Regulamentul pentru acordarea creditelor transferabile, publicat în Monitorul Oficial / În învățământul superior, un credit cuprinde 14-15 ore de pregătire individuală și tot atâtea ore didactice

13.699 de vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com
Metodologia de acordare a creditelor transferabile în învățarea pe tot parcursul vieții a fost publicată, miercuri, 17 ianuarie, în Monitorul Oficial. În învățământul superior, un credit cuprinde 14-15 ore de pregătire individuală și tot atâtea ore didactice, potrivit documentului menționat anterior. Vezi mai jos, în articol, ce cuprinde învățarea pe tot parcursul vieții și ce sunt creditele de studii transferabile.
  • Metodologia a fost aprobată prin ordinul nr. 6.768 din 12 decembrie 2023, ceea ce înseamnă că a trecut mai mult de o lună de la semnarea ordinului și până la publicarea în Monitorul Oficial.

Conform metodologiei, creditele de studii transferabile reprezintă volumul de muncă necesar pentru acumularea unui set coerent de rezultate ale învățării corelate cu competențele solicitate de ocupațiile corespunzătoare.

Art. 1. — „(1) Învățarea pe tot parcursul vieții, în sensul prezentei metodologii, cuprinde:

  • a) învățământul superior;
  • b) educația și formarea profesională;
  • c) educația adulților;
  • d) activități pentru tineret și alte tipuri de învățare din afara contextelor formale de educație și formare;
  • e) învățământul preuniversitar;
  • f) servicii de consiliere și orientare în carieră;
  • g) recunoașterea competențelor dobândite în contexte nonformale și informale.

(2) În vederea facilitării recunoașterii competențelor, rezultatelor învățării și calificărilor în învățarea pe tot parcursul vieții se utilizează Sistemul european de credite transferabile, denumit în continuare ECTS, și ghidul ECTS elaborat de Comisia Europeană.

(3) Creditele de studii transferabile reprezintă volumul de muncă necesar pentru acumularea unui set coerent de rezultate ale învățării corelate cu competențele solicitate de ocupațiile corespunzătoare, conform standardelor ocupaționale și/sau Clasificării europene a ocupațiilor, denumită în continuare ESCO.

(6) Curriculumul programului de studii cuprinde și descrie activitățile de predare, aplicare practică, cercetare și evaluare în concordanță cu sistemul ECTS, exprimându-se în credite ECTS.”

Creditele în învățământul superior

Art. 3. —„ În învățământul superior, învățarea pe tot parcursul vieții cuprinde:

  • a) formarea inițială realizată prin programele de studii universitare, organizate pe cele patru cicluri de studii, de nivel CNC 5—8;
  • b) formarea continuă, prin programele de studii postuniversitare;
  • c) programe de formare profesională a adulților, de nivel CNC 5;
  • d) recunoașterea competențelor dobândite în contexte nonformale și informale;
  • e) servicii de consiliere și orientare în carieră;
  • f) activități pentru tineret.”
Cum se acordă creditele în învățământul superior

În metodologie se arată că o disciplină are un număr întreg de credite transferabile, de regulă între 2 și 5 credite.

Art. 4. — „(1) Se acordă un credit în învățământul superior pentru a cuantifica 28—30 de ore de pregătire pentru dobândirea rezultatelor învățării, din care:

a) pregătire universitară formată din 14—15 ore didactice, care sunt alocate pentru: predare — cursuri/prelegeri, aplicare practică — seminare, laboratoare, proiecte, cercetare și vizite de lucru, evaluare — disertații, examene. Se recomandă ca volumul orelor aplicative să fie cel puțin egal cu volumul orelor de curs;

b) pregătire/studiu individual(ă) format(ă) din 14—15 ore, ce cuprinde: studiu al notițelor de curs, studiu al suporturilor de curs, al manualelor, al cărților, studiu al bibliografiei minimale recomandate, desfășurare a activităților specifice de pregătire pentru proiect, laborator, întocmire de teme, referate, documentare suplimentară în bibliotecă, documentare prin intermediul internetului, pregătire pentru prezentări sau verificări, pregătire pentru examinarea finală, consultații.

(2) Volumul de muncă aferent unui credit prevăzut la alin. (1) este parcurs în cadrul:

  • a) programelor de studii universitare de licență;
  • b) programelor de studii universitare de masterat;
  • c) programelor de studii universitare de doctorat;
  • d) programelor de studii universitare de scurtă durată;
  • e) programelor postuniversitare;
  • f) programelor de studii universitare organizate în sistem dual;
  • g) programelor universitare de formare psihopedagogică;
  • h) programelor universitare pentru educația continuă a adulților.

(3) O disciplină are un număr întreg de credite transferabile, de regulă între 2 și 5 credite, pentru a facilita recunoașterea automată europeană.

(4) Numărul total de ore didactice se încadrează în maximum 8 ore/zi, conform Codului muncii.”

