Reducerea normei didactice pentru profesorii cu peste 15 ani vechime în învățământ și cu gradul didactic I se aplică din acest an școlar? Răspunsul sindicatelor: E o problemă. Toate catedrele au fost făcute până la 1 septembrie, iar legea a intrat în vigoare din 3 septembrie. Surse din minister spun că s-ar aplica de anul școlar viitor, dar legea Educației nu prevede niciun termen specific

38.731 de vizualizări
Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com
Legea învățământului preuniversitar prevede că norma didactică pentru profesorii cu peste 15 ani vechime în învățământ și cu gradul didactic I se poate reduce cu două ore săptămânal, la cerere, fără ca salariul să fie diminuat. Precizăm la noua lege a Educației a intrat în vigoare pe 3 septembrie, ceea ce ar însemna că se aplică încă de acum. Cu toate acestea, surse din Ministerul Educației au spus pentru Edupedu.ro că prevederea s-ar aplica din anul școlar viitor, adică din 2024-2025. Nu au putut preciza, însă, care este baza legală pentru această afirmație.

Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației un răspuns clar pe această temă, dacă și de când profesorii cu peste 15 ani vechime pot cere reducerea normei didactice la 16 ore, plus indicarea exactă a articolelor care prevăd aceste termene. În momentul primirii unui răspuns, îl vom publica.

  • Până joi, 28 septembrie, școlile și grădinițele vor transmite Ministerului Educației situația normării profesorilor, după cum se arată într-un document obținut de Edupedu.ro. Recent, Ligia Deca spunea că știe că școlile nu scot la concurs posturile de teamă că se ocupă și apoi acei profesori pleacă.

Este vorba despre cadrele didactice din învățământul gimnazial, liceal, profesional, profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori, precum și cei din învățământului special.

Articolul 207 – „(11) Norma didactică de predare-învățare-evaluare prevăzută la alin. (4) lit. d), f) și h) pentru personalul didactic de predare și de instruire practică cu o vechime în învățământ de peste 15 ani și cu gradul didactic I se poate reduce cu două ore săptămânal, la cerere, fără diminuarea salariului.

(12) Norma didactică a personalului prevăzut la alin. (11) se poate reduce ca urmare a solicitării cadrului didactic, adresată directorului unității de învățământ preuniversitar.”

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „este o problemă”: „Toate catedrele au fost făcute până la 1 septembrie, iar legea a intrat în vigoare din 3 septembrie. În momentul de față, ar fi o întreagă nebunie să te apuci să dai peste cap tot ceea ce a însemnat plan de școlarizare, tot ceea ce s-a aprobat până acum. Ai da peste cap întreg sistemul de învățământ. Eu zic că ai da peste cap toate unitățile de învățământ.”

Acesta spune că dreptul acestor profesori trebuie aplicat cât mai repede, doar că „este greu de crezut că se poate face așa ceva”.

„Clar, trebuie aplicat dreptul respectiv cât mai repede cu putință, dar acum este greu de crezut că se poate face așa ceva. (…) Ce ar însemna pentru ei (pentru directori – n.red) să refacă toate catedrele în momentul de față? (…)

Poate nu se aplică din septembrie. În septembrie acum e greu de crezut că se poate aplica așa ceva. Se poate aplica mai încolo, după ce se stabilizează mișcarea de personal. Eu n-am un răspuns în momentul de față. Știu doar că intrarea cu întârziere în vigoare a pachetului legislativ creează astfel de probleme. Dreptul trebuia acordat. Legea prevede așa ceva, dar nu stabilește exact data de la care intră în vigoare. (…)”, a precizat liderul sindical.

Nistor a adus în atenție că sunt posturi neacoperite și sunt clase fără profesori. De asemenea, a amintit și de posturile blocate:

„Avem în momentul de față posturi neacoperite. Nu există profesori. Reducerea normei didactice înseamnă suplimentare și creșterea numărului de salariați necesari pentru a acoperi posturile în cauză. Planul de școlarizare a fost deja aprobat, deci discutăm despre un alt plan de școlarizare.

