Rectorul Universității Politehnice din Timișoara, Florin Drăgan: Noile modificări fiscale vor afecta cel mai mult marile proiecte din PNRR, de infrastructură și IT

Florin Drăgan / Universitatea Politehnica Timisoara - sursa: UPT

Planul Național de Redresare și Reziliență are în componență proiecte foarte mari de infrastructură și de digitalizare, iar aceste domenii “vor fi afectate cel mai mult de noile modificări fiscale”, apreciază rectorul Universității Politehnice din Timișoara (UPT), Florin Drăgan, într-un punct de vedere transmis pe adresa redacției Edupedu.ro.  El s-a referit la modificările dorite de guvern și criticate și de alte organizații și de reprezentanți ai mediului de afaceri.

Potrivit comentariului transmis de UPT, atribuit rectorului Florin Drăgan:

Rectorul este citat atrăgând atenția că e nevoie de discuții cu patronatele pentru aplicarea unor măsuri fiscale majore: „Schimbările bruște din domeniul fiscal afectează mult mai mult decât putem vedea acum. Acestea nu trebuie făcute peste noapte, ci într-un interval de timp și după discuții reale și serioase cu patronatele. Nu poți să iei de la o lună la alta decizii care pot afecta major unele bugete. De exemplu, anul fiscal pentru majoritatea companiilor din IT&C începe la 1 iulie, iar bugetele se fac în prima parte a anului. Managerii nu vor putea face o rectificare a bugetului după numai două luni. Încă nu știm câte companii vor acoperi diferența de impozit astfel încât angajații să câștige la fel, dar până unde mai pot crește salariile? O să devenim foarte scumpi pentru piață, este deja o competiție globală, iar dacă facem modificări fiscale ce intră în vigoare de la o lună la alta dăm dovadă de instabilitate. Sunt  firme care și-au redus activitatea în România la începutul anului pentru că nu mai era rentabil, salariile sunt deja la un nivel ridicat, așa că o parte din companii vor compensa impozitul de 10%, însă altele vor pleca și se vor îndrepta către alte piețe”.

UPT arată că realizează frecvent studii în ceea ce privește angajabilitatea absolvenților, iar “ultima analiză de acest gen a arătat că 92% dintre tinerii care finalizează studiile la UPT în acest domeniu, lucrează la o companie de profil, la un an de la absolvire. Eliminarea bruscă a scutirii de impozit îi poate încuraja pe angajați să demisioneze și să lucreze pe firme proprii sau să emigreze”.

Comentariul transmis redacției îl citează și pe Ovidiu Constantin Bunget, profesor la Facultatea de de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara, potrivit căruia „măsurile fiscale par a fi mai degrabă o intervenție pompieristică în contextul în care dezechilibrele macroeconomice sunt mai mult decât evidente. Acoperirea deficitului bugetar până la un nivel rezonabil de 2-3%, diminuarea ponderii datoriei publice în PIB sub un nivel de 50%, pot fi realizate și printr-o analiză coerentă și prin reducerea cheltuielilor curente publice, dar acest lucru e greu de crezut că va fi luat în calcul înaintea unui an electoral foarte important. Vor apărea comportamente evazioniste ori migrări fiscale și investiționale, în contextul lipsei de predictibilitate. Un impact major va fi pe estomparea inițiativelor antreprenoriale locale care ar avea nevoie de încurajare, îndeosebi tinerii cu resurse financiare reduse, dar măsurile fiscale ce se întrevăd sunt mai degrabă potrivnice. Statul trebuie să vadă dincolo de calcule și să adopte, cât mai urgent, dialogul cu mediul de afaceri și asociativ, sindicatele, pentru găsirea soluțiilor celor mai adecvate în acest moment de impas pentru România”.

Potrivit analizei transmise de UPT:

“Deși Guvernul României își dorește să aducă mai mulți bani la buget, specialiștii fiscali consultați susțin că măsura va avea un efect total invers, mai ales în zona construcțiilor”.

Exit mobile version