Reforma liceelor profesionale din Franța, contestată pentru al doilea an la rând de profesori, care anunță grevă pe 12 decembrie. Tăieri de posturi în schimbul unui număr mai mare de ore de practică în companii, printre nemulțumiri

1.167 de vizualizări
Foto: Oxygene Radio France
Sindicatele din învățământul profesional francez cheamă din nou personalul la grevă pe 12 decembrie, pentru a cere retragerea proiectului de reformă a liceului profesional, potrivit FranceInfo. Reforma, prezentată de președintele Emmanuel Macron în luna mai a anului trecut, pe fondul unor proteste, a fost respinsă cu fermitate de sindicate de când a fost oficializată în septembrie 2022.

Într-un comunicat de presă comun, sindicatele profesorilor din Franța denunță “deteriorarea brutală și scandaloasă a ceea ce înseamnă ultimul an de liceu”, impusă de ministrul delegat al Educației și Formării Profesionale, Carole Grandjean. Mai exact, sindicatele deplâng deturnarea “unui număr mare de ore de curs pentru a răspunde unui ordin prezidențial de creștere a numărului de săptămâni de practică profesională”.

„Acest lucru este inacceptabil în condițiile în care elevii noștri au nevoie de mai multă și o mai bună școlarizare”, au transmis reprezentanții sindicatelor, citați de presa franceză. Reforma prevede o creștere cu 4 săptămâni a duratei stagiului de muncă al unui elev la sfârșit de an școlar, ceea ce înseamnă mai puține ore de învățământ teoretic și mai multe ore de practică în companii și o tăiere de posturi pentru profesori: peste 5.000, după estimările organizațiilor din învățământ. Mulți vor trebui să își facă reconversii profesionale, mai susțin acestea, notează site-ul dedicat educației NousVousIls.

  • Peste 620.000 de elevi sunt în liceele profesionale din Franța din cei peste 2,25 de milioane de elevi de liceu, arată datele de la Ministerul Educației din Hexagon.
Calendarul discuțiilor, pe repede-înainte

Conform sursei citate, în timp ce consultările dintre sindicatele din domeniul formării profesionale și minister sunt în curs de finalizare în ceea ce privește ultimul an de formare profesională, textele care validează acest aspect al reformei “vor fi prezentate Consiliului Superior al Învățământului pe 14 decembrie”, ceea ce reprezintă “un calendar foarte rapid”, susțin reprezentanții din domeniu, scrie FranceInfo.

Pentru sindicaliști, calendarul propus este “nesustenabil și lipsit de respect față de munca personalului, deoarece punerea în aplicare a acestui proiect este prevăzută de la începutul anului școlar 2024-2025”. Proiectul mai prevede pentru ultimul an de liceu și “devansarea examenelor în martie sau aprilie” pentru ca elevii să poată fi trimiși “în stagii de practică timp de șase săptămâni”, adică să piardă o bună perioadă de cursuri, a explicat Sigrid Gérardin, liderul sindicatului Snuep-FSU.

Reforma liceului profesional este una dintre promisiunile de campanie ale lui Emmanuel Macron pentru integrarea tinerilor în câmpul muncii și deja unele măsuri au fost puse în aplicare din anul școlar curent (2023-2024). Printre acestea sunt remunerarea elevilor de liceu în timpul stagiilor de practică și crearea de “birouri ale întreprinderilor” în licee. Altele sunt încă în discuție, cum ar fi organizarea ultimului an de liceu sau transformarea ofertei de cursuri de formare, mai scrie publicația citată.


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu susține că nu este nicio scădere a numărului de elevi care iau bursă de merit, după ridicarea la 9.50 a mediei minime, dar compară datele estimate pentru acest an cu cele din 2020, evitând să spună câte burse de merit au fost date în 2021: “Unde este «tăierea» numărului de beneficiari ai burselor de merit?”

Ministrul Educației reacționează la o zi după ce a publicat în Monitorul Oficial ordinul prin care a decis ca bursele de merit să se acorde din semestrul II al acestui…
Vezi articolul

Asociația lui Cumpănașu și Academia de Poliție îi învață „etică, integritate și anticorupție” pe angajații din Ministerul Educației, într-un proiect de 4,8 milioane lei / Ministrul Cîmpeanu: Este semnat în 2018. Am solicitat o analiză cu privire la cât de adecvat este parteneriatul

Asociația pentru Implementarea Democrației, a lui Alexandru Cumpănașu și Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” predau lecții de „etică, integritate și anticorupție” la mese rotunde, ateliere și seminarii funcționarilor din…
Vezi articolul