Rectorul Universității Tehnice din Iași, Dan Cașcaval, a fost reales pentru al treilea mandat la conducerea instituției

880 de vizualizări
Foto: USAMV
Dan Cașcaval, care se află din 2016 la conducerea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, a fost reales pentru al treilea mandat de rector, în alegerile organizate luni în cadrul instituției de învățământ superior, potrivit unui comunicat emis luni seară. El l-a învins în cadrul scrutinului pe contracandidatul George Țăranu, cel care în toamnă inițiase, fără succes, o campanie prin care propunea ca la universitatea ieșeană rectorii să poată avea cel mult două mandate, indiferent de perioada în care s-au desfășurat acestea.
  • Potrivit datelor prezentate de biroul electoral, Dan Cașcaval a obținut 367 de voturi pentru (71,4% din totalul voturilor valabil exprimate), în timp ce George Țăranu a obținut 147 de voturi. Prezența la urne a fost de 83,7%. 

Legea învățământului superior limitează numărul de mandate ale rectorilor la două, dar nu ia în calcul și mandatele exercitate în temeiul vechii legi. Acest lucru i-a permis lui Dan Cașcaval, precum și altor rectori în funcție, să candideze pentru un nou mandat de cinci ani, deși sunt deja în funcție de cel puțin 8 ani.

În toamna anului trecut, Universitatea din București a prevăzut în carta sa actualizată că în instituția bucureșteană rectorii nu pot avea mai mult de două mandate, indiferent de perioada de desfășurare a acestora. Modelul a fost preluat, în octombrie, într-o campanie desfășurată la Universitatea Gheorghe Asachi, prin care inițiatorul, George Țăranu, până acum membru al Senatului universitar, cerea un referendum se modificare a Cartei universitare, pentru ca aceeași restricție să fie aplicată și acolo. Campania nu a avut însă succes.

  • George Țăranu, șef de lucrări la Facultatea de Construcții și Instalații, a candidat ulterior împotriva lui Dan Cașcaval în alegerile pentru funcția rector – programul său managerial aici.

Programul managerial al lui Dan Cașcaval – aici.

Dan Cașcaval, specializat în inginerie chimică, fost decan al facultății de profil din cadrul Universității Tehnice, este președinte al Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală. Edupedu.ro a scris, în 2023, că el a preluat această funcție, în cadrul agenției internaționale conduse de fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu, în condițiile în care el menționa într-un CV mai vechi un nivel mediu de înțelegere și nivel începător pentru vorbire și scriere în limba franceză.

Citește și:

Rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Daniel Breaz, candidat unic, a fost reales pentru al patrulea mandat la conducerea instituției

CALENDAR Începe sezonul pentru alegerea rectorilor în universitățile românești, pentru următorii cinci ani / Anca Buzoianu deschide calea – realeasă pentru un nou mandat la conducerea UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca

Campanie la Universitate Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași pentru ca rectorii să aibă cel mult două mandate, indiferent de perioada când s-au derulat


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școala în campania electorală. Candidați PSD-PNL din Bacău – întâlniri cu „absolvenții”, înainte de sfârșitul școlii, plus promovare prin vizite la școli  pentru elevi cu dificultăți de învățare

Campania electorală pentru alegerile locale la Bacău a inclus, pentru președintele Consiliului Județean, Valentin Ivancea, în prezent candidat al alianței PSD-PNL pentru postul de primar al Municipiului Bacău, dar și…
Vezi articolul

Ministerul Educației publică luni la ora 21:00 situația din școli pe care ar fi trebuit să o prezinte vinerea trecută. Din 6,4 milioane de teste de salivă date elevilor, s-au întors puțin peste 2.000 de rezultate / Numărul cazurilor s-a redus cu două treimi față de acum două săptămâni

În ultima săptămână s-a înregistrat o scădere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 în mediul școlar și, implicit, a numărului de clase și unități cu activitate organizată în sistem online,…
Vezi articolul

OMS îndeamnă statele europene la o mai bună protejare a copiilor cu vârste între patru și 15 ani, cea mai afectată categorie de vârstă în prezent / Vaccinarea obligatorie anti-COVID-19, „ultim recurs absolut”

Filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) îndeamnă marţi, în contextul unei intensificări a epidemiei Covid-19, la o mai bună protejare a copiilor cu vârsta cuprinsă între patru şi…
Vezi articolul