Reducerea normei didactice pentru profesorii cu vechime de peste 15 ani și grad didactic I, amânată de Guvern pentru anul școlar 2025-2026 – proiect 

19.952 de vizualizări
Foto: © Nitinai Saguansri | Dreamstime.com
Reducerea normei didactice pentru profesorii cu vechime de peste 15 ani și grad didactic I, prevăzută în Legea învățământului preuniversitar, este amânată de Guvern până la începutul anului școlar 2025-2026, conform unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor
  • Reducerea normei didactice de la 18 la 16 ore pentru profesorii cu peste 15 ani vechime în învățământ și cu gradul didactic I ar fi trebuit să se aplice din anul școlar 2024-2025, conform proiectului metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2024-2025, pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei pe 15 noiembrie 2023, pentru o perioadă de 10 zile calendaristice.

Astfel, „prevederile art. 207 alin. (11) din legea învățământului preuniversitar se prorogă până la începutul anului școlar 2025-2026”, potrivit documentului.

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, prevederi despre reducerea normei didactice pentru profesorii cu vechime de peste 15 ani și grad didactic I:

„Norma didactică de predare-învățare-evaluare prevăzută la alin. (4) lit. d), f) și h) pentru personalul didactic de predare și de instruire practică cu o vechime în învățământ de peste 15 ani și cu gradul didactic I se poate reduce cu două ore săptămânal, la cerere, fără diminuarea salariului”, conform art. 207 alin (11).

Cum se stabilește norma didactică de predare pentru profesorii cu o vechime în învățământ de peste 15 ani și cu gradul didactic I

„d) 18 ore pe săptămână pentru profesorii din învățământul gimnazial, liceal și postliceal, pentru profesorii din unitățile și clasele cu program integrat și suplimentar de artă și sportiv, precum și din unitățile de educație extrașcolară, care au dobândit cel puțin licențierea în cariera didactică;

f) 24 de ore pe săptămână pentru profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori, pentru cei care au dobândit cel puțin licențierea în cariera didactică;

h) pentru personalul didactic de predare din învățământul special, norma didactică se stabilește astfel: învățători, profesori la predare, profesori care efectuează terapiile specifice — 16 ore pe săptămână; învățător-educator, institutor-educator, profesor-educator, profesor preparator (nevăzător), maistruinstructor și profesor pentru instruire practică — 20 de ore pe săptămână;”

Foto: © Nitinai Saguansri | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Guvernul amână cu un an posibilitatea de reducere a normei didactice pentru profesorii care coordonează proiecte europene în școli – proiect de ordonanță

17 comments
  1. Eu mai astept un an si intru in categoria celor cu 25 de ani vechime. Daca intra in vigoare legea cu 15 ani vechime,puteam deja sa trec la o norma mai mica. Probabil asa mi-e mie dat,sa ma imbolnavesc in acest sistem greu de suportat la ora actuala. Nu inteleg de ce au amanat-o! Mai ieseau ore pentru cei mai tineri. Guvernul asta e absolut incompetent.

  2. Cadrele didactice din invatamantul prescolar au 25 de ore si nu beneficiaza de pauza , de reducere ce sa mai vorbim.Unde este egalitarea?Eu voi face sessizare la drepturile omului.

  3. da varianta actuala cu 16 ore pe. profii cu gr 1 și peste 25 ani vechime ar trebui păstrată.Probabil propunerea cu 14 ore doar pt. mentori cu examen este acum agreata în Minister dar o vor legaliza după alegeri. Eu ca prof. pledez pentru varianta veche cu 16 ore pe cei cu peste 25 ani pt ca au acumulat oboseala cronica. Cezar.

  4. Aceasta lege este discriminatorie!!!!
    Sa se aplice pentru TOATE cadrele
    didactice si pentru cele din învățământul preșcolar și scolar.

