Rectorul Universității de Medicină din Târgu Mureș: Mă aştept ca de anul viitor să funcţioneze Institutul de Neuroştiinţe – British-Romanian Academic Institute of Neuroscience. Va permite organizarea de cursuri sub forma unor şcoli de vară postuniversitare

7.337 de vizualizări
Stagiile clinice
UMFST Târgu Mureș / Foto: www.umfst.ro
Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a anunţat, joi seara, la Gala UMFST, că se așteaptă ca, începând de anul viitor, să funcţioneze în universitate Institutul de Neuroştiinţe – British-Romanian Academic Institute of Neuroscience (BRAIN), un hub clinic de cercetare şi educaţie interdisciplinară, potrivit Agerpres.

„Mă aştept ca anul viitor să înceapă să funcţioneze Institutul BRAIN (British-Romanian Academic Institute of Neuroscience), ca model de colaborare interdisciplinară internaţională, precum şi Farmacia universitară, aceasta din urmă dând din nou, la nivel naţional, un mesaj de inovaţie. De asemenea, Medicina militară are şansa, anul viitor, să îşi extindă în Târgu Mureş aria de formare profesională. Toate aceste proiecte şi altele care vor apărea cu siguranţă trebuie înţelese şi vor fi croite astfel încât să accelereze transformarea activităţilor noastre spre o abordare în care să primeze calitatea a ceea ce facem şi o evaluare constantă a acesteia”, a declarat rectorul Azamfirei la prezentarea raportului.

Potrivit lui Leonard Azamfirei, un centru de educaţie şi cercetare interdisciplinară care să unească neuroştiinţele de bază cu cele clinice, integrând informatica, matematica-bioinformatica şi radiologia-imagistica medicală, asociat Spitalului Clinic Universitar „George Emil Palade” va permite organizarea de cursuri sub forma unor şcoli de vară postuniversitare, MSc, pentru studenţi internaţionali, oferind discipline precum neuroanatomie, neurogenetică, neuropatologie umană şi experimentală, neurologie şi neurochirurgie.

Conform Agerpres, acest centru va permite participarea la stagii de vară şi proiecte de cercetare sponsorizate de parteneri industriali externi, dar şi înfiinţarea unui program de cercetare doctoral în neuroştiinţe, accesibil la nivel internaţional.

Prin Institutul BRAIN se urmăreşte creşterea calităţii cercetării interdisciplinare, care să aibă ca rezultat finanţarea externă şi publicaţii Q1, formarea de personal înalt calificat, îndrumat pentru a implementa o cultură de cercetare şi educaţie, dar şi desfăşurarea de cercetări fundamentale şi clinice în neuroimagistică, noi biomarkeri de diagnostic şi de prognostic eficienţi şi sensibili, terapii noi, inclusiv terapii genetice.

Azamfirei a mai arătat că, tot de anul viitor, vor veni în universitate cele mai mari companii multinaţionale de tehnologie medicală, care îşi amenajează deja laboratoare, mai scrie sursa citată.

„Anul viitor vor veni în universitate şi vor rămâne cel puţin două dintre cele mai mari companii multinaţionale de tehnologie medicală care deja au în curs de amenajare propriile laboratoare în spaţiile universităţii şi care vor fi parte a hubului tehnologic în curs de formare. Am convingerea că momentul în care acest sistem medical şi tehnologic pe care îl croim acum va deveni funcţional, despre oraşul nostru se va vorbi altfel”.


1 comment
  1. Domnul Leonard Azamfirei este adventist de ziua a șaptea și Dumnezeu îi dă înțelepciune ca să se poată pregăti personal cu înaltă calificare, inclusiv pt spitalul oncologic adventist, care se construiește la Sângeorgiu de Mureș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții la medicină de la Cluj-Napoca vor susține examenele orale pe platforma Microsoft Teams, iar examenul clinic prin metoda OSCE. Fiecare student va trece printr-o simulare a sesiunii

Studenții la medicină vor susține examenele oral, pe platforma Microsoft Teams, iar “la disciplinele clinice se va folosi examenul clinic obiectiv structurat (OSCE – Objective Structured Clinical Examination)”, a anunțat…
Vezi articolul