Reforma radicală a învățământului superior în Republica Moldova. Dispar universități prin comasare

559 de vizualizări
ANOSR
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
Ministerul Educației și Cercetării anunță reformarea învățământului superior din Republica Moldova, un proces care va include reorganizarea mai multor instituții de învățământ, prin absorbția altora, inclusiv a institutelor de cercetare, transmite Radio Europa Liberă, citată de Rador, conform G4Media.ro.

Ministerul promite, de asemenea, mai multe fonduri universităților, despre care spune că vrea să devină centre de instruire și cercetare. Dar ce schimbări planifică autoritățile din educație și care sunt reacțiile?

Potrivit deciziei autorităților, Universitatea de Stat din Moldova va absorbi Academia de Administrare Publică, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport și câteva institute de cercetări. Universitatea Agrară și alte trei institute vor trece în gestiunea Universității Tehnice, iar Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” ar urma să preia administrarea Universității de Stat din Tiraspol și a Universității de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia. Totodată, Academia de Studii Economice va integra Institutul Național de Cercetări Economice.

Citește articolul complet pe G4Media.ro

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

România are înregistrați, oficial, 105.000 tineri ieșiți din școală și fără loc de muncă, în pofida sutelor de milioane de euro alocați pentru ei din fonduri europene. Valorile reale, considerabil mai mari – europarlamentarul Cristian Ghinea

România are 105.000 de tineri care au ieșit din școală, dar nu au un loc de muncă, “înregistrați oficial în bazele de date ale statului (circa un sfert din numărul…
Vezi articolul

Cele șase vulnerabilități ale profesorilor universitari identificate de Mircea Miclea: „narcisism universitar, retorită, indiferentism, gloriolă, riscofobie și multifrenie” / „Pot să ducă la dereglări majore și la nivel instituțional și la nivel de individ”

Mircea Miclea, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească și fost ministru al Educației, a identificat șase vulnerabilități la care sunt expuși profesorii universitari în mediul academic, oferind exemple de unde…
Vezi articolul

Niciun părinte dintr-o clasă pregătitoare a Liceului Andrei Mureșanu din Brașov nu-și mai duce copilul la școală de aproape o săptămână, de teama unui elev care ar fi agresiv / Nu mai suntem noi în măsură să propunem soluții, spune purtătorul de cuvânt al ISJ Brașov

Toți părinții unei clase pregătitoare a Liceului Andrei Mureșanu din Brașov au decis să nu-și mai trimită copiii la școală de aproape o săptămână, pentru că un elev i-ar fi…
Vezi articolul