Educația și formarea profesională

Articolul 8 din metodologie stabilește că educația și formarea profesională cuprinde:

  • a) educația și formarea profesională inițială și continuă a adulților;
  • b) învățământul liceal, filiera tehnologică și învățământul postliceal realizat pe baza standardelor de pregătire profesională;
  • c) recunoașterea competențelor dobândite în contexte nonformale și informale;
  • d) servicii de consiliere și orientare în carieră;
  • e) activități pentru tineret;
  • f) programe de formare profesională a adulților care pot fi desfășurate și de către furnizorii de formare profesională autorizați sau conform prevederilor legale privind asigurarea calității;
  • g) serviciile educaționale, de orientare, informare și consiliere oferite în centrele comunitare de învățare permanentă în parteneriat cu furnizorii de educație și formare.
Cum sunt împărțite orele pentru un credit în educația și formarea profesională

În document se arată că, în educația și formarea profesională, volumul de muncă alocat pentru un credit este de 30 de ore, împărțite astfel:

a) 15 ore didactice, împărțite în: teorie/predare — maximum o treime, practică — minimum două treimi și evaluare;

b) 15 ore de studiu individual care poate cuprinde studiu al notițelor de curs, studiu al suporturilor de curs, al manualelor, al cărților; studiu al bibliografiei minimale recomandate, desfășurare a activităților specifice de pregătire pentru proiect și/sau laborator, întocmire de teme, referate, documentare suplimentară în bibliotecă, documentare prin intermediul internetului.

În metodologie este precizat faptul că „programele de educație și formare profesională se pot finaliza cu o microcertificare care, în conformitate cu cadrul legal în vigoare, poate avea volum redus de învățare, vizând competențe și/sau rezultate ale învățării care sunt corelate cu numărul de credite ECTS.”

„Creditele nu înlocuiesc evaluarea cursantului și nu au scopul de a evalua calitatea formării profesionale”, prevede documentul publicat în Monitorul Oficial.

Art. 10. — „(1) Numărul de credite corespunzător fiecărui nivel de calificare stabilit conform Hotărârii Guvernului nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului național al calificărilor, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește după cum urmează:

a) pentru nivelul 1 de calificare se acordă 12 credite transferabile, corespunzătoare unui număr de 180 de ore didactice și 180 de ore de studiu individual;

b) pentru nivelul 2 de calificare se acordă 24 de credite transferabile, corespunzătoare unui număr de 360 de ore didactice și 360 de ore de studiu individual;

c) pentru nivelul 3 de calificare se acordă 48 de credite transferabile, corespunzătoare unui număr de 720 de ore didactice și 720 de ore de studiu individual;

d) pentru nivelul 4 de calificare se acordă 72 de credite transferabile, corespunzătoare unui număr de 1.080 de ore didactice și 1.080 de ore de studiu individual;

e) pentru nivelul 5 de calificare se acordă 96 de credite transferabile, corespunzătoare unui număr de 1.440 de ore didactice și 1.440 de ore de studiu individual.”

Ordinul pentru aprobarea Metodologiei de acordare a creditelor transferabile în învățarea pe tot parcursul vieții:

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cine este Corina Atanasiu, pe care USR o propune ministru al Educației în guvernul Cioloș: Licențiată în științele educației, dar fără experiență în domeniu, expertă în fonduri europene și reprezentantă a unei organizații de părinți

Premierul desemnat Dacian Cioloș cere votul parlamentului pentru un guvern în care, la portofoliul Educației, este propusă Corina Atanasiu, fost secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în…
Vezi articolul

Unde învață cei 450 de elevi ai Liceului Teoretic Azuga, clădirile școlare din oraș fiind în renovare: Unii elevi vor face ore, de luni, în biroul primarului, în pensiunile unor profesori sau vor face naveta la liceul din Bușteni

Trei clase primare de elevi de la Școala Gimnazială ce aparține de Liceul Teoretic Azuga (LTA) vor începe acest an școlar în clădirea Primăriei: O clasă a fost repartizată în…
Vezi articolul

Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din București vrea să adopte modelul pilotat de Colegiul “Lazăr”, prin care elevii de clasa a XII-a merg doar 3 zile pe săptămână fizic la școală pentru materiile de BAC, în semestrul II / Proiectul de școală pilot „curăță” și orarul claselor IX-XI, organizând majoritatea disciplinelor pe module, nu pe tot anul

Colegiul “Gheorghe Șincai” își propune să preia modelul Liceului Gheorghe Lazăr din București, care în anul școlar 2021-2022 a aplicat un proiect pilot prin care în semestrul al II-a, elevii…
Vezi articolul

Anchetă în cazul elevului navetist care a fost călcat de tren în drumul pe jos la școală. Ministerul Educației: Programul de dotare a UAT-urilor pentru asigurarea transportului școlar este gestionat de către Ministerul Dezvoltării

Ministerul Educației a cerut Inspectoratului Școlar Județean Iași „analizarea circumstanțelor evenimentului” tragic din orașul Podu Iloaiei, unde un elev de 12 ani a fost călcat de tren pe când traversa…
Vezi articolul