Regulamentul pentru încadrarea profesorilor pe posturi a fost publicat, miercuri, 17 ianuarie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul nr. 6.876 din 22 decembrie 2023, document pentru aprobarea Normelor metodologice privind încadrarea profesorilor din școli și grădinițe, precum și încadrarea în regim de plata cu ora. Noutatea este că profesorii titulari și cei angajați pe perioadă determinată pot fi încadrați în regim de plata cu ora până la o jumătate de normă didactică de predare.
Până acum, art. 6 (3) din regulamentul din 24 iulie 2018 permitea încadrarea în regim de plata cu ora până la numărul maxim de ore pe săptămână: „Cadrele didactice titulare, cadrele didactice de predare calificate angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, cadrele didactice provenite din alte sectoare de activitate și cadrele didactice pensionate pot fi încadrate pe posturi didactice/catedre rămase neocupate în regim de plata cu ora până la numărul maxim de ore pe săptămână pentru o normă de predare-învățare-evaluare și de instruire practică și/sau examene de final de ciclu de studii, conform planurilor-cadru de învățământ, stabilită potrivit prevederilor art. 262 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.”
Încadrarea în regim de plata cu ora, potrivit regulamentului publicat miercuri în Monitorul Oficial
Art. 9. — „(1) Posturile didactice de predare/Catedrele vacante și rezervate se ocupă în regim de plata cu ora cu:
a) personal didactic de predare titular;
b) personal didactic de predare angajat pe durata viabilității postului didactic/catedrei;
c) personal didactic de predare calificat angajat cu contract individual de muncă pe perioadă determinată;
d) personal didactic de predare pensionat;
e) personal calificat, angajat cu funcția de bază în alte domenii de activitate.”
Profesorii care desfășoară activitate de mentorat pot fi remunerați în regim de plata cu ora, echivalent a cel mult 4 ore pe săptămână
Art. 9 – „(3) Personalul didactic de predare încadrat pe post, conform prevederilor art. 207 alin. (4) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, care desfășoară activitate de mentorat, poate fi remunerat în regim de plata cu ora, echivalent a cel mult 4 ore pe săptămână.”
Profesorii titulari și cei calificați angajați cu contract individual de muncă pe perioadă determinată pot fi încadrați în regim de plata cu ora până la o jumătate de normă didactică de predare, potrivit ordinului.
În schimb, profesorii pensionari fi încadrați în regim de plata cu ora până la numărul maxim de ore pe săptămână pentru o normă didactică de predare.
Art. 10 -„(3) Personalul prevăzut la art. 9 alin. (1) lit. a)—c) și e) poate fi încadrat în regim de plata cu ora până la o jumătate de normă didactică de predare, iar personalul didactic prevăzut la art. 9 alin. (1) lit. d) poate fi încadrat în regim de plata cu ora până la numărul maxim de ore pe săptămână pentru o normă didactică de predare.”
Inspectoratele școlare vor stabili viabilitatea posturilor didactice, pentru anul școlar 2024-2025, nu școala, așa cum era până acum
Consiliul de administrație al fiecărei școli propune posturile pe perioadă nedeterminată, determinată sau pentru modificarea contractului individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei. Inspectoratele școlare verifică posturile și pot solicita școlilor reanalizarea viabilității sau a modalităților de ocupare a acestora, după cum se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.
Art. 2 -(3) Consiliul de administrație al unității de învățământ propune pentru fiecare post didactic de predare/catedră rezervat(ă) și vacant(ă) din proiectul de încadrare, în funcție de statutul postului/catedrei, viabilitatea și modalitățile de ocupare în etapele mobilității personalului didactic de predare: pe perioadă nedeterminată, determinată sau pentru modificarea contractului individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei, conform prevederilor legale în vigoare. Comisia județeană/a municipiului București de mobilitate verifică oferta de posturi didactice/catedre vacante/rezervate și poate solicita unităților de învățământ reanalizarea viabilității sau a modalităților de ocupare a acestora.
(4) Viabilitatea posturilor didactice/catedrelor vacante se stabilește de consiliul de administrație al ISJ/ISMB, la propunerea consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, în funcție de planurile-cadru de învățământ în vigoare, de proiectele planurilor de școlarizare și de evoluția demografică la nivel local. Un post didactic/O catedră vacant(ă) este viabil(ă) în condițiile în care poate fi constituit(ă) cel puțin pe durata unui nivel de învățământ.”
În document apare că se asigură numărul de ore de predare pe săptămână pentru directorii de școli, care își desfășoară obligația de predare în unitatea de învățământ în care sunt titulari.
Art. 3 – „(4) Pe posturile didactice de predare/catedrele constituite se încadrează cadrele didactice titulare, în conformitate cu documentele de numire/transfer/repartizare și celelalte prevederi legale privind încadrarea personalului didactic titular în învățământul preuniversitar, și se asigură numărul de ore de predare pe săptămână pentru cadrele didactice numite în funcții de conducere, îndrumare și control, prin concurs, care își desfășoară obligația de predare în unitatea de învățământ în care sunt titulare.”
Cum se atribuie posturile didactice de predare după încadrarea titularilor, potrivit normelor metodologice
Art. 3 – „(8) Posturile didactice de predare/Catedrele vacante rămase după încadrarea cadrelor didactice titulare se atribuie astfel:
a) cadrelor didactice debutante care nu au dobândit definitivarea în învățământ, repartizate începând cu 1 septembrie 2012 pe posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, și care nu au acumulat de la data angajării o vechime efectivă la catedră mai mare de 6 ani, fără a lua în calcul perioadele de suspendare a contractului individual de muncă și de rezervare a postului didactic/catedrei în baza prevederilor legale;
b) cadrelor didactice debutante repartizate pe posturi didactice de predare/catedre în baza prevederilor art. 253 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, sesiunea 2018, cărora li se poate asigura cel puțin jumătate de normă didactică de predare, conform deciziei de repartizare pe post/catedră.
(9) Prevederile de la alin. (8) lit. a) se aplică până în anul școlar 2027—2028 inclusiv. Prevederile de la alin. (8) lit. b) se aplică doar pentru anul școlar 2024—2025.”
Ordinul poate fi consultat mai jos:
Foto: © Zorandim | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.