Și așa avem o problemă, pentru că sunt clase nou-înființate, grupe de grădiniță, da, unde nu avea necesarul de personal didactic de predare. Școala va începe fără ca acești copii să aibă, în săli de de clasă, un cadru didactic, pentru că avem posturi vacante blocate, ele trebuie deblocate, finanțate. Ministerul a inițiat toate demersurile necesare și Ministerul de Finanțe ar trebui să se miște mai repede, pentru că școala începe. (…)

Politicienii noștri trebuie să fie foarte atenți să pună în aplicare în integralitate pachetul legislativ, mai ales pe partea de învățământ preuniversitar și, dacă nu știu de unde anume, să găsească resurse, să le identifice, pentru că educația este mai importantă decât orice. Învățământul de calitate se face cu o finanțare corespunzătoare și cu o resursă umană în condițiile prevăzute de Legea învățământului preuniversitar”, a punctat Marius Nistor.

Surse din Ministerul Educației au transmis, pentru Edupedu.ro, că profesorii cu peste 15 ani vechime în învățământ și cu gradul didactic I vor putea cere ca norma didactică să fie redusă cu două ore din anul școlar 2024-2025.

Cu toate acestea, prevederea de la art. 207 (11) nu se regăsește cu niciun termen la secțiunea „dispoziții tranzitorii”, ceea ce înseamnă că se poate aplica încă din anul școlar 2023-2024, adică de la intrarea legii în vigoare. Nu este nicăieri menționat în lege că acești profesori pot solicita reducerea normei didactice din anul școlar viitor. Din formularea articolului reiese că prevederea se poate aplica de acum, printr-o cerere la secretariatul școlii.

Iată cum se stabilește norma didactică de predare pentru profesorii menționați mai sus:

„d) 18 ore pe săptămână pentru profesorii din învățământul gimnazial, liceal și postliceal, pentru profesorii din unitățile și clasele cu program integrat și suplimentar de artă și sportiv, precum și din unitățile de educație extrașcolară, care au dobândit cel puțin licențierea în cariera didactică;”

„f) 24 de ore pe săptămână pentru profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori, pentru cei care au dobândit cel puțin licențierea în cariera didactică;”

„h) pentru personalul didactic de predare din învățământul special, norma didactică se stabilește astfel: învățători, profesori la predare, profesori care efectuează terapiile specifice — 16 ore pe săptămână; învățător-educator, institutor-educator, profesor-educator, profesor preparator (nevăzător), maistru-instructor și profesor pentru instruire practică — 20 de ore pe săptămână.”

Despre norma didactică, potrivit noii legi a Educației:

Articolul 207– „(1) Activitatea personalului didactic de predare se realizează într-un interval de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe săptămână, și cuprinde:

a) activități didactice de predare-învățare-evaluare și de instruire practică și examene de final de ciclu de studii, conform planurilor-cadru de învățământ, de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și de învățare remedială;

b) activități de pregătire metodico-științifică, activități de dezvoltare a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, în acord cu nevoile elevilor;

c) activități de educație, mentorat și alte activități complementare procesului de învățământ;

d) activități de management al clasei;

e) activități specifice elaborării, implementării și evaluării proiectelor educaționale;

f) activități de sprijin pentru persoanele care ocupă funcția didactică de profesor itinerant și sprijin în cadrul CJRAE/CMBRAE.”

Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Până pe 28 septembrie, școlile vor trimite Ministerului Educației numărul de norme didactice și al posturilor, pentru acest an școlar – document / Recent, Ligia Deca spunea că știe că școlile nu scot la concurs posturile de teamă că se ocupă și apoi acei profesori pleacă
Norma didactică a profesorilor cu peste 15 ani vechime în învățământ și gradul didactic I poate fi redusă cu două ore, fără ca salariul să fie afectat, prevede noua lege a Educației

23 comments
  1. eu nu pot să înțeleg cum în alte domenii din privat (gen ingineriei, IT), in general se fac 48 de ore pe săptămână, 12 luni pe an cu 21 zile de concediu pe an, nici nu vorbesc de faptul că se măsoară performanta in proiecte livrate, mereu trebuie sa ne punem la punct cu noile tehnologii in domeniu…in timp ce profesorii predau aceasi materie de zeci de ani, performanta in general slabă a elevilor, in general iau elevii “cu arcanul” la meditatii nefiscalizate (in IT unde nimic nu e la negru plătim 40% taxe pentru orice încasare)….SI CULMEA VOR 16 ORE PE SĂPTĂMÂNĂ CU 5 LUNI CONCEDIU PE AN, SARBATORILE legale LIBERE…și tot profesorii sunt cei care sar de cur in sus, câtă nerușinare e in tara asta, fiecare pentru el, dar breasla asta de la stat prea trăiește într-o “bulă”…”ca la noi la nimeni”.

