Reducerea birocrației din școli, pentru ca profesorii „să se poată concentra mai mult pe actul educațional și pe dezvoltarea profesională” – prevedere din programul de guvernare PSD-PNL-UDMR

Foto: © Jae Young Ju | Dreamstime.com

Reducerea sarcinilor birocratice pentru cadrele didactice, astfel încât acestea să se poată concentra mai mult pe actul educațional și pe dezvoltarea profesională este una dintre măsurile prevăzute la capitolul „Simplificarea, debirocratizarea și digitalizarea sistemului de învățământ” din programul de guvernare PSD-PNL-UDMR obținut și publicat de G4Media.ro. Coaliția va depune documentul la Parlament în cursul zilei de luni.

La punctul „Simplificarea, debirocratizarea și digitalizarea sistemului de învățământ” din Programul de guvernare sunt incluse:

Deși debirocratizarea este recunoscută ca o prioritate pentru noul guvern, implementarea ei rămâne un proces complex, care ar trebui să includă digitalizarea proceselor educaționale, ca fluxurile administrative să poată fi simplificate, iar teancurile de hârtii să poate fi reduse, procese care au rămas până acum doar la stadiul de promisiune.

Edupedu.ro a publicat articole detaliate cu toate tipurile de hârtii și documente care încarcă nefiresc și nepermis activitatea cadrului didactic și a lansat anul acesta un apel public către toate instituțiile din Educație și către Guvernul României: Lăsați profesorii să fie profesori!

Și sindicatele din Educație, precum Federația „Spiru Haret”, au subliniat necesitatea debirocratizării au afirmat că se vor implica activ: „Categoric vom face tot ceea ce depinde de noi și le transmitem colegilor noștri că vom susține ca și federații sindicale din învățământul preuniversitar, ca actul educațional să fie debirocratizat”, a spus Marius Nistor după începutul anului școlar 2024-2025, afirmând că în acea perioadă profesorii au de completat “sute și mii de hârtii, un proces extraordinar de complex pentru un cadru didactic care răpește foarte mult timp“, a subliniat el.

Deși numărul mare de hârtii, proceduri, comitete și comisii impuse de Ministerul Educației cadrelor didactice a fost criticat public în repetate rânduri, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației din partea PNL a declarat în luna octombrie că „nu se poate renunța de tot la documente într-o școală” și că acest lucru ar fi „iluzoriu”.

Citește și:
Apel puternic al sindicatelor din Educație pentru debirocratizarea profesorilor / Marius Nistor: În această țară se merge pe un principiu – mortul se acoperă cu pământ, iar viii se acoperă cu hârtii. Avem nevoie de profesori dedicați elevilor, nu documentelor
Directoarea Andreia Bodea: În fiecare an se adaugă hârtii și în cârca directorilor, și în cârca profesorilor diriginți. Sunt metri întregi pe care trebuie să îi facem
Exit mobile version