Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, despre anunțul că SRI recrutează ofițeri, publicat pentru studenți de Facultatea de Filosofie din București: Cred că e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face

42.025 de vizualizări
Daniel David / Foto: UBB
Daniel David / Foto: UBB
Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca susține decizia Facultății de Filosofie a Universității din București de a-și anunța propriii studenți că SRI recrutează „ofițeri operativi și analiști”. „Într-o societate democratică, serviciile trebuie văzute ca instituții democratice, ele au funcția să ne protejeze și avem de lucrat împreună să protejăm democrația”, a declarat rectorul UBB Daniel David, la Digi 24.

„Eu cred că e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face”, a continuat rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David.

Acesta a precizat că se bucură când vede că Serviciul Român de Informații folosește mijloacele transparente. „Sigur că asta șochează populația”, învățată cu altă modalitate de lucru a serviciilor secrete, spune rectorul UBB, care continuă: „dar nu noi criticam serviciile că ar trebui să apeleze la universități când vor să caute expertiză avansată” și să realizeze doctorate? „Uite că o fac. Sigur că ne șochează, dar cred că e un gest de normalitate într-o societate democratică”, susține Daniel David.  

Rectorul UBB a mai spus duminică seara, la Digi 24, că un absolvent de filosofie are o serie de competențe care îl fac căutat, „nu văd de ce nu ar fi eligibil; sigur că probabil ar intra și într-o pregătire specifică”.

„Dar eu cred că e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face”, a afirmat Daniel David.

Rectorul UBB a precizat că aceste mesaje „nu s-au adresat doar celor de la filosofie”, ci și studenților de la filologie în general, din aria tehnică „și este o oportunitate pe piață, ținută la vedere. Doamne ferește să ajungem în vechea logică, în care totul se face prin mijloace specifice”.

Amintim că Serviciul Român de Informații este condus de Eduard Hellvig, fost deputat PUR, PC și apoi PNL, licențiat în Științe Politice la Universitatea “Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, absolvent apoi al Școlii de Vară organizată de Centrul de Studii Post-Comuniste, Universitatea Maryland College Park şi Centrul de Studii Post – Comuniste şi Fundația Soros, absolvent al Colegiului Național de Apărare, al Centrului European de Studii de Securitate SES, Centrul European de Studii de Securitate “George C. Marshall” și doctor în Științe Politice la școala Naţională de Studii Politice şi Administraţie Publică (SNSPA) din Bucureşti (sursa aici).

Același Ghid de recrutare în SRI a fost diseminat către propriii studenți și de Universitatea Transilvania din Brașov, pe 20 ianuarie 2022.

Citește și:
Facultatea de Filosofie de la Universitatea din București își anunță propriii studenți că pot face carieră în SRI: instituția de învățământ a publicat anunțul Serviciului Român de Informații de recrutare de ofițeri operativi și analiști

12 comments
  1. ” Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca susține decizia Facultății de Filosofie a Universității din București de a-și anunța propriii studenți că SRI recrutează „ofițeri operativi și analiști”. Într-o societate democratică, serviciile trebuie văzute ca instituții democratice, ele au funcția să ne protejeze și avem de lucrat împreună să protejăm democrația”.
    Serios ?! Domnul rector, profesor universitar si psiholog demonstreaza o viziune academica particulara asupra raporturilor dintre viata civila si domeniul militar in democratie care seamana izbitor cu ceea ce unii au denumit “cultura de securitate” (https://www.contributors.ro/cultura-de-securitate-semnul-unui-spa%c8%9biu-al-civiliza%c8%9biei-%c8%99i-democra%c8%9biei/ ) , deci foarte probabil ca sustine si demersul Facultatii de Psihologie din Bucuresti care cu ceva ani in urma promova examenul psihologic de port- arma ( https://web.archive.org/web/20120317063257/http://ionduvac.ro/2012/03/13/fisa-de-inscriere-workshop-17-03-2012/) si cultura de intelligence ( https://pdfslide.tips/documents/duvac-cultura-de-intelligence-a-decidentilor-politici-2007.html )… Asa intelegem cum au aparut si ce cauta la Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, etc. studiile , masteratele si doctorate in Securitate (?!), etc. Poate pana la urma vom afla ca ideeaa celebrei ” Academie de Stiinte ale Securitatii Nationale ” a venit de fapt tot de la vreo Universitate …

  2. Falsă transparență – nu e practicată mai nicăieri. Recrutarea oficială consacră adesea ani de testare a aptitudinilor de culegere de informații (la terminarea studiilor e tardiv) iar componenta fizică (viteză, anduranță) se formează greu. Pentru analiști merge, evident iar deprinderile de lucru de la filosofie sunt necesare.

  3. Multe universitati au primit astfel de mesaje din partea SRI. Este o manipulare sa se discute numai cum ca Facultatea de Filozofie a primit.

  4. Incercati sa vedeti cate universitati au primit astfel de invitatii de promovare a SRI. A fost prezentat cazul de parca numai Facultatea de Filozofie a primit. Este o fortare evidenta.