    1. Eu sunt cadru didactic, dar sunt de acord cu dumneavoastră . Poate ar fi mai eficient să li se permită profesorilor pensionarea mai devreme.
      Apropo nimeni nu are 5 luni concediu pe an. Si de foarte multe ori trebuie sa muncim chiar daca oficial suntem în concediu.

      1. pensionarea ar trebuie sa fie obligatorie(poate cu mici excepții ) la 60 de ani pentru toate categoriile sociale, stat, privat,etc. dar nu mai devreme.
        3 luni vară, o săptămâna de toamna, doua săptămâni de Crăciun, doua de Paște, una de schi, alta cu “școala altfel” , alte două sau trei punți cu sărbătorile legale recuperate la pastele cailor…daca o mai puneți și de o grevă pentru care primiti salariu, sare bine de tot de 5 luni :)))

        ce mi se părea aberant, este că de exemplu pentru supravegherea examenelor(BAC) și corectare, deși ar intra lejer in programul de munca de 8 ore al unui angajat din privat, profesorii sunt plătiți suplimentar, și nu puțin…
        este o discrepanta prea mare, însă totuși… Romania inca merge inainte, încă…probabil fiecare dintre noi așteptând o pensie specială?? sau doar din virtutea inerției? că program de profesor nu putem să avem, posturile titularizabile fiind blocate.

  2. Bine ziceți, un elev STA la scoala, un profesor PREDA, credeți ca e același lucru?
    Dacă ai 26-30.de elevi in fiecare clasa , o clasa de-a IX-A ,una de-a XII -a , alta de-a X-a apoi una de-a V… continuturile pe care le predai sunt diferite…trebuie sa verifici teme, sa menții disciplina, sa explici noțiuni noi….Știu ca pare ușor, dar, dacă e asa ușor, de ce nu întrați în sistem????
    Mulți dintre dumneavoastră, stimați părinți, nu faceți fata la cei 2 copii pe care ii aveți, noi, în schimb, trebuie sa facem fata la cate 25 în medie pe ora…

    1. pai nu intram în sistem pentru că în primul rând “sistemul” nu ne vrea, fiind foarte puține locuri titularizabile și zero locuri în orașele mari.
      acest lucru poate fi verificat la o simplă căutare pe internet
      Elocvent este și postul blocat de însuși președintele țării, este pur și simplu o aberație legislativă sa îți blochezi postul.

  3. Sunteți nebuni,voi profesorii să stați 15 ore la școală.Comparati realitatea și anume că un elev de 6-10 ani la inv.primar stă 20 ore la scoala ,un elev de 10-14 ani de la înv.gimnazial sta 25-30 ore la școală,iar un elev de liceu de 14-18 ani stă 30-35 ore la școală .N aveți empatie,dragoste fata de elevi,îi percepeți și îi tratați doar că niște unelte pentru a avea voi ore și salariu.Apropo,sa nu incepeti că munciți sa pregătiți orele de curs,că la 60% elevi analfabeți funcționali,n u exista pregatire și implicare din partea voastră.

  4. Daca nu aplicam reducerea de norma conform legii in vigoare, o aplicam conform LEN 1 care nu mai e in vigoare? Sau facem o struto-camila a la romani? Sper ca nu incepeti cu acte normative care modifica si rasmodifica legea ca asa vreti voi ca nu v-ati facut treaba pana acum. A inceput anul scolar de o saptamana si deja faceti numai circ. Bine ca avem metodologia pt examenele nationale dar pentru norme nu ati avut timp sa actualizati vechea metodologie cu copy-paste si in loc de 25 sa scrieti 15. Greu tare😔

