Rectorul Universității „Lucian Blaga” a sesizat Parchetul din Sibiu pentru posibile „infracțiuni contra persoanei”, în cazul profesorului Eugen Iordănescu, acuzat de studenți de abuzuri / O comisie disciplinară va verifica separat „desfășurarea activităților didactice și a obligațiilor de serviciu”

331 de vizualizări
Eugen Iordănescu / Foto: Turnul Sfatului via G4Media.ro
Rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu (ULBS) a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu pentru posibile infracțiuni “sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni contra persoanei”, potrivit unui răspuns transmis la solicitarea Edupedu.ro. Este vorba despre cazul în care 34 de studenți ai Facultății de Științe-Sociale îl acuză de abuz și comportament umilitor pe profesorul Eugen Iordănescu. Amintim, răspunsul a venit după ce în data de 17 octombrie Comisia de Etică a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a luat o decizie dar nu a spus în ce constă. Drept urmare, Edupedu.ro a solicitat publicarea deciziei. Potrivit răspunsului, aceasta ar fi publică aici, însă pagina nu poate fi accesată.

După ce Edupedu.ro a scris că ULBS a anunțat că a definitivat ancheta referitoare la acuzațiile aduse profesorului Iordănescu, dar decizia Comisiei de Etică a Universității Lucian Blaga din Sibiu nu a fost făcută publică, conducerea Universității ne-a trimis la cerere, hotărârea dar și măsurile luate de rector.

“Măsurile luate de rectorul ULBS vizează punerea în aplicare a hotărârii Comisiei de Etică,
respectiv:

  • sesizarea a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu spre
    competenta soluționare, sub aspectul săvârșirii unor infracţiuni contra persoanei.
  • a fost numită o comisie de cercetare disciplinară, aprobată prin Hotărâre a
    Senatului universitar care va avea ca obiect analizarea faptelor referitoare la
    modul de desfășurare a activităților didactice și a obligațiilor de serviciu”, scrie în răspunsul Edupedu.ro
Sursa: Răspuns ULBS pentru Edupedu.ro

În decizie, Comisia de Etică “constată că în spațiul public au apărut date şi informații noi cu privire la speța aflată în lucru, respectiv hărţuirea unor studente care au suferit consecințe psihice ca reacție la comportamentul cadrului didactic, sens în care se impune o analiză a împrejurărilor în care au fost săvârșite faptele imputate, precum și a existenței/ inexistenței unei legături de cauzalitate între acțiunea autorului faptei și rezultatul socialmente periculos. Comisia observă în această fază că mijloacele de probă pe care le poate administra nu sunt suficiente pentru a stabili în mod indubitabil săvârşirea faptelor și gradul de vinovăție pentru fiecare faptă ori act material, fiind necesar a fi administrate mijloace de proba pe care doar legea procesual penală le admite ( expertiză medico-legală, audierea unor martori cu identitate atribuită ș.a); comisia nefiind organ de urmărire penală are un instrumentar probatoriu mult mai redus, astfel de mijloace de probă într-o procedură penală revenind organelor judiciare. Ca urmare, se impune sesizarea organelor judiciare în ceea ce privește comiterea unor infracțiuni contra persoanei”, precizează decizia Comisiei de Etică.

În același timp, a fost numită și o nouă comisie disciplinară care “va avea ca obiect analizarea faptelor referitoare la modul de desfășurare a activităților didactice și a obligațiilor de serviciu”.

“Alte fapte sesizate (modalități defectuoase de comunicare cu studenții, severitatea dirijată sistematic către anumite persoane, metode şi instrumente neadecvate ori folosite în mod excesiv, experimente la care studenții nu şi-au dat un acord informat precum şi captarea atenției prin acțiuni ce induc teamă ori anxietate) intră în sfera abaterilor disciplinare privind îndeplinirea defectuoasă a obligațiilor de serviciu. Ca urmare, Comisia de etică apreciază că există suspiciuni rezonabile ce conduc la necesitatea efectuării unei analize de către o comisie legal constituită, în fața căreia reclamanții şi persoana reclamată îşi pot argumenta acțiunile şi justifica demersurile“, mai scrie în decizia Comisiei de Etică care poate fi consultată în întregime mai jos.

Recent, studenții de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu au susținut că membrii comisiei disciplinare care se ocupă de cazul profesorului Eugen Iordănescu sunt colegi de facultate ai acestuia, potrivit Ora de Sibiu. Vezi aici numele celor din noua comisie disciplinară. Unele nume coincid cu cele de mai sus din decizia Comisiei de Etică care recomandă comisia disciplinară.

Informații de context

Pe 10 octombrie, publicația Investigatoria, preluată de Edupedu.ro, a relatat că, în urmă cu 4 luni, zeci de studenți ai Facultății de Științe Socio-Umane, specializarea Psihologie, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) au depus o sesizare către conducerea instituției de învățământ superior, în care îl acuză pe profesorul universitar Eugen Iordănescu, de abuz de putere și comportament umilitor la adresa studenților. Dar, potrivit sursei citate, conducerea Universității le-a cerut studenților să completeze plângerea cu date de identificare ale celor care au completat sesizarea, “sub sancțiunea anulării sesizării”.

Mai mult, Comisia de Etică nu a soluționat solicitarea, luni de zile. În schimb, conducerea Universității le-a cerut studenților să completeze plângerea cu date de identificare ale celor care au completat sesizarea, “sub sancțiunea anulării sesizării”. Universitatea a invocat a doua zi „anonimizarea” datelor reclamanților, procedură legală dar limitată, diferită de sesizările anonime, promise de guvern dar încă nepermise de lege.

După ce cazul a apărut în presă, conducerea Universității a confirmat că există o sesizare depusă pe numele profesorului Iordănescu și că aceasta este „în curs de cercetare”, iar miercuri, 16 octombrie, decizia Comisiei de Etică a fost luată dar nu și publicată.

DOCUMENT Decizia Comisiei de Etică poate fi descărcată de mai jos:
Citește și:
Zeci de studenți care au reclamat comportamentul abuziv și umilitor al unui profesor de Psihologie, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, lăsați fără soluție de Comisia de Etică de câteva luni / Comisia a cerut date de identificare ale semnatarilor dar și „mijloace de probă – martori și înscrisuri”
Zeci de studenți care au reclamat comportamentul abuziv și umilitor al unui profesor de Psihologie, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, lăsați fără soluție de Comisia de Etică de câteva luni / Comisia a cerut date de identificare ale semnatarilor dar și „mijloace de probă – martori și înscrisuri”
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu răspunde la investigația referitoare la un profesor acuzat de abuzuri invocând „anonimizarea” datelor reclamanților,  procedură legală dar limitată, diferită de sesizările anonime, promise de guvern dar încă nepermise de lege

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like