Rectorul Universității “Petre Andrei” din Iași a fost condamnat definitiv la 1 an cu suspendare, pentru instigare la fals intelectual

1.285 de vizualizări
Rectorul Universității “Petre Andrei” din Iași, Sorin Bocancea, a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă la 1 an de închisoare cu suspendare pentru instigare la fals intelectual, transmite Ziarul de Iași. În cadrul aceluiași dosar, lectorul Dan Drugă a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Decizia a fost luată ieri, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Procurorii DNA Iași au acuzat că, în perioada decembrie 2015 – 3 iunie 2016, Dan Drugă, titular de curs la disciplinele Teoria Generală a Dreptului și Drept penal, ar fi cerut 18.900 de lei de la un student pentru a-l promova pe acesta direct în anul III, deși acesta nu susținuse examenele obligatorii anilor de studii, nu ar fi fost la cursuri și nu și-ar fi achitat taxele de școlarizare prezăvute de regulamentul universității.

„În acest context, la data de 06 iunie 2016, inculpatul Drugă Dan – Florin a primit cu titlu de mită, de la studentul respectiv, suma de 19.000 lei, din care, pentru «ajutorul» acordat, a remis ulterior inculpatului Melinte Dan 3.500 lei, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante“, spun anchetatorii, citați de ziaruldeiași.ro.

Procurorii l-au acuzat pe rectorul Sorin Bocancea că, în ziua flagrantului, pentru a îngreuna ancheta procurorilor, nu a predat organelor de anchetă cataloagele aferente anului I de studiu de la Facultatea de Drept.

Pe 7 iunie 2016, “inculpatul i-a determinat pe inculpații Bucuci Mark și Bo­can­cea Antonie Cristian, cadre didactice în ca­drul aceleiași instituții, să facă mențiuni necorespunzătoare adevărului în «Catalogul pentru examene/verifi­cări/colocvii» pentru Anul 1, prin care se atesta în fals faptul că studentul respectiv obținuse note de trecere la șase materii, în con­dițiile în care acesta nu a susținut în fapt acele examene“, se arată în rechizitoriul citat de Ziarul de Iași.

Curtea Supremă a decis definitiv pe 25 iunie 2019 și condamnarea fratelui rectorului, Cristian Antonie Bocancea, la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare pentru fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual. El a mai primit și interdicția de a mai exercita funcția de profesor universitar, timp de doi ani. Mark Bucuci a fost de asemenea condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

România este pe primul loc la Olimpiada Balcanică de Matematică 2025, cu patru medalii de aur și două de argint. Profesorul coordonator Cătălin Gherghe: Toți elevii noștri au luat punctaj maxim la primele trei probleme, lucru rar întâlnit

România a obținut locul I pe echipe la Olimpiada Balcanică de Matematică 2025, desfășurată între 25 și 30 aprilie la Sarajevo, în Bosnia și Herțegovina, potrivit datelor transmise de coordonatorii…
Vezi articolul

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca: N-aş spune nu unei candidaturi la Președinție, dar avem nevoie de o analiză sociologică, de o strategie serioasă, de o consultare a poporului / Nu mă propun, am fost propus

Rectorul Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a subliniat că n-ar spune nu în privința unei candidaturi la președinția României, într-o declarație la Prima News. David a subliniat că nu se autopropune pentru…
Vezi articolul

BREAKING Subiectele și baremele de la Titularizare 2023 pentru educatorii și puericultorii din grădinițe și creșe, publicate de Ministerul Educației. Candidații au avut de scris un eseu de maximum 2 pagini în care să prezinte importanța funcțiilor educației. La subiectul I a picat basmul cult

Subiectele și baremele de la Titularizare 2023 pentru educatorii și puericultorii din grădinițe și creșe au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a concursului național a…
Vezi articolul

Secretarul de stat Sorin Ion: Pe noi ne interesează ca, după simulare, fiecare elev să-și primească acel borderou detaliat pe fiecare item / „Simulările sunt făcute, în primul rând, pentru a-i ajuta pe copii. Dacă transformăm și simularea într-o analiză publică, eu cred că nu-i bine”, spune ministrul Educației

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că „obiectivul simulării este diferit de obiectivul examenului”. Acesta a spus că „pe noi…
Vezi articolul