Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a transmis un nou apel la responsabilitate către toate părțile implicate în conflictul sindical “pentru reluarea dialogului și găsirea unui acord, chiar și unul temporar, astfel încât greva generală din învățământ să înceteze pentru a nu bulversa calendarul examenelor naționale”, potrivit unui comunicat de presă. Amintim, marți, liderul FSE, Marius Nistor” a spus că sindicatele nu au “nicio invitație de la premier pentru noi negocieri”. Liderii sindicali din educație au cerut președintelui Klaus Iohannis să intervină într-un moment critic.
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, subliniază că protestele sindicatelor sunt justificate din punct de vedere al solicitărilor, “dar nu și prin forma de manifestare”.
El a subliniat că “sindicatele și politicienii de astăzi ar trebui să depășească nivelul rudimentar al confruntării, să dea dovadă de maturitate, să stea la masă și să discute în mod realist ce se poate face acum”.
Mesajul integral al rectorului SNSPA:
“Orice conflict – inclusiv un conflict sindical – are o istorie. Protestele sindicatelor din educație – justificate pe fond (salariile mici), dar nu și prin forma de manifestare (blocarea calendarului firesc de finalizare a anului școlar 2022-2023) – își au rădăcina în promisiunile nerealiste și lipsa de acțiune ale fostului ministru al educației. El este cel care, timp de doi ani, a făcut promisiuni financiare profesorilor, fără să se consulte cu nimeni în guvern și știind exact că tratarea problemelor salariale ale profesorilor în noile legi ale educației, eludănd legea salarizării unice, este tehnic imposibilă.
Vorbesc în cunoștință de cauză, ca fost ministru al educației (2012-2014) care a negociat cea mai mare creștere salarială distinctă pentru sistemul de învățământ (creștere de 42,5%, realizată gradual, cu procente de 6% din 6 în 6 luni, timp de 3 ani). Acest lucru, însă, s-a făcut cu implicarea tuturor ministerelor responsabile şi cu semnătura a opt membri ai guvernului.
Astăzi, am ajuns să avem una dintre cele mai mari acțiuni de protest din ultimii 18 ani, pentru că, în trecut, am permis ca oameni iresponsabili să ocupe funcții de mare responsabilitate publică.
Sindicatele și politicienii de astăzi ar trebui să depășească nivelul rudimentar al confruntării, să dea dovadă de maturitate, să stea la masă și să discute în mod realist ce se poate face acum, dar și cum se poate corecta problema salarizării cadrelor didactice într-o manieră sustenabilă, de natură să ofere nu doar venituri decente, ci și un statut pe care profesorii îl merită.
Fac un apel către toate părțile implicate în conflictul sindical să fie raționale, să revină la masa dialogului ṣi să ajungă azi la un acord, chiar și unul temporar, pentru a nu bulversa calendarul examenelor naționale, care ar putea avea consecințe nu doar pentru sute de mii de copii și familiile lor, ci pentru întreaga societate.”
25 comments
Iată încă un indicator al stării deplorabile a educației și a nației!
Cum am ajuns să fim guvernați de astfel de specimene? Vom mai reuși să ne revenim vreodată?
Tovule ex-ministru, ce ați făcut în cei doi petrecuți în funcție?
Crezi mata că meriți să te pomenim in aceeași zi în care, cu recunoștință și mândrie, îl pomenim pe marele Spiru Haret, fie-i veșnică memoria?
Dacă și fotografia dumitale e atârnată pe vreun perete în minister ar trebui să cadă sau dată jos, împreună cu a celorlalți de aceeași teapă!
Mă îndoiesc că ați auzit de fantasticul 19% din PIB alocat în urmă cu peste un secol! Sau de cele 1980 de școli ridicate cât timp a fost Ministru al Instrucțiunii! Acestea din totalul de 2343 construite în doar 13 ani!
Revenind la zilele noastre…
Ca cei mai mulți dintre concetățenii noștri, cred că habar nu aveți ce e acela un sindicat, nici cu ce se papă o grevă! Câte sacrificii s-au făcut în lumea asta pentru ca noi să avem dreptul de a ne apăra interesele de muncă și sociale, oare știți? Cu siguranță nu! Și nici nu aveți nevoie de astfel de noțiuni! Ați deprins la nivel de artă cățăratul pe scara ierarhică a politicii dâmbovițene, a valorilor răsturnate cu capul în jos!
Să vă fie rușine, dacă mai aveți măcar o urmă de așa ceva, tupeiștilor!
Vă sugerez să coborâți din corcoduș, până nu vă cufuriți!
Foarte educativ… să vezi pe cineva vinovat direct de starea învățământului de azi cum dă sfaturi PĂRINTEȘTI…
Și asta dintr-un loc unde mustește de securiști sub acoperire!
