Regulile de distanțare socială Covid-19 au prins România în ipostaza țării europene cu cel mai mare număr de copii care locuiesc în condiții improprii

4.739 de vizualizări
supraaglomerarea școlilor
Foto: Pixabay
România este țara cu cel mai mare număr de copii care trăiesc în locuințe inadecvate, dintre toate statele membre UE, iar familiile cu copii sunt mai afectate de condițiile improprii de locuit decât media națională, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta de Comisia Europeană. Problema este cu atât mai semnificativă acum, în timpul epidemiei de Covid-19, copiii stau mult mai mult acasă, iar prima condiție pentru școala la distanță este existența unui loc unde copilul să poată învăța, la domiciliu.

Raportul “Înțelegerea condițiilor de locuit petru copiii din Uniunea Europeană” arată că peste 25% dintre familiile cu copii din România au condiții profund inadecvate de locuit. Procentul este considerabil mai mare decât media pentru întreaga populație (16% din totalul familiilor au astfel de probleme), conform datelor Eurostat citate în document.

România este, astfel, situată pe primul loc la nivelul întregii Uniuni Europene, din punct de vedere al condițiilor improprii de locuit pentru familiile cu copii și familiile în general. Este urmată de Letonia (23% dintre familiile cu copii, 15% medie pentru întreaga populație), Bulgaria (17%, respectiv 10%), Ungaria (14%, respectiv 7,5%) și Lituania (12%, respectiv 7%).
Condițiile improprii apar atunci când o locuință este supraaglomerată și/sau prezintă o multitudine de probleme, de la lipsa luminii la igrasie sau lipsa unei toalete pentru uz propriu, în interior.

Romania – pe primul loc in UE, la conditii improprii de locuit pentru copii / Sursa: Raport CE

Raportul comisiei arată că riscul de a trăi în locuințe inadecvate crește cu cât sunt mai sărace familiile. În cazul României, peste 50% dintre familiile foarte sărace cu copii(venituri mult sub media națională) trăiesc în locuințe inadecvate, ponderea scăzând sub 10% în cazul celorlalte familii cu copii.

Iar România înregistrează cele mai mici note la 4 din 6 indicatori ai condițiilor de locuit – supraaglomerarea, lipsa unei băi sau a unui duș în locuință, lipsa unei toalete și accesibilitatea unei locuințe.

Romania pe harta europeana a conditiilor improprii de locuit pentru copii / Sursa: Raport CE

Raportul CE arată că locuințele și mediul de trai sunt indicatori-cheie folosiți de cercetători și autorități pentru dezvoltarea de soluții împotriva sărăciei în rândul copiilor, creșterea incluziunii sociale a acestora și reducerea numărului de copii fără adăpost.

Chestiunea crește în importanță acum, în epidemia Covid-19, cu cât școala la distanță crește diferențele de acces la educație între copiii din medii avantajate și dezavantajate, iar existența unor condiții minime pentru învățare, acasă, este prima pe lista Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a condițiilor ce trebuie întrunite pentru o bună adaptare la școala online.

Foto: Pixabay


2 comments
  1. Din pacate avem cele mai mari dobanzi la credite din UE, un motiv important pentru care tinerii saraci nu au case sau locuiesc in conditii improprii. Familiile cu copii nu primesc sprijin din partea statului pentru a le asigura un venit minim de trai (macar mancarea ) ca sa existe o siguranta pentru parinte sa ia un credit din veniturile mici pe care le are. Iar preturile la mancare sunt de multe ori mai mari ca in vest. Nu putem avea civilizatie fara o strategie clara, nu mai vb de Protectia Copilului care nu lucreaza in interesul copilului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ANALIZĂ Noul an școlar: ministrul Cîmpeanu și guvernul susțin cu proptele de paie idealul școlii normale, fără niciun progres relevant pe fronturile vaccinării, testării Covid-19 sau al planului B – școala online

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și guvernul din care face parte pregătesc redeschiderea școlilor cu acțiuni minime sau inexistente în puncte esențiale. Iau măsuri standard de protecție epidemiologică, își asumă logica…
Vezi articolul

Clasamentul internațional QS după domenii de studiu – 2023: prezență modestă a universităților românești, care sunt total absente la Drept, Educație, Sociologie, Media și comunicare, Științele mediului, Istorie sau Geofizică / Cele mai multe apariții – Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București

Două instituții de învățământ superior acoperă mai bine de jumătate din totalul aparițiilor românești în cel mai nou clasament internațional Quacquarelli Symonds după domenii de studiu. În ediția pe 2023…
Vezi articolul

Cine trebuie să-i învețe pe copii tabla înmulțirii: învățătorii sau părinții, în vacanța de vară dinainte de clasa a II-a? Dacian Dolean, cercetător specializat în alfabetizarea timpurie: Ideea de a da această sarcină ca temă pentru vacanța de vară mi se pare desprinsă dintr-un film SF cu buget redus

Este o practică acceptată pedagogic ca învățătoarele să le ceară părinților să-i învețe pe copii tabla înmulțirii în vacanța de vară ce precede clasa a II-a? Și cum îi pot…
Vezi articolul

INTERVIU “Luni m-am întors la școală” – O elevă din Germania povestește ce înseamnă revenirea la clasă în condiții de distanțare, după multe săptămâni de învățat acasă / “Unii prieteni se bucură că se întorc, eu cred că nu era chiar atât de necesar”

“Trebuie să purtăm mască atunci când venim la școală, să ne spălăm sau să ne dezinfectăm mâinile. Dar în clasă nu purtăm măști, suntem distanțați”, povestește o elevă de clasa…
Vezi articolul