Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, care încearcă să obțină în instanță blocarea ordinului de ministru de neconfirmare în funcția de rector, după alegerile universitare din decembrie, este susținut în demersul său și de instituția de învățământ superior, care a înaintat propria acțiune în contencios administrativ. Acest lucru s-a întâmplat joi, la o zi după ce, potrivit informațiilor Edupedu.ro, în Consiliul de Administrație condus de Georgescu a fost decisă majorarea cu 20-30% a salariilor pentru toți membrii conducerii „Dunărea de Jos”.
- Creșterea a fost confirmată pentru Edupedu.ro de către rectorul în funcție, care a spus, însă, că, fiind „salarii diferențiate”, ar fi o măsură normală, ce recompensează rezultatele obținute la nivel de universitate și este în linie cu bugetul aprobat – detalii mai jos.
Lucian Puiu Georgescu a câștigat alegerile universitare din 14 decembrie, dar un raport de control al Ministerului Educației, în urma scrutinului, a constatat o serie de nereguli. Drept urmare, a fost emis un ordin de ministru prin care Georgescu nu este confirmat în funcție. Acesta a reacționat imediat, cerând inițial demisia ministrului Ligia Deca. Iar miercuri a apelat la instanță – printr-o cerere de ordonanță președințială în contencios administrativ, la Curtea de Apel Galați – în încercarea de anulare a ordinului de ministru, după cum Edupedu.ro a semnalat joi.
Inițial, în acest dosar Universitatea figura ca pârât, alături de Ministerul Educației, rectorul spunând joi dimineață că aceasta este o chestiune procedurală, menită să implice universitatea ca instituție. Iar Lucian Puiu Georgescu preciza atunci pentru Edupedu.ro că urmărește suspendarea aplicării ordinului de ministru, urmată de anularea lui și de emiterea unui ordin care să confirme rezultatele alegerilor din decembrie. Ulterior, însă, calitatea procesuală a instituției de învățământ superior s-a transformat în Pârât Pârât-reclamant.
Întrebat, joi seară, dacă Universitatea pe care el o conduce i s-a alăturat și îl susține în acest dosar, Lucian Puiu Georgescu a spus că este vorba despre o acțiune separată a universității, în contencios administrativ, ambele acțiuni urmărind „în primul rând suspendarea ordinului de ministru”.
Mandatul actual al rectorului Georgescu expiră pe 22 februarie, iar Ministerul a transmis, săptămâna aceasta, o adresă noului președinte al Senatului Universității, cerând ca aceasta să declanșeze „cu celeritate” reluarea procedurilor de alegere a rectorului. Termenul stabilit de Curtea de Apel Galați în dosarul prin care se cere ordonanță președințială este 15 februarie.
Întrebat, în situația actuală, ce se întâmplă procedural și dacă cere prelungirea mandatului, Lucian Puiu Georgescu a evitat un răspuns, spunând că acestea „sunt lucruri care nu mai depind” de reclamanți, ci de decizia instanței.
Edupedu.ro a întrebat dacă cererea de ordonanță președințială de pusă de Universitate a fost depusă sub semnătura sa, ca rector, sau a delegat semnătura. Lucian Puiu Georgescu a precizat că „am delegat semnătura”, pentru ziua de joi, „unui prorector”.
„Salarii diferențiate” pentru rector, prorectori, decani, alți șefi din universitate
Potrivit informațiilor Edupedu.ro, întreaga situație apare în condițiile în care, cu o zi înainte, Consiliul de Administrație al Universității „Dunărea de Jos”, condus de Lucian Puiu Georgescu în calitate de rector, a adoptat, între multe alte decizii, una referitoare la majorări cu 20%-30% ale salariilor pentru toate persoanele cu funcții de conducere – 30% pentru rector și prorectori, 20% pentru ceilalți.
Întrebat în legătură cu această decizie, Lucian Puiu Georgescu a confirmat creșterea, pe care a descris-o drept ”salarii diferențiate” acordate la nivelul conducerii, în conformitate cu bugetul aprobat. El a descris creșterea drept una normală, deoarece rezultatele obținute la nivel de Universitate merită recompensate.
Pe lângă cei 30% pentru rector și prorectori, „salariile diferențiate” cu 20% sunt aprobate pentru decani, prodecani, directori de departamente.
Salariile diferențiate sunt prevăzute în Legea din 2017 privind salrizarea personalului plătit din fonduri publice, potrivit căreia:
- „(1) Pentru personalul din instituțiile de învățământ superior, consiliile de administrație pot stabili salarii diferențiate, cu o creștere de până la 30% a salariului de bază deținut, în funcție de specificul activității desfășurate și de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii.”