Regulile de combatere a hărțuirii sexuale în administrația publică și companii vor fi aplicate și în școli și universități – proiect de Hotărâre inclus pe agenda de miercuri a ședinței de guvern, în primă lectură / Ce spune Metodologia anti-hărțuire adoptată în 2023

1.123 de vizualizări
Foto: © Ilia Burdun | Dreamstime.com
Agenda ședinței de miercuri a guvernului include, pentru o primă lectură, un proiect de hotărâre de guvern ce vizează extinderea zonei de acoperire Metodologiei de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale în administrația publică și companii, așa încât aceasta să includă și unitățile de învățământ preuniversitar și universitățile. Proiectul a fost publicat marți seară (link reținut în momentul accesării lui de către Edupedu.ro), pe pagina documentelor ce ar putea fi discutate în ședința guvernului, dar linkurile au fost șterse în scurt timp. El include și o serie de modificări suplimentare Metodologiei menționate, introduse anul trecut, modificări ce vizează protecția victimelor și eventualele sesizări anonime.

Dacă, potrivit premierului Ciolacu, acest proiect de lege trebuia inițiat în principal de Ministerul Dezvoltării, propunerile din proiectul de HG pentru modificarea Metodologiei anti-hărțuire sunt asumate de ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, respectiv ministrul Educației, Ligia Deca, potrivit Notei de fundamentare a proiectului de HG. 

El prevede ca aria de acoperire a Metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă, adoptată prin HG 970/2023, să fie extinsă, așa încât, pe lângă „instituţiile şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, civile şi militare, precum și companiile private”, sub acoperirea ei să intre și „instituțiile de învățământ superior și unitățile de învățământ preuniversitar”. 

Pe lângă acestea, apar două prevederi ce vizează protecția victimelor, precum și una referitoare la sesizările anonime.

Schimbările propuse în proiectul de HG, potrivit Notei de fundamentare:

„Completarea scopului reglementării, la art. 1 și art 2, astfel încât actul normativ să se aplice și în domeniul educației,pentru instituțiile de învățământ superior și unitățile de nvățământ preuniversitar”. Așa cum arăta proiectul de HG consultat de Edupedu.ro înainte de a fi șters, el prevedea:

„1. Art. 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

  • „ În scopul asigurării egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii și al educației, a recunoaşterii în mod specific a dreptului fiecărui cetăţean la un mediu de lucru și de educație fără violenţă şi hărţuire, pentru încurajarea şi menţinerea unei culturi a muncii bazate pe respect şi demnitate reciprocă, instituţiile şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, civile şi militare, instituțiile de învățământ superior, și unitățile de învățământ preuniversitar, precum şi companiile private au obligaţia de a pune în aplicare metodologia privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă, denumită în continuare metodologia, pe baza Ghidului privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă, prevăzut în anexa la prezenta metodologie, denumit în continuare ghidul. ”

2. Art. 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

  • „ Scopul prezentei metodologii este de a stabili cadrul metodologic pentru instituţiile şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, civile şi militare, pentru instituțiile de învățământ superior, unitățile de învățământ preuniversitar precum şi pentru companiile private în aplicarea legislaţiei în domeniul prevenirii şi combaterii hărţuirii pe criteriul de sex şi hărţuirii morale la locul de muncă.”

Alte schimbări de aceeași natură urmează să fie efectuate și la celelalte articole ce menționează instituțiile și autoritățile cărora li se aplică metodologia.

Pe lângă acestea, Nota de fundamentare – așa cum a fost publicată pe pagina SGG, înainte de a fi ștearsă, mai prevedea:

  • „3. Completarea art. 5, astfel încât la nivelul sistemului de educație să se promoveze următoarele măsuri: (…) e) conștientizarea și accesarea mijloacelor de protecție pentru victime”.
  • „4. Modificarea art. 6, astfel încât la nivelul sistemului național de educație să se introducă măsuri care să vizeze: (…) d) adoptarea unor proceduri care să cuprindă mecanisme de verificare și acordare de suport victimei precum mecanisme de prevenție care constau în consiliere de specialitate și îndrumare pentru persoanele care reclamă fapte de hărţuire pe criteriul de sex sau hărțuire morală.”
  • „5. Completarea art. 7 prin introducerea unei norme de excepție, astfel încât victima să poată să depună o sesizare scrisă și fără semnatura olografă și în situația în care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact aceasta se examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii referitoare la fapte de hărţuire pe criteriul de sex sau hărțuire morală.”
Ce spune Metodologia anti-hărțuire introdusă în octombrie 2023

Metodologia anti-hărțuire  vizată de aceste schimbări, așa încât să acopere și școlile și universitățile, incluse o serie de măsuri și proceduri aplicabile la nivelul instituțiilor, inclusiv printr-un Model de ghid detaliat privind prevenirea și combaterea hărțuirii. 

