Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, care este și parlamentar, a obținut al patrulea mandat în funcție, printr-un concurs desfășurat miercuri, în care a fost singurul candidat. Din comisia de concurs au făcut parte alți rectori care au obținut al patrulea mandat, rectori-colegi de Parlament și colegi din conducerea Consiliului Național al Rectorilor.
UMFST din Târgu Mureș este singura dintre universitățile importante din România unde comunitatea universitară a optat ca rectorul să fie desemnat prin concurs, nu prin alegeri. Leonard Azamfirei a fost singurul candidat în această procedură.
Potrivit unui anunț al comisiei de concurs, aceasta a decis cu 12 voturi, 0 împotrivă și 0 abțineri ca Leonard Azamfirei să fie rector pentru mandatul 2023-2029. În comisia de concurs, pe lângă reprezentanți ai UMFST și pe lângă secretarul de stat din Ministerul Educației, Gigel Paraschiv (prorector la Politehnica București), s-au numărat și alți rectori cu mai mult de 2 mandate la activ, precum:
- președintele Consiliului Național al Rectorilor, rectorul USAMV București Sorin Cîmpeanu, coleg de parlament cu Leonard Azamfirei. Și Sorin Cîmpeanu este rector din 2012.
- Mihnea Costoiu (Politehnica București) – a obținut în decembrie al 4-lea mandat
- Marilen Pirtea (Universitatea de Vest din Timișoara), de asemenea parlamentar – a obținut în decembrie al patrulea mandat,
- Ioan Vasile Abrudan (Universitatea Transilvania) – a câștigat miercuri, 31 ianuarie, al patrulea mandat.
Dintre aceștia, Ioan Vasile Abrudan a candidat la rândul său pentru al patrulea mandat, în alegeri desfășurate tot miercuri, pe care le-a câștigat.
- Cei patru, alături de Gigel Paraschib, erau prezentați drept membri ai comisiei și în concursul din 2020 prin care Leonard Azamfirei a fost desemnat atunci rector, potrivit unei relatări de acum patru ani a publicației locale Zi-de-zi.ro.
Sorin Cîmpeanu (președinte), Mihnea Costoiu (secretar general), Marilen Pirtea (vicepreședinte) și Ioan Vasile Abrudan (vicepreședinte) sunt, potrivit datelor din propriile CV-uri, și colegi în conducerea Consiliului Național al Rectorilor, unde Leonard Azamfirei este de asemenea vicepreședinte, potrivit CV-ului său.
- Planul managerial cu care Leonard Azamfirei a obținut un nou mandat este disponibil aici.
Leonard Azamfirei a devenit rector în 2012, iar de atunci a ocupat postul timp de trei mandate de câte patru ani, deși vechea Lege a educației naționale permitea doar două mandate. În cazul său, al treilea mandat a fost primul mandat plin la conducerea UMFST, instituție creată în 2018 prin fuziunea dintre UMF din Târgu Mureș cu Universitatea Petru Maior din Târgu Mureș.
Dacă legea veche avea o portiță ce permitea rectorilor care nu ocupau postul pentru două mandate complete – spe exemplu prin suspendarea pentru o scurtă perioadă de timp – să candideze pentru al treilea mandat, noua Lege a învățământului superior, introdusă anul trecut, nu prevede excepții: ea permite doar maximum două mandate de câte cinci ani. Dar această nouă lege nu ia în calcul mandatele exercitate în temeiul vechii legi, ceea ce permite unor rectori care ocupă funcția de 2-3 mandate să candideze din nou.
3 comments
Viitorul suna bine, zicea o reclama.
Iar compania respectiva a dispărut de ceva timp 🙂
Excelent pentru Romania! Daca se mai schimba putin legea, pot sa mai aiba inca 2 mandate la colectia particulara (de interes national, desigur!)…
Deci UMF se degradează nu trebuia să fuzioneze cu Petru Maior, o instituție de mîna a doua , furnizor de diplome deocheate. Petru Maior este o instituție de fabricat diplome, gen Spiru Haret. Instituția a pierdut prestigiul, faima. A devenit un alt Spiru Haret. Păcat, UMF era un reper pentru mureșeni cu care eram mândrii . Acum am rămas și fără măndrie. Așa este în România. Tot ce este de calitate trebuie diluat. Să intre în imaginea de ansamblu. Trist.