  5. Cum e posibil ca aceasta lege sa se aplice doar anumitor cadre din învățământ, iar cadrele din învățământul preșcolar sa fie total ignorate. Oare doamnele educatoare cu vechime mare si grad I nu au aceleași drepturi??
    În învățământul preșcolar uzura psihică a cadrelor didactice este mult mai mare decat a cadrelor din gimnazial.
    Aceasta lege este discriminatorie!!!!
    Sa se aplice pentru TOATE cadrele
    didactice!!!

  6. România educată cu porția.

    După ce s-au scremut 7 ani să fete o lege proastă, numită pompos România educată, acum mai amână 2-3 ani sau sine die fix schimbările care aveau impact (norma didactică, inspectorate, finanțare, etc)

    In orice țară europeană normală d-na Deca zbura de 50 de ori din funcție până acum.
    (De la impunerea burselor electorale eu nu o mai pot numi ministru)

    1. Era mai bun campeanu decat ea!Macar a mai operat niste schimbari. De cand e Deca,nu s-a mai facut absolut nimic nou si bun. Numai decizii proaste,in defavoarea invatamantului! Sustin schimbarea ministrului Educatiei.

      1. Și eu! Mai punem de-o grevă s-o schimbăm pe-asta? 🙄🙄😤😤 Au dat o lege, dar nu o aplică, dom”le, că “n-au Metodologie”! Și se screm 2 ani școlari (2023 – 2024, respectiv 2024 – 2025, ca s-o aplice în 2025 – 2026, DACĂ or aplica-o și atunci…). Și ce mare Metodologie îți trebuie, ca director, să iei două ore de la unul și să i le dai celuilalt profesor de specialitate? Poate acela nici nu vrea să-și reducă norma, poate vrea ore cu nemiluita… 😏😏

  7. tot sistemul are hibe…legea asta e pusă în practică pe bucăți în funcție de cum ii avantajam pe unii și în funcție de cum facem economie prin alții….
    e jenant tot ce au făcut cu România educata…era prea frumos să iasă ceva bun!

      1. Subscriu! S-a ales praful de greva noastră! Oare așa s-au înțeles: să ne dea majorarea lu’ pește (20%) ETAPIZAT? Și cu un termen cît mai îndepărtat, ca să uităm de el?

    1. Nu putem, cît timp este valabil CCM, din păcate… Tîmpiții ăștia uită că 2024 e an electoral? Uită că au nevoie de voturi? Sau se bazează pe faptul că proștii îi votează oricum?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Standardele curriculare și de evaluare, până la finalului anului 2023 – spune secretarul de stat Bogdan Cristescu: Este nevoie de o foarte clară schimbare de abordare, de mentalitate. La evaluările internaționale, PISA, PIRLS, TIMSS, itemii sunt secreți – va fi suficient de ciudat să nu vedem subiectele și să nu credem că le ascunde cineva, dar va trebui să ne obișnuim și cu asta

Standardele „sunt prevăzute în lege, reușim, sper eu, să le facem până la finalul anului 2023, ne-am angajat, este un program finanțat din fonduri europene”, a anunțat secretarul de stat…
Vezi articolul

Directorii școlilor cu rată mică de vaccinare în rândul profesorilor și angajaților vor fi schimbați, spune ministrul Educației: Vom lua măsuri chiar și la nivel de inspectorat școlar județean / Sunt 3.000 de școli sub pragul de 60%

Directorii școlilor cu rată mică de vaccinare în rândul profesorilor și angajaților vor fi schimbați din funcție, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, duminică seara, la Digi24. Acesta a lăsat…
Vezi articolul

OFICIAL Calendarul Titularizare 2021 și etapele de mobilitate pentru cadrele didactice, plus metodologia, publicate în Monitorul Oficial. Data probei scrise pentru concursul de angajare în învățământ: 21 iulie 2021

Calendarul Titularizare 2021 și etapele de mobilitate pentru cadrele didactice, plus metodologia au fost publicate în Monitorul Oficial și aprobate prin Ordinul 5.991/2020. Data probei scrise pentru concursul de Titularizare…
Vezi articolul