncte tari si slabe etc? De ce trebuie ei sa evalueze daca nu si-au exprimat dorinta de a intra in corpul de evaluatori? La EN Bac si a opta cu bani dintre ei si la EN gimnaziu gratis…4 zile… Dupa ce am avut ore pana la 4 am mai stat 2 zile la corectat, ca am mai multe clase si 1 zi raport si o zi de trecut tot in borderouri si cataloage copil cu copil. Eheee, deja nu mai e rea-vointa, e nesimtire. Admiterea in corpul de evaluatori avea niste criterii de indeplinit. Nu mai sunt importante acum daca e gratis? Nu mai conteaza daca evaluatorul e debutant in primul an de predare? Daca e suplinitor? Fatarnicii…
Mai usor cu pianul pe scari.
Profu de 10, daca ti se pare ca mintim sau exageram, te poftim sa vezi realitatea din teren. Fiind un prof de zece, vei face fata cu brio da faci toate acele lucruri gratuit dupa program, urmat de sambata si dumimica. Lasa pianul unde-i e locul!
Ce spuneti dumneavoastra daca eu acum cativa ani am fost profesor evaluator:
1. Simulare clasa a 12-a
2. Simulare clasa a 8-a la mine la scoala.
3. Simulare la clasa a 8-a la cealalta scoala la care activam.
4. Simulare la clasa a 8-a la o a 3-a scoala unde aveau doar un profesor.
5. Evaluare nationala clasa a 6- a la mine la scoala.
6. Evaluare nationala la clasa a 6-a la cealalta scoala care activam.
7. Evaluare nationala la clasa a 6-a la a 3-a scoala.
Ca aa fie tacamul complet in august am introdus rezultatele cu itemii de la clasele a 2-a si a 4-a. Secretara terminase SH si nu prea se descurca cu compuerul.
Dar cand aveti mai putine ore ca restul lumii cum este?! Sau cand aveti o gramada de timp in vacanta in care efectiv nu lucrati si frecati menta dar va primiti salariul cum este?! Dar cand cereti meditatii si aproape nu mai faceti nimic la scoala, cum este?! Va intrebati de ce a ajuns societatea in halul in care a ajuns…in mare masura si datorita educatiei precare, a lipsei de implicare, incompetentei profesorilor, lehamitei, etc….celor car enu le convina, sa mearga in privat, sa vada cum se castiga banii real, cum muncesti 8-10 ore pe o bruma de bani, pe care apoi o dai sub forma de meditatii, pentru ca la scoala nu se invata mai nimic.
Părinții copiilor și-ar da toți demisia în asemenea situații, sunt convinsă! Ei nu au nevoie de locurile de muncă, drept urmare nu suportă nedreptăți de la angajatori.
Ca părinți, ne asumăm și riscurile/posibilele consecințe impuse de statul român, obligați (altfel se pedepsește prin lege), neplătiți și nevaccinați cu prioritate (care dorește). Noi facem prima doză drept “cadou” de Crăciun 2021, d-voastră rapelul cel târziu de Paște 2021.
Ne cerem scuze că am făcut copii (leneși și “vectori asimptomatici de răspândire a virusului”) și v-am dat…de lucru (ne cerem scuze și pentru că ați ales să lucrați în acest sistem, cu copiii). Stați liniștit, tot mai puțini tineri educați aleg asta, după cum indică și natalitatea din anul 2020. [comentariu editat pentru a elimina majusculele]