Alegerile de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, soldate la începutul lunii februarie cu realegerea în funcție a rectorului Cornel Cătoi, sunt vizate de o contestație adresată Ministerului Educației și transmisă de semnatari și Edupedu.ro în cursul acestei săptămâni. Contestația semnalează presupuse nereguli, inclusiv „excluderea nejustificată” a unor studenți de pe listele de vot, dar ea vine abia după ce, potrivit informațiilor Edupedu.ro, rectorul a fost confirmat în funcție pentru noul mandat.
Cornel Cătoi, rector din 2016, a fost reales pentru al treilea mandat în alegerile din 1 februarie. Deși Legea învățământului superior prevede că un rector poate avea doar două mandate, ea nu se aplică retroactiv, deci nu ia în calcul și mandatele exercitate până acum. În cadrul alegerilor, Cornel Cătoi a obținut 192 din totalul de 353 de voturi valabil exprimate (54%), învingându-l pe contracandidatul Leon Muntean (161 de voturi).
După trei săptămâni și după ce, potrivit informațiilor Edupedu.ro, a fost emis ordinul prin care Cornel Cătoi a fost confirmat în funcție, contracandidatul Leon Muntean, fostul prorector Adrian Oros (parlamentar) și un grup de alți profesori și conferențiari au transmis o contestație, semnalată și redacției Edupedu.ro. Ei invocă, pe de o parte, „excluderea nejustificată a 413 studenți de pe listele de vot, în mod pur discreționar” – studenți cărora le-ar fi fost ”interzisă exercitarea drepturilor care ar trebui să le fie garantate”.
- Totodată, semnatarii contestației susțin că ar reprezenta o încălcare a legii faptul că rectorul Cornel Cătoi a candidat pentru al treilea mandat, deoarece Legea permite doar două mandate de rector. Legea nu se aplică, însă, retroactiv, ceea ce a permis unui număr mare dintre rectorii de până acum să candideze pentru al treilea sau, în unele condiții, pentru al patrulea mandat la conducerea universităților românești.
Adrian Oros, fost prorector USAMVCN, senator, fost ministru liberal al Agriculturii (2019-2021), și Leon Muntean au fost prezentați, în 2022, printre conducătorii filialei clujene a partidului Forța Dreptei, formațiune lansată de parlamentari care au demisionat din PNL. În ianuarie a.c., Actual de Cluj scria, în legătură cu alegerile de la USAMV Cluj-Napoca, că acestea sunt influențate de interese imobiliare legate de terenuri deținute de această universitate în mai multe zone.
Textul integral al contestației, așa cum a fost semnalată Edupedu.ro:
1 comment
Excluderea membrilor cu drept de vot este o practica “penala” care trebuie stopata, iar Ministerul Educatiei doarme.
La USAMV Cluj au fost exclusi studenti de pe listele cu drept de vot, iar la Valahia au fost exclusi cercetatorii.
Incalcarea dreptului constitutional “de a alege si de a fi ales” se pedepseste de catre codul penal (capitolul infractiuni electorale).
Dar repet, ministerul doarme linistit asteptand ziua de maine…