  5. Mi-am cerut reducere conform noii legi (am 22 de ani vechime) tocmai ca sa fac fata tuturor solicitarilor si responsabilitatilor extra fisa postului (care sunt destul de multe si consumatoare de timp, energie, hartie, nervi, sanatate etc), absolut toate neremunerate (si nu dau meditatii, aviz celor care isi imagineaza ca imi dublez salariul din asta) si acum apareti voi cu precizari puerile de genul: e o problema, dam peste cap sistemul, nu exista metodologie, surse din minister care se pare ca sunt impotriva aplicarii legii, sindicalisti care le tin isonul? Legea e lege, nu tocmeala! Cand ati elaborat-o nu ati gandit? Se stia inca din stadiul de proiect de prevederile art 207. Am asteptat MO, am fost atenta si la dispozitiile tranzitorii. Totul era ok, deci am solicitat acest drept conform legii. Incadrari avem, cf L198, orar avem. Suntem pregatiti sa ne primim elevii. Iar voi veniti cu precizari aberante si povesti ca nu exista metodologii, proceduri, instructiuni, blablabla? Cine credeti ca face toate treburile pe care ni le trimiteti in pripa? Si abia acum incepe tavalugul… o sa cadem lati pana aplicam, cu data de ieri, toate prostiile ce ni le veti solicita fiindca deja v-ati apucat sa ciopartiti legea. Noi astia care muncim suplimentar, nu cerem PCO, dar ne-ar ajuta reducerea, chiar insistam sa respectati art 207! Dna ministru era tare incantata cand a venit cu propunerea reducerii mai devreme de 25 de ani, acum nu mai e fan? Ma intreb si eu… Chiar vreti sa distrugeti tot? Uite bursa, nu e bursa, uite reducerea cu 90% la transport, nu mai e, iara e, uite norma, nu e norma…. si cate vor mai urma. Si va mirati ca lumea huleste scoala? Acest haos din sistem cine il creeaza si il intretine! Maine faceti sedinte online cu secretarele pe tema normarii? Maineeee? Luni era bine sa se fi stiut si lucrurile erau clare acum. Mai, oameni buni, haideti sa ne vedem de treaba serios si sa nu mai pierdem timpul cu fente, care-cum!!! Sper ca in legislatia subsecventa nu mai inventati comisii, ca nu se mai baga nimeni in ele.

  6. Alo, sursele din minister! Alooo, ministerul! RRESPECTATI LEGEA! Art 207 spune clar si nu apare nimic amanat la dispozitii tranzitorii. Am facut incadrarea conform legii 198! Alooo, sindicatul! Ce incadrari erau gata la 1 septembrie cand inca se misca personalul didactic? Terminati cu batjocura si respectati legea! E musai sa apelam la instanta pentru respectarea drepturilor
    in tara asta?

  7. Cateva precizari:
    Potrivit art.248(1), prevederile legii 198/2023 intră în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Asadar , cum in dispozitiile finale si tranzitorii nu se face deloc referire la situatia in cauza (reducerea normei dicatice), spre deosebire de alte situatii (ex. nr de elevi intr-o clasa, pensionare erc.), prevederile art.207 (11) au devenit aplicabile de la momentul intrarii in vigoare a legii.
    “”Unde-i lege nu-i tocmeala””, e o veche zicala, dar in cazul acestui minister nu ar fi prima data cand nu se respecta legea sau se fac artificii legilsative ce dovedesc o lipsa de profesionalism.
    Un ultim exemplu , in august a fost emis OM ce intra in contradictie cu prevederi ale legii 198/2023 (vezi art. 248(29). Ulterior, au fost operate modificari ale legii prin OUG, , incercandu-se o armonizare a prevederilor legale. Normal, legal, ar fi fost ca mai intai sa se modifice legea prin OUG si apoi sa fie emis acel Ordin de ministru.
    Oricum e un progres, pe timpul fostului ministru se considera ca un Ordin de ministru poate modifica prevederi ale legii.