Între altele, această metodologie, cu ghidul aferent prevede:

Set de măsuri pe care trebuie să le adopte instituțiile și companiile:

Art. 5 (3) În vederea respectării și promovării egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și în vederea eliminării discriminării directe și indirecte pe criteriul de sex, în câmpul muncii, este necesar ca instituțiile și autoritățile administrației publice centrale și locale, civile și militare, precum și companiile private să promoveze următoarele măsuri:

  • a) întocmirea unei proceduri interne privind promovarea, inclusiv ocuparea funcțiilor de decizie, a funcțiilor din consiliile de administrație și de supraveghere ale companiilor private;
  • b) formarea continuă și dezvoltarea carierei;
  • c) organizarea muncii, condițiile de muncă și mediul de muncă;
  • d) asigurarea tratamentului egal în ceea ce privește sănătatea și securitatea în muncă.

Situații în care „presupusa victimă” poate depune plângere sau sesizare: de la „„ușore conflicte interprersonale”, la „tensiune accentuată” ce necesită intervenția angajatorului”, până la „stigmatizare și/sau izolare socială”

Etapele pe care le poate urma victima actelor de hărțuire:

  • a) abordarea directă a presupusului hărțuitor sau, dacă o victimă nu poate aborda direct un presupus hărțuitor, el/ea poate informa superiorul ierarhic al presupusului hărțuitor despre comportamentul nedorit și deranjant;
  • b) informarea persoanei responsabile/comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire asupra oricăror acțiuni sistematice/repetate de hărțuire pe criteriul de sex și de hărțuire morală la locul de muncă;
  • c) încercarea soluționării amiabile a cauzei;
  • d) sesizarea instanței de judecată.

Obligații ale angajatorilor conducătorilor, inclusiv:

  • Aplicarea metodologiei menționate
  • Interzicerea și sancționarea oricăror acțiuni ce pot conduce la hărțuire morală sau sexuală
  • Diligențe pentru un cadru preventiv și de protecție în cazuri de hărțuire
  • Informarea tuturor angajaților, prin cursuri

Exemple de conduită sau comportamente care constituie hărțuire la locul de muncă:

1. Conduita fizică – contact fizic nedorit, repetat (atingeri necorespunzătoare ale corpului), violența fizică (inclusiv agresiunea sexuală), utilizarea amenințărilor sau recompenselor legate de locul de muncă, pentru a solicita favoruri sexuale.

2. Conduita verbală: comentariile privind aspectul, vârsta, viața privată a unui angajat, comentarii sexuale, povești și glume de natură sexuală, avansuri sexuale, invitații sociale repetate și nedorite pentru întâlniri sau intimitate fizică, insulte legate de sexul angajatului sau alte caracteristici ale sale, observații exagerat de familiare, trimiterea de mesaje umilitoare, degradante, explicite sexual, prin telefon, e-mail sau orice alte mijloace de comunicare, dacă acestea sunt făcute în mod sistematic/repetat și dacă urmăresc, au ca rezultat sau sunt susceptibile să conducă la vătămări fizice, psihologice, sexuale.

3. Comportament nonverbal: afișarea materialelor sugestive sau explicite sexual; gesturi sugestive sexual, fluierături, priviri insistente, dacă acestea sunt făcute în mod sistematic/repetat.

  • Alte exemple includ diseminarea de materiale ofensatoare sau indecente, comentarii, atenție nedorită, spionare etc..

Ghidul-model propune și o serie de atribuții pentru conducătorii instituțiilor, precum și pentru comisia de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire pe criteriul de sex sau hărțuire morală, for format din cel puțin 3 membri titulari și un supleant. – Întreaga Metodologie, aici

Proiectul de HG, așa cum a fost publicat înainte să fie șterse linkurile, pe pagina actelor normative ce ar putea fi discutate în ședința de miercuri:

Nota de fundamentare a Proiectului de HG pentru modificarea Metodologiei anti-hărțuire în instituții și administrația publică și în companii, așa cum a fost publicată înainte de a fi ștearsă, marți seară:

Citește și:
Marcel Ciolacu, întrebat despre criticile venite dinspre Ministerul Justiției pentru propunerile Ligiei Deca, pe tema hărțuirii sexuale: Venim joi cu o propunere de lege, nu poți să modifici o lege cu o hotărâre de guvern
BREAKING SURSE Ministerul Justiției desființează propunerile pregătite de Ligia Deca pentru combaterea hărțuirii sexuale: „sunt lipsite de logică”, „de claritate”, vizează inclusiv un act care „nu are nicio legătură cu subiectul hărțuirii” și din ele „nu rezultă nici măcar obiectul de reglementare”
EXCLUSIV Premierul Ciolacu anunță că modifică radical legislația privind sesizările anonime pentru hărțuire sexuală: Petițiile anonime depuse pentru fapte din Codul Penal vor fi trimise către parchete și poliție și vor fi acceptate exact ca în cazul avertizorului de integritate. Hărțuirea sexuală e în Codul Penal
Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern: Îi cer ministrului Educației, doamna Ligia Deca, să vină săptămâna viitoare cu propuneri de completare și modificare a legislației, în dialog cu Consiliul Național al Rectorilor. Legea să protejeze în mod real victimele, iar agresorii să fie dați rapid pe mâna justiției

Foto: © Ilia Burdun | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Misto.
    Unele din chestiile astea nu erau interzise nici pe vremea lui Ceausescu.
    Asa democratie mai zic si eu, nu degeaba au murit mii de oameni la revolutie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like