  5. Și SRI și facultatea de filozofie ,valorează 0/2 in România sec XXI .Daca nu ar fi cei harnici,disciplinati,care muncesc precum boii,filozofii nu ar avea din ce trăi.Un cetățean responsabil,adevărat este cel care ,participa direct intrun proces de producție.Isi aduce contribuția concret la dezvoltarea societății ,care,nu de filozofi,nu de trântori are nevoie !Forța de munca este deficitara! Filozofi suntem toți românii Fiecare pentru propria dezvoltare.Cat privește sri,ne putem foarte bine lipsi! La ce nivel au lucrat,au făcut din Romania ceva insinifiant. Ce secrete,ce mai avem de protejat?Totul a fost instrainat. Politicieni corupți,propulsați de SRI !Un guvern responsabil,nesantajabil,trebuie să reducă drastic fondurile alocate SRI,armatei,cultelor,administratiei publice..Căci,sunt povara pentru firme și angajați.Fondurile alocate lor,redistribuite la sănatate,educație elementară dar sănătoasă,robusta. Si,desigur, filozofii, preoții, Sri, toți cei ce nu produc decât cheltuiala, povara, sunt! In economia de piata, se pot reorienta, califica.
    ,Descurcăreți cum sunt și profesioniști de înaltă calificare,in toate tarile civilizate,dezvoltate,au mare căutare.Ar trăi mai bine și ei,și noi!Vedeți,și eu sunt roman,in concluzie filozof! Dar,nu aparțin nici curentului filozofic Cluj,nici Sri.,Inainte de a filozofa și spiona,este nevoie de papa!!!Deci, tinere, întâi trăiește, munceste, pe urma abia, filozofează!

  6. Sunt someri filosofii, este o modalitate de a-i amagi, din pacate. Atat. Nu e o varianta serioasa de a le face absolventilor loc pe piata muncii. Este nevoie de o pregatire, inteligenta, aptitudini speciale, Hegel nu ajuta in spionaj, ce legatura are totul cu socarea societatii, DISCUTIA E INUTILA (din pacate, nimic anormal nu mai socheaza in Romania si chiar daca ar soca ce conteaza??????), iar anuntul UB ridicol

  7. SRI poate recruta absolventi de la orice facultati ale oricarei universitati. Anuntul Facultatii de Filosofie a UB (ca si cum facultatea asta ar reprezenta ceva special si ar avea vreo importanta in ziua de azi) e complet aiuristic si ridicol. Si o mare minciuna la adresa propriilor studenti, carora li se inoculeaza ideea falsa ca filosofii sunt la mare cautare in SRI. Ce sa faca filosofii acolo, sa citeze din Kant si Hegel?

    1. Filozofii,desigur dl rector in primul rand ,sa analizeze, deși nu sunt economisti:.
      – contribuția fiecărui sector de activitate la bugetul României .
      -Cheltuirea banului public de către diversele institutii ce nu mai sunt necesare României .Căci,Romania,ce a mai rămas din ea,are nevoie in primul rand de”papa”,sănătate,educație elementară,solidă . Filozofi scriitori politicieni,armata,clerul,SRI….n-ar avea ce papa ,daca boii nu ar lucra!

    2. Ceee să facă filozofii la SRI?Acolo,e cald și bine,meditează in grup,se roagă …Romania nu mai este un secret pentru nimeni.Suntem deschiși ,sinceri,nu mai avem ce ascunde …

  8. Nu inteleg de unde acesta perceptie, a unora – ca ne socheaza. Populatia Romaniei nu se mai socheaza absolut deloc la asemenea stiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Raport intern al Universității Columbia din SUA: instituția nu a fost pregătită să combată antisemitismul din campusuri – mulți studenți nu au știut cui să spună despre hărțuire, unii profesori și angajați au minimizat îngrijorările

O comisie internă a subliniat vineri într-un raport eşecurile prestigioasei universităţi private newyorkeze Columbia de a combate antisemitismul în cursul valurilor de manifestaţii care au zguduit campusul în timpul războiului…
Vezi articolul

Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara – incluse în prima listare restrânsă Times Higher Education a ofertelor internaționale de educație universitară online

Două instituții românești de învățământ superior, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara, au fost incluse într-o primă încercare a reputatului furnizor internațional de clasamente universitare Times Higher…
Vezi articolul

Studenții îi cer ministrului Deca și premierului Ciucă o procedură de constatare a plagiatelor „realmente funcțională”, cu restabilirea CNATDCU în poziția de for care analizează plângerile. Amendamentele cerute de ANOSR la proiectul Legilor Deca

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cere oficial Ministerului Educației, Guvernului și Parlamentului să modifice procedura de constatare a plagiatelor, în proiectele legilor Deca, „astfel încât aceasta să…
Vezi articolul

Ministerul Educației a extins doctoratele la 4 ani, însă nu a transmis nici acum modul și sursele de finanțare pentru anul 4, semnalează Universitatea Babeș-Bolyai, care nu exclude trecerea doctoranzilor afectați pe loc cu taxă / „Dacă ministerul nu finanțează, credem că va fi imposibil pentru universități să își asume stabilitatea burselor din fonduri interne”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a publicat, chiar înaintea începerii anului universitar 2024-2025, o procedură detaliată pentru trecerea de la stagiul doctoral de 3 ani la cel de 4 ani, conform…
Vezi articolul

Însemnele de la Revoluția din 1989 de pe Palatul Universității din București vor fi conservate și sunt incluse în planul de reabilitare, inclusiv în scop turistic, transmite UB / Întâlnire cu arhitecți și specialiști anunțată în ianuarie 2025

Universitatea din București (UB) a confirmat că însemnele Revoluției din 1989 de pe fațada Palatului Universității vor fi conservate, acestea fiind integrate într-un plan amplu de reabilitare a clădirii, cu…
Vezi articolul