Rectorul Universității “Petre Andrei” din Iași a fost condamnat definitiv la 1 an cu suspendare, pentru instigare la fals intelectual

1.256 de vizualizări
Rectorul Universității “Petre Andrei” din Iași, Sorin Bocancea, a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă la 1 an de închisoare cu suspendare pentru instigare la fals intelectual, transmite Ziarul de Iași. În cadrul aceluiași dosar, lectorul Dan Drugă a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Decizia a fost luată ieri, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Procurorii DNA Iași au acuzat că, în perioada decembrie 2015 – 3 iunie 2016, Dan Drugă, titular de curs la disciplinele Teoria Generală a Dreptului și Drept penal, ar fi cerut 18.900 de lei de la un student pentru a-l promova pe acesta direct în anul III, deși acesta nu susținuse examenele obligatorii anilor de studii, nu ar fi fost la cursuri și nu și-ar fi achitat taxele de școlarizare prezăvute de regulamentul universității.

„În acest context, la data de 06 iunie 2016, inculpatul Drugă Dan – Florin a primit cu titlu de mită, de la studentul respectiv, suma de 19.000 lei, din care, pentru «ajutorul» acordat, a remis ulterior inculpatului Melinte Dan 3.500 lei, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante“, spun anchetatorii, citați de ziaruldeiași.ro.

Procurorii l-au acuzat pe rectorul Sorin Bocancea că, în ziua flagrantului, pentru a îngreuna ancheta procurorilor, nu a predat organelor de anchetă cataloagele aferente anului I de studiu de la Facultatea de Drept.

Pe 7 iunie 2016, “inculpatul i-a determinat pe inculpații Bucuci Mark și Bo­can­cea Antonie Cristian, cadre didactice în ca­drul aceleiași instituții, să facă mențiuni necorespunzătoare adevărului în «Catalogul pentru examene/verifi­cări/colocvii» pentru Anul 1, prin care se atesta în fals faptul că studentul respectiv obținuse note de trecere la șase materii, în con­dițiile în care acesta nu a susținut în fapt acele examene“, se arată în rechizitoriul citat de Ziarul de Iași.

Curtea Supremă a decis definitiv pe 25 iunie 2019 și condamnarea fratelui rectorului, Cristian Antonie Bocancea, la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare pentru fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual. El a mai primit și interdicția de a mai exercita funcția de profesor universitar, timp de doi ani. Mark Bucuci a fost de asemenea condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Studenții la masterat didactic de la Universitatea din București, care acuză limitarea accesului la bursele de 3.700 de lei, s-au lovit de o „eschivă constantă” a Ministerului Educației, în consultări desfășurate marți / Susțin că ar putea să renunțe la masterat, dar că li s-a cerut să nu invoce abandonul universitar în discuțiile cu presa / Studenți din Cluj acuză probleme similare

Grupul de studenți care vor să devină profesori și sunt înscriși la masteratul didactic de la Universitatea din București, care au acuzat recent limitarea accesului la burse, au spus, marți,…
Vezi articolul

SURSE Regulile pentru acordarea burselor, modificate din nou: Listele pentru burse de merit și de studiu nu mai sunt revizuite semestrial, se iau în calcul absențele și rezultatele pe întregul an precedent / E introdusă o definiție a familiei / Burse de performanță și pentru elevii școlilor private – proiect de ordin

Ministrul Educației pregătește o nouă modificare a criteriilor pentru acordarea burselor pentru elevi, printr-un ordin de ministru aflat în fază de proiect, consultat de Edupedu.ro. Acesta prevede că, pentru acordarea…
Vezi articolul

Reacție după ce Ligia Deca a anunțat că avut consultări pe ascuns cu organizațiile „partenere”, pe proiectele de legi ale educației. Director executiv al FePAL: Proiectul de lege este rezultatul negocierilor în culise

Andra Berceanu, director executiv al Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FePAL), a reacționat după ce Ligia Deca a derulat consultări paralele, pe ascuns, cu organizațiile „partenere”, cărora le-a…
Vezi articolul

INTERVIU Lotul olimpic al României la Olimpiada internațională de limba germană, elevele Ilinca Marcu și Caterina Cioineag: Important este să nu îți fie frică să greșești / Ce spun profesoara Octavia Popescu și inspectorul Sorin Giurumescu

Creativitate, inspirație și abilități de viață – asta presupune Olimpiada de limba germană, după cum au explicat într-un interviu acordat Edupedu.ro cele două eleve care alcătuiesc Lotul olimpic național al…
Vezi articolul