Luați-vă de mână cu Pârvulescu… și tăceți!
Se teme de faptul ca nu primește boboci, chiar e caraghios tipul
Subscriu. Interese…
Pana la urma se poate ca EN si BAC sa fie
organizate de cadrele didactice din invatamantul universitar.
Toarșu’ Pricopie, cum ai ajuns acolo? Ne povestești?
Cum să gândească altfel un securist până în măduva oaselor?
Tipul a fost sluga Abramburicăi, ii ducea poseta si asa a prins functie cu un CV subtire la o institutie fără vizibilitate științifică, academică. Un fel de Univ. Spiru Haret, dar finantara de stat..
Ce mult îmi place Eminescu: Unde nu vii Țepeș Doamne Că punând mâna pe EI să-i împarți in două cete … (sunt sigur cunoașteți continuarea)
Ți-a crescut suma în conturi ,cu vorbele astea ?
Sunt șef lucrări (lector), lucrez in învățământul universitar. Acest individ ar trebui să se abțină. Este o mizerie ce se întâmplă și in sistemul de învățământ superior. Asistentul are in jur de 3250 lei net cu tot cu sporuri. Lectorul, 4000. Multi dintre noi nu suntem platiti la plata cu ora, iar normele sunt incarcate la maxim.
Din puținul de studenți buni, niciunul nu vrea sa se indrepte catre o carieră didactică, pt ca, in primul rand, sunt salarii nemotivante. Eu, personal susțin greva, sunt alături de ei și sper să reușească ceva. Noi, universitarii suntenm niște lași. Din academicieni și fruntea țării am ajuns niste sclavi, conduși de pleve cu beneficii materiale provenite de la un politic bolnav. Aștept să văd ce se întâmplă cu greva asta, după care vă fac cu mâna..
P.S. Cum poți sa spui așa ceva, calendarul e prost, când cerințele invocate și declanșare unei greve dăinuie de peste 6 luni…
Recunosti ca ,,universitarii santem niste lasi…… …condusi de pleve…” .Oare de unde provin aceste ,,pleve” de “telectuali care ne conduc, cu diplome universitare obținute (la varste de peste 35 de ani) fara prezenta trecând doar pe langa gardul universitatii. Exemple: Ciolacu, Budai ……
Aveți dreptate, într-un singur sens,sunte-ti fost Ministru,trebuia să aliniați salariile la nivelul celor din Uniunea Europeană.Să votați in Guvern încă din perioada mandatului dvs.,nu doar pentru cadrele didactice ci și pentru toti angajații cu sau fără studii superioare!Suntem cerșetori cu Studii Superioare în toate profesiile din România!In acest moment este târziu dar nici acum nu realizați decât dvs?Sunt părintele unui elev de cls XII ,copilul învață sub presiunea instabilității socio-economice și politice de astăzi, așteptăm din oră comunicat!Nu sa negocieze,sa înceteze acest circ,sa Majoreze salariile cadrelor didactice ,Urgent!Și apropo ,mai sunt Dl Ministru încă 4 milioane de persoane,in România care lucrează în Mediul Privat,care plătesc taxe și impozite la zi la care nu se gândește Nimeni,Nici un guvernant care este platit din contribuțiile noastre ale privaților! Felicitări, dacă v-ați trezit astăzi!
Nu vă este rușine 🤮??.. cum sa accepte compromisuri?… dacă nici măcar din această poziție nu înțelegeți ca profesorii nu sunt asistații sociali ai României…atunci ce pretenții sa mai avem de la politicienii copy-paste?
As vrea sa trăiască și ei, pe rand cu un salariu de ingrijitoare de la gradinita!!!!
Soția a fost băgată in sistem la Curtea de conturi,nu este in invatamant pe 2 lei . Domnul umbla după sinecuri …
Rușine, tovarase de la Ștefan Gheorghiu!
La ce altceva te poți aștepta de la SNSPA?!
V-ați trezit?
cât câștigă un asistent universitar la snspa ?
Oooo, ce drăguț! Universitățile încep să realizeze că este posibil să nu le livrăm marfa? (adică studenți de anul 1)
Daaa, s-au trezit și ei să comenteze, iluștrii decani…fi-mi-ar scârbă de unii dintre ei(care nu cunosc suficient problemele preuniversitarului). Ce mi-ar plăcea să simtă si ei un pic de sărăcie pe la ușă lor!
Cu un venit de peste 5000 euro din funcția de rector, aceste recomandări sunt normale.
Crezi că dacă ai un venit de 5000 euro, te interesează de alți colegi din liga inferioară( preuniversitar)? Acest tip nu a fost și ministrul nostru la un moment dat?
Pricopie, RUȘINE. Ai fost un dezastru, vezi-ți de sinecurile tale și lasă-ne.