„Oamenii politici au obligația să colaboreze chiar și atunci când sunt competitori”, spune rectorul Școlii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, într-un apel la responsabilitate în actuala criză guvernamentală. “Încrederea cetățenilor în instituțiile statului nu poate fi menținută sau câștigată dacă liderii politici au atitudini și comportamente la limita sau chiar dincolo de lege, decență și civilitate”, spune el într-un mesaj transmis de instituția pe care o conduce.
Comunicatul SNSPA:
“Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, transmite un apel politicienilor de a trata cu responsabilitate situația tensionată din coaliția de guvernare și de a identifica urgent soluții politice viabile pentru rezolvarea crizei și pentru o guvernare cât mai coerentă.
„Salut faptul că Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului s-au reunit astăzi, în mod statutar, și au luat o decizie în privința moțiunii de cenzură. În actualul context politic, în care tensiunile și blocajele s-au amplificat inclusiv prin indeciziile de până acum ale Birourilor permanente ale celor două Camere, stoparea oricărui demers parlamentar, care ar putea intra în conflict cu normele constituționale, până la pronunțarea unei decizii a Curții Constituționale a României, reprezintă răul cel mai mic. Între evitarea luării unei decizii, prin neprezentarea membrilor Birourilor permanente sau prin forțări ale regulamentelor și legilor, și continuarea unei proceduri asupra căreia există suspiciuni de neconstituționalitate, oprirea temporară a acestui joc distructiv este o soluție înțeleaptă.
Dacă depășirea crizei politice înseamnă demiterea guvernului, atunci este firesc ca acest lucru să se întâmple, dar, obligatoriu, în limitele prevăzute de Constituție, cu asumarea unei conduite morale și cu respect față de competitorii politici și față de instituția pe care fiecare demnitar o reprezintă. Încrederea cetățenilor în instituțiile statului nu poate fi menținută sau câștigată dacă liderii politici au atitudini și comportamente la limita sau chiar dincolo de lege, decență și civilitate.
Crizele politice fac parte din dinamica oricărui regim democratic. Frecvența, amploarea și impactul lor depind, însă, de responsabilitatea cu care politicienii își asumă mandatul dat de alegători. Iar oamenii vor o guvernare corectă și eficientă, nu circ!”, a declarat rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.”