  8. Prevederile art. 229 (14)
    din Legea nr.198/2023- Legea înv preuniversitar se vor aplica începand cu anul 2025-2026!!!🤣
    Art.229(14)- Personalul din înv preuniversitar care se pensioneaza la împlinirea varstei standard beneficiaza de o prima in cuantum de doua salarii de baza ale persoanei, care se acorda la data încetarii de drept a contractului individual de munca.
    OARE, SCRIE CEVA PE FRUNTEA NOASTRA?
    M- am lamurit in toti acesti 33 de ani de activitate, de ,,capacitatea” celor de la minister care au eludat legea cu buna stiinta in toti acesti de ani de democratie (P.S. Vechime in munca neintrerupta la catedra, 43 ani)

      1. Mi se pare aberant. Ce metodologie mai e necesara cand art 207 spune clar? De ce se ascund astia dupa tot felul de rahaturi numai ca sa nu aplice mult dorita si laudata lege? Legea 198 e in vigoare din 3 septembrie, incadrarile nu s-au finalizat in 1 septembrie, sa fim seriosi, inca mai erau etape de ocupare a posturilor. La incadrari am lucrat toata saptamana. Orarul e gata, maine vrem sa il listam. Acum vin ei si amana tot cate ceva pentru ca nu au avut timp sa dea copy-paste la vechea metodologie cu modificarile minime necesare? Avem acest drept, de ce sa nu se aplice legea? Lasam pe drumuri oamenii carora le-am intregit norma cu ce a picat de la cei care au solicitat reducere? Nu vi se pare ca e cam tarziu sa vina cu astfel de precizari? In unele scoli e chiar dificil sa refaci incadrarea si orarul, credeti-ma. La liceele tehnologice nu e tocmai simplu, norma nu inseamna 18 ore ci 22, depinde de practica. Si daca ai si oameni cu norma in mai multe scoli, va fi varza tot ce am facut pana acum, conform LEGII! Daca nici legea nu mai conteaza ci instructiunile si metodologiile si procedurile sunt miezul, ce sa mai asteptam de la conducatori?! RUSINE SA VA FIE CA NU RESPECTATI LEGILE MAI ALES VOI, CEI CARE LE DATI! Va bateti joc mereu de toata lumea, elevi, parinti, profesori, angajati in sistem…

  9. Tot in Legea înv. preuniversitar- Legea 198/2023, prevederile art.229 (14), am fost anuntata de catre liderul de sindicat că, se vor aplica începand cu anul scolar 2025- 2026!!!🤣
    (Personalul din înv.preuniversitar care se pensioneaza la implinirea varstei standard beneficiaza de o prima in cuantum de doua salarii de baza ale persoanei, care se acorda la data încetarii de drept a contractului indv de munca) – Art. 229(14)
    Oare scrie ceva pe fruntea noastra?

  10. Respectarea legii nu înseamnă că directorii trebuie sa refacă toate catedrele, nu exagerati!
    E vorba de 2 ore….plus ca nu toți profesorii se incadreaza în aceste conditii- 15 ani vechime și gradul I, Multi au peste 25 de ani vechime și sunt deja pe norma de 16 ore…
    Mai pe scurt, llegea-i lege, nu-i tocmeala!
    Se precizează clar ca profesorii pot solicita acest drept dacă au 15 ani vechime și gradul I, nu se impune data….
    Legea trebuie aplicata și gata!
    Directorii vor avea un pic de refăcut 2-3 catedre +/-2 ore ce mare efort???!!!!
    Iar dacă vorbim de școlile în care nu sunt profesori calificați, cauza este lipsa de atractivitate a sistemului, salariile ….statutul
    cadrului didactic și altele…..

  11. Nici nu mai contează de când se aplică…Personal am peste 27 ani in învățământ și am tot fost înșelat pe tema asta…Acum mi-am luat,în sfârșit 16 ore,dar oricum ar fi nu pot pica exact pe cele 576 ore pe an,că le depășesc cu 10 ore,pe care e fac degeaba,că diferența de la 16 la 18 ore săptămânal nu se plătesc,deși am făcut fel și fel de sesizări in sensul asta și atunci când s-au dezbătut noile legi ale educației…Rușinica!

