Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Marian Barbu, îi face deschis propagandă în presa locală candidatului PSD la prezidențiale Marcel Ciolacu

661 de vizualizări
Marian Barbu / Sursa: Facebook – Marian Barbu
Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Marian Barbu, și-a exprimat public susținerea politică pentru Marcel Ciolacu în cursa prezidențială, printr-un mesaj trimis de acesta publicației locale Viața Liberă.

În mesajul respectiv, rectorul Marian Barbu l-a descris pe Marcel Ciolacu drept „acel președinte echilibrat și responsabil, care înțelege cu adevărat importanța educației pentru o țară sigură și dezvoltată”.

Publicația amintită menționează, la finalul textului, că mesajele de susţinere a candidaţilor la preşedinţia României sunt primite pe adresa redacției și „vizează personalităţi locale care nu candidează la alegerile parlamentare, iar mesajele acestora sunt publicate gratuit”.

Mesajul reprezintă o luare de poziție politică și electorală, în condițiile în care ingerințele ideologice și politice sunt interzise în mediul universitar.

Legea învățământului superior 199/2023 prevede, la Articolul 11 (1): „Autonomia universitară este garantată prin Constituția României, republicată, și se exercită cu condiția asumării răspunderii publice și în limitele legislației naționale în vigoare. Libertatea academică este garantată prin lege. Instituțiile de învățământ superior se organizează și funcționează independent de orice ingerințe ideologice, politice sau religioase.

Mai mult, rectorul Barbu asociază realizările recente ale universității, precum dezvoltarea unui campus regional modern, cu Guvernul Ciolacu. În mesajul său, acesta mai face legătura între actualul guvern și ”susținerea cercetării de excelență”.

Informații de context

Prof. univ. dr. ing. Marian Barbu a fost ales rector al Universității „Dunărea de Jos” din Galați în aprilie 2024. Acesta a câștigat în turul al doilea alegerile, scrutin organizat după ce precedentul, desfășurat în decembrie, s-a soldat cu decizia de neconfirmare a câștigătorului de atunci, ceea ce a produs o criză în cadrul universității.

Anterior, din 2020, a ocupat postul de decan al Facultății de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică.

Este profesor universitar din 2016 și, potrivit propriului CV, a lucrat temporar, în activități de predare și cercetare, la Universitat Autonoma de Barcelona, în perioada 2015-2017.

Citește și:
O „gală a cercetării” a fost transformată de Universitatea Valahia din Târgoviște în moment electoral: numai vorbitori din rândul candidaților PSD în alegeri, inclusiv ministrul Bogdan Ivan, care s-a folosit de eveniment pentru propagandă politică pe Facebook

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Regulamentul pentru evaluarea online a elevilor, publicat în Monitorul Oficial. Ministerul Educației va avea propria platformă de evaluare pentru clasele primare, gimnaziale și liceale. Notele elevilor pot fi trecute în catalog, dar nu pot fi făcute publice fără acordul părintelui sau al elevului major / Ce responsabilități vor avea școlile, elevii și profesorii

Metodologia-cadru de evaluare în mediul online a performanțelor școlare și a competențelor elevilor a fost publicată miercuri, 8 martie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 3.750…
Vezi articolul

Ligia Deca, ministrul Educației: Scopul profesorului nu poate fi doar să termine programa. Scopul ar trebui să fie ca fiecare copil să aibă competențele pe care le presupune parcurgerea disciplinei respective în fiecare an

Ligia Deca critică profesorii care se concentrează doar pe terminarea programei și susține că aceștia trebuie să se concentreze pe competențele copiilor din parcurgerea programei respective – „acolo trebuie să…
Vezi articolul

VIDEO Copiii se simt singuri și izolați la școală, profesorii nu îi întreabă și nu discută cu ei despre problemele personale, spune Alina Sava, expert în Educație al Băncii Mondiale. Diriginții vor avea rol central în programul de reducere a abandonului școlar, vor fi formați să devină „coacher” pentru clasele lor și vor introduce date în SIIIR pentru care vor fi plătiți

„Copiii, când au fost întrebați dacă discută despre problemele lor personale cu cineva din școală, ei au spus că nu, ceea ce este foarte greu. Ne-am dat seama că ei…
Vezi articolul