“Valorile morale ale societății sunt date peste cap. Pe mine personal mă afectează că cei tineri, copiii își imaginează probabil că acesta este modus vivendi, așa se construiește o carieră, e parte din the way to be, the way to work. Asta mi se pare total nepotrivit, inadecvat și cred că e important ca fiecare, în felul lui, să tragă un semnal de alarmă”, a spus miercuri, pentru Edupedu.ro, regizorul Tudor Giurgiu. Acesta a fost una dintre personalitățile cunoscute care au luat parte la manifestația desfășurată la Ministerul Educației, prin care s-a cerut demisia ministrului Sorin Cîmpeanu. Potrivit lui Tudor Giurgiu, “faptul că ministrul a plagiat și e dovedit cumva e doar vârful piramidei”.
Reacția de protest a lui Tudor Giurgiu are loc după ce o anchetă publicată de Emilia Șercan în PressOne a arătat cum ministrul Sorin Cîmpeanu a plagiat un curs universitar, prin însușirea paternității conținutului de la mai mulți autori.
„Eu cred că această chestiune este generală. Faptul că ministrul a plagiat și e dovedit cumva e doar vârful piramidei. Vedem în toți anii aceștia, datorită eforturilor doamnei Șercan și ale altora, că valorile morale ale societății sunt date peste cap. Pe mine personal mă afectează că cei tineri, copiii își imaginează probabil că acesta este modus vivendi, așa se construiește o carieră, e parte din the way to be, the way to work. Asta mi se pare total nepotrivit, inadecvat și cred că e important ca fiecare, în felul lui, să tragă un semnal de alarmă, să spună că nu se pot face [lucruri] în felul ăsta. Nu poți să te împăunezi cu titluri pe falsuri și pe lucruri care nu-ți aparțin. Sunt tată, copiii îi am la școli în sistemul public, nu cred că așa se face”, a spus Tudor Giurgiu pentru Edupedu.ro.
Jurnalista Emilia Șercan scrie că cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole plagiate de Cîmpeanu în 2006 în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000. Sorin Cîmpeanu și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar, potrivit acesteia. Conform sursei citate, numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care a descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă (Sursa și detalii).
Rezigorul Tudor Giurgiu a mai spus, legat de faptul că sunt foarte puțini cei care au protestat public în fața acestui caz de plagiat la vârful Ministerului Educației, că „eu cred că simțul civic e amorțit. Asta vorbeam și cu Oana Gheorghiu. Sunt mult mai mulți cei care gândesc așa și cei care se raliază acestui demers. Doar că oamenii au obosit, au ani de zile de varii momente și situații în care sunt călcați în picioare și realizează că sunt ca niște furnici în fața unui sistem care nu poate fi clintit decât atunci când se fac manifestații mari de stradă, cum știm bine că se fac și se zdruncină tot establishment-ul. Dar, în România, am întâlnit inclusiv aici, pe stradă, trec oameni și spun “e foarte bine ce faceți” – oameni de vârste diferite. Cred că moralitatea și valorile oamenilor simpli există și sunt lucruri bine puse la punct”.
Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, prezentă la protestul pentru demiterea lui Cîmpeanu, a afirmat pentru Edupedu.ro: „Este intolerabil ca o persoană care a plagiat să conducă Ministerul Educației. Cum poate un astfel de om să ceară studenților care copiază să plece de la examene?”
“De ani buni, suntem tratați cu dispreț, cu resurse puține și, de la o vreme, cu plagiatori. Este inadmisibil așa ceva”, a declarat pentru Edupedu.ro Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București. Acesta a explicat mesajul pe care dorește să-l transmită colegilor profesori și studenților, prin decizia de a intra în grevă japoneză: “e simplu – că trebuie să-și ridice vocea, să-și formuleze nemulțumirea, pe care o simt foarte mulți dintre membrii corpului profesoral și din școli, și din licee, și din universități”.
Protestul de la Ministerul Educației a durat aproape două ore, iar la el au participat aproximativ 20 de personalități ale societății civile care i-au cerut miercuri demisia lui Sorin Cîmpeanu. Printre cei prezenți s-au aflat decanul Cristian Preda, regizorul Tudor Giurgiu, Lidia Bodea, Oana Gheorghiu. O singură televiziune a trimis echipă la protest / Protestatarii au anunțat că vin în fiecare zi până pleacă Cîmpeanu.
3 comments
Cum putem oare sa mai pretindem elevilor o anumita tinuta morala si respect fata de valorile umanitatii ,cand ditamai Ministrul Educatiei se dovedeste a fi un impostor . Un impostor neobrazat care sustine cu putere ca nu a gresit cu nimic fata de noi si copiii nostri. Dl. ministru a dovedit ca este doar un politician corupt si nu un profesor. Un profesor in adevaratul sens al cuvantului ar fi avut decenta sa recunoasca fapta si sa plece .
Este nevoie urgenta de o demisie!
Ce sa spun unui elev de 17 ani, ca ministrul poate sa copieze si el nu?
Este nevoie de o resetare a societătii,in sensul așezării pe valorile tradiționale,creștine și morale.Este nevoie de exemple pentru generația tanără,este nevoie de respect pentru fiecare categorie socială,pentru fiecare om.Acest lucru se învață in familie și la școală.De aceea e nevoie de familie si de școală pentru a avea o temelie solidă.