    1. Și vine directorul și îți spune ca nu are cine sa faca orele. îți mai da trei ore dintre care doua neplătite ca tu ai făcut cerere pentru 16 ore

      Nu mai exista nici un sector de activitate in care oamenii sa fie siliți sa faca munca neplatita .
      Sistemul funcționează cu legi care nu se aplica și procese continue pentru recuperarea banilor .
      Au trecut 14 ani de când profesorii care urmau sa primească distinctia Gheorghe Lazăr ,după nominalizare nu au mai primit nimic.
      Din punctul meu de vedere reducerea normei sr trebui făcută pentru uzura psihica nu pentru grad.Eu după îndeplinirea condițiilor ([in 13 ani) am beneficiat o.data de acest drept)

  12. Anul școlar începe pe 1 septembrie.

    Legea a intrat in vigoare pe 3 septembrie, deci după începerea anului școlar deci poate produce efecte pentru viitor în speță la stabilirea planului de încadrare din luna ianuarie…

    Politrucii de la Minister sunt pe lângă legislație…

    1. Normal că sînt pe lîngă legislație, în frunte cu ministra, care nici măcar profesoară sau învățătoare nu e, ci vine de la Transporturi. Despre ce vorbim aici? Îl adăugăm aici pe “primul profesor al țării”, care nu ține cu noi…

  13. E o mare prostie să se aprobe o lege și să aibă efecte mai târziu.
    Nu se justifică să existe un drept de reducere a normei didactice și acesta să fie opțional și să fie însoțit anual de cerere!!! Hârțogării, că nu sunt destule în cârca profesorilor…
    De asemenea, am mai atras atenția asupra unei prevederi discriminatorii!!! Cei cărora le încetează contractul de muncă la 31 august 2013 și de la 1 septembrie 2013 devin pensionari ai sistemului educational nu beneficiază de cele 2 (două) salarii la pensionarea la termen!!!
    Unde e logica???
    Oricum prevederile care îi vizau pe elevi deveneau aplicabile odată cu începerea anului școlar!!!
    Unde sunt sindicatele revoluționare???
    ???

  14. că la noi,la nimeni…aplicam legea pe bucățele:)
    Cele mai drăguțe sunt “sursele” astea din minister care nu și asuma,nu răspunde,nu plătesc ..de fapt în tara asta nu și asuma nimeni nimic…aplicam legea după cum ne convine și de când ne convine…ce daca e publicată în MO?!

    1. Foarte corect!
      O lege nu se aplica pe bucăți, ci integral.
      Legea a întrat în vigoare din 4 septembrie, înseamnă că de atunci trebuie aplicata,nu mai merge cu ” De anul viitor…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cu o zi înainte de Evaluarea Națională de clasa a II-a, Ministerul Educației anunță că rezultatele elevilor vor fi colectate cu o nouă aplicație digitală, care le va da profesorilor și învățătorilor acces rapid la date și la rapoartele pe clasă

Luni, 13 mai, începe Evaluarea Națională de la clasa a II-a, iar duminică la prânz Ministerul Educației anunță noutatea acestei ediții: colectarea datelor rezultate din evaluarea testelor scrise va fi…
Vezi articolul

Testele grilă la examene înseamnă creștere artificială a ratei de promovare. Simulările de BAC și Evaluare se transformă într-un experiment – Elevii critică dur Ministerul Educației

Elevii critică dur Ministerul Educației, pentru transformarea simulării examenelor într-un “experiment nefundamentat”. Introducerea a minimum 30% subiecte grilă la Evaluarea Națională și la Bacalaureat arată dorința de a crește artificial rata…
Vezi articolul

Cum încearcă Ligia Deca să justifice public încă un eșec – Guvernul nu va aloca 15% din Bugetul general consolidat, finanțare pentru Educație, nici în 2024, deși legile Deca-Iohannis prevăd asta: „Nu toate măsurile din lege intră în vigoare în anul viitor, deci probabil că nu de anul viitor” vom avea 15% din BGC

În două interviuri succesive, la Euronews pe 4 octombrie și la TVR Info pe 5 octombrie, ministrul Educației Ligia Deca a spus, direct sau mai pe ocolite, că noua prevedere…
Vezi articolul

BREAKING Gest disperat al premierului Ciucă: încearcă să îi învrăjbească pe elevi și părinți cu profesorii, în plină criză în Educație / Șefa Consiliului Elevilor și președintele Federației Părinților, la pupitrul Guvernului: Greva trebuie să se închidă cât mai repede

Premierul Nicole Ciucă i-a invitat la discuții pe președintele Federației Naționale a Părinților și pe președinta Consiliului Național al Elevilor. Discuțiile au avut loc la Guvern, iar cei doi reprezentanți…
Vezi articolul