Rectorul Universității de Medicină din Târgu Mureș: Mă aştept ca de anul viitor să funcţioneze Institutul de Neuroştiinţe – British-Romanian Academic Institute of Neuroscience. Va permite organizarea de cursuri sub forma unor şcoli de vară postuniversitare

7.314 vizualizări
Stagiile clinice
UMFST Târgu Mureș / Foto: www.umfst.ro
Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a anunţat, joi seara, la Gala UMFST, că se așteaptă ca, începând de anul viitor, să funcţioneze în universitate Institutul de Neuroştiinţe – British-Romanian Academic Institute of Neuroscience (BRAIN), un hub clinic de cercetare şi educaţie interdisciplinară, potrivit Agerpres.

„Mă aştept ca anul viitor să înceapă să funcţioneze Institutul BRAIN (British-Romanian Academic Institute of Neuroscience), ca model de colaborare interdisciplinară internaţională, precum şi Farmacia universitară, aceasta din urmă dând din nou, la nivel naţional, un mesaj de inovaţie. De asemenea, Medicina militară are şansa, anul viitor, să îşi extindă în Târgu Mureş aria de formare profesională. Toate aceste proiecte şi altele care vor apărea cu siguranţă trebuie înţelese şi vor fi croite astfel încât să accelereze transformarea activităţilor noastre spre o abordare în care să primeze calitatea a ceea ce facem şi o evaluare constantă a acesteia”, a declarat rectorul Azamfirei la prezentarea raportului.

Potrivit lui Leonard Azamfirei, un centru de educaţie şi cercetare interdisciplinară care să unească neuroştiinţele de bază cu cele clinice, integrând informatica, matematica-bioinformatica şi radiologia-imagistica medicală, asociat Spitalului Clinic Universitar „George Emil Palade” va permite organizarea de cursuri sub forma unor şcoli de vară postuniversitare, MSc, pentru studenţi internaţionali, oferind discipline precum neuroanatomie, neurogenetică, neuropatologie umană şi experimentală, neurologie şi neurochirurgie.

Conform Agerpres, acest centru va permite participarea la stagii de vară şi proiecte de cercetare sponsorizate de parteneri industriali externi, dar şi înfiinţarea unui program de cercetare doctoral în neuroştiinţe, accesibil la nivel internaţional.

Prin Institutul BRAIN se urmăreşte creşterea calităţii cercetării interdisciplinare, care să aibă ca rezultat finanţarea externă şi publicaţii Q1, formarea de personal înalt calificat, îndrumat pentru a implementa o cultură de cercetare şi educaţie, dar şi desfăşurarea de cercetări fundamentale şi clinice în neuroimagistică, noi biomarkeri de diagnostic şi de prognostic eficienţi şi sensibili, terapii noi, inclusiv terapii genetice.

Azamfirei a mai arătat că, tot de anul viitor, vor veni în universitate cele mai mari companii multinaţionale de tehnologie medicală, care îşi amenajează deja laboratoare, mai scrie sursa citată.

„Anul viitor vor veni în universitate şi vor rămâne cel puţin două dintre cele mai mari companii multinaţionale de tehnologie medicală care deja au în curs de amenajare propriile laboratoare în spaţiile universităţii şi care vor fi parte a hubului tehnologic în curs de formare. Am convingerea că momentul în care acest sistem medical şi tehnologic pe care îl croim acum va deveni funcţional, despre oraşul nostru se va vorbi altfel”.


1 comment
  1. Domnul Leonard Azamfirei este adventist de ziua a șaptea și Dumnezeu îi dă înțelepciune ca să se poată pregăti personal cu înaltă calificare, inclusiv pt spitalul oncologic adventist, care se construiește la Sângeorgiu de Mureș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Granturi de 5.000 de euro prin programul Bursele ANIS, pentru lectorii sau asistenții universitari de până în 40 de ani, care propun cursuri noi sau actualizate, respectiv soluții pentru actualizarea laboratorului

Lectorii sau asistenții universitari din toată țara, cu vârsta de până în 40 de ani, pot depune aplicații pentru granturi de 5.000 de euro pentru îmbunătățirea activității de predare, prin…
Vezi articolul
Stagiile clinice

Tribunalul Suceava a suspendat deciziile Universității de Medicină din Târgu Mureș prin care accesul studenților era condiționat de vaccinare, testare sau trecerea prin boală. Decizia nu este definitivă

Tribunalul Suceava a suspendat deciziile Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș prin care aceasta a condiționat accesul studenților la activitatea didactică și în…
Vezi articolul

GRAFICE Raportul Bologna 2024: România, pe contrasens cu Spațiul European al Învățământului Superior la mai mulți indicatori. Scădere a numărului de profesori din universități, în timp ce în UE acesta crește / Cheltuielile publice pentru învățământ superior, printre cele mai mici pe continent

România a cunoscut un avans minim în ceea ce privește numărul de studenți și înregistrează rate mult în urma mediei europene în ceea ce privește participarea tinerilor și adulților la…
Vezi articolul

BREAKING Amnistierea plagiatorilor prin noua lege a educației: orice plagiator va putea să renunțe, gratis, la doctoratul făcut pe banii statului, dacă legea este promovată. Premierul Ciucă, protagonist al celui mai mare scandal de plagiat din prezent, “a validat total“ legea și va putea renunța unilateral la titlu

Amnistierea plagiatorilor este introdusă oficial de ministrul Sorin Cîmpeanu în textul proiectului de Lege a educației, în plin scandal de plagiat la adresa șefului său de Guvern și de partid…
Vezi articolul

Universitățile nu mai pot transforma contractele de muncă ale asistenților universitari, pe perioadă determinată, în contracte pe perioadă nedeterminată, fără a organiza concurs – proiect de lege aprobat de Senat, care merge la promulgare

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de for decizional, o propunere legislativă, iniţiată de deputaţi liberali, care prevede că un contract de muncă pe perioadă determinată, al unui asistent…
Vezi articolul