Lucrările de întreținere și de schimbare a rețelei electrice din căminele studențești ale Universității Politehnica București (UPB) nu pot fi făcute nici pe timpul verii, când este vacanță, spune rectorul Mihnea Costoiu, citat de publicația Recorder. El spune că trebuie ca toate camerele să fie goale și unii studenți aleg să fie cazați pentru a lucra în vacanță în București.
Rectorul celei mai mari universități politehnice din țară, la care învață peste 30.000 de studenți (sursa), a fost întrebat de situația modernizării rețelei electrice din cămine, cu precădere cele din campusul Regie – construite acum zeci de ani, o rețea subdimensionată și care ar sta la baza incendiilor produse în camerele studenților, după cum acuză aceștia.
Mihnea Costoiu a spus pentru Recorder că „acele clădiri, vorbesc de clădiri din anii 1960, sunt clădiri construite pe modele structurale care sunt complet depășite”.
- Rectorul a reluat ceea ce susține și directorul administrativ de la Politehnica, Mihai Corocăescu: rețeaua nu poate susține aparatura din zilele de azi și nici nu ar putea fi îmbunătățită pentru că avizul de funcționare de la furnizorul de energie electrică ar fi dat tot pentru aceeași putere slabă din prezent.
„Nu poți să ai în același timp un frigider, un aparat de aer condiționat, un calorifer, o perie de păr și toate să funcționeze. Este un oraș pe care l-am luat și încercăm să-l gestionăm ca atare și să-l facem mai bun. Nu suntem perfecți, Doamne-ferește, universitatea are responsabilitatea și ne-o asumăm”, a mai declarat rectorul Costoiu, conform sursei citate. Video, mai jos în articol.
Iar șeful Universității Politehnica din București a continuat: „Instalația electrică a fost schimbată acum câțiva ani și continuăm să schimbăm. Instalația electrică nu se poate schimba cu studenții în cămin. Iar căminul acesta nu a fost liber niciodată. Studenții de la Calculatoare și-au dorit în mod special să aibă continuitate inclusiv pe vară pentru că lucrează. Deci nu am avut când să intervenim pentru că dorința lor a fost să locuiască și pe vară. Revenim, acum înlocuim prizele acolo unde sunt probleme și înlocuim tablourile [electrice – n. Red.] astfel încât să reducem riscurile. În P16 și P22 instalațiile sunt făcute, dacă nu mă înșel, acum circa 10 ani”.
Student: Nu avem bucătăria despre care scrie în contract că e în fiecare cămin
Recorder a vorbit și cu câțiva studenți după incidentul semnalat în premieră de Edupedu.ro pe 22 septembrie, cu o săptămână înainte să înceapă noul an universitar, și care a ajuns chiar și pe agenda Guvernului și a ministrei Educației – cel puțin la nivel declarativ.
„În teorie, ni se interzice orice consumator mare, dar pentru ei consumator mare este și frigiderul. În contract scrie că avem bucătărie pe holuri, dar nu avem, așa că ne gătim în cameră. Dar nu o să vezi pe nimeni… maximum avem un cuptor cu microunde, un airfryer care nu stă non-stop în priză. Și în rest toată lumea are câte un frigider. (…) Unde este bucătăria care scrie că trebuie echipată în fiecare cămin?”, spune un student a cărui identitate a rămas anonimă.
Același student vorbește și despre instructajele făcute de administratorii căminelor în caz de incendiu:
„Nu ni s-a făcut instructaj. Am lucrat și la corporație și se făceau odată la câteva luni. Procedurile pentru ieșire, să facem asta, asta și asta avem, sunt puse pe perete. Dar un instructaj în sine mai ales pentru cum a fost acum, un incendiu cu cauză electrică… Un coleg al meu cu doamna de serviciu s-au dus la hidrant. Pentru un incendiu cu parte electrică nu poți folosi apă, ci ceva cu CO2 [dioxid de carbon – N. Red.]. Se întâmplă ceva noaptea… până vin pompierii… primul ajutor? Nu știm. Poate folosește cineva spumă și se electrocutează”.
Tânărul mai vorbește și despre faptul că prizele au fost verificate înainte de incendiul din căminul P22, de pe 22 septembrie: „Cu o săptămână în urmă au fost în control strict pentru prize, să vadă dacă sunt ok, le-au măsurat. Știu de controlul cu prizele că eram și eu atunci. Au fost, au băgat ceva în priză și au trecut la următoarea cameră”.
Doar două clădiri din campus au avize de securitate la incendiu
Doar două clădiri din campusul Regie al UPB au avize de securitate la incendiu și una – o autorizație în acest sens, potrivit unui răspuns al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov (B-IF) citat în materialul video de Recorder.
Potrivit aceluiași document, „cauza probabilă” a fost un scurtcircuit, iar primul material aprins ar fi fost unul din plastic. Tot ISU-BIF mai scrie în răspuns că au mai fost făcute inspecții în căminele UPB, pentru care instituția a primit sancțiuni contravenționale, pentru „deficiențe pe linia apărării împotriva incendiilor”.
După articolele Edupedu.ro despre incendiu, care includea și poziția universității referitoare la cauza focului – că de vină ar fi un aparat vechi al studenților – și reacția studenților – că de vină ar fi UPB care nu întreține rețeaua electrică – Politehnica București a ales să introducă în contractul de închiriere al camerelor de cămin clauze care să paseze responsabilitatea la tineri: nu mai au voie să folosească prelungitoare și în total să nu depășească un consum simultan de 1 kW per cameră.
Recorder mai remarcă în reportaj și că subiectul incendiilor din Regie „a fost ocolit și de Euronews România, postul de televiziune deținut de Politehnica și alimentat cu zeci de milioane de euro din fonduri publice. Au apărut în schimb reportaje laudative despre căminele universității: «Confort cu chirie mică» este titlul unuia difuzat cu câteva zile înainte ca anul universitar să înceapă”.
Cel mai recent, prim-ministrul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrei Educației „o evaluare a proiectelor prioritare de cămine la nivel național”, înaintea ședinței de Guvern de pe 2 octombrie. Premierul Ciolacu a făcut trimitere la vizita sa de duminică, înainte de începerea anului universitar de la căminele din Regie când a criticat condițiile generale din unele cămine, iar cererea către ministra Ligia Deca vine și după incendiul de la Politehnica.
Luni, 30 septembrie, după deschiderea anului universitar de la Politehnica, Ligia Deca, ministra Educației, le-a cerut studenților cazați în campusul Regie să trimită la minister dovezile că Universitatea Politehnica din București (UPB) mușamalizează cauzele incendiilor și situația precară a rețelei electrice din cămine. Ea a fost întrebată de televiziuni cum comentează problemele semnalate în articolele Edupedu.ro.
2 comments
Buna ziua!
Wc-urile și dusurile arata de groaza… Nu este posibil ca viitori ingineri, studenți …nu pușcăriași, sa-si facă dus în astfel de conditii, sa utilizeze wc-uri în stil turcesc…gauri în podea efectiv… In camere am facut noi curat, am schimbat tot ce era rupt…la wc-uri chiar nu putem face nimic. Poate se plimba cineva si prin căminul P17 din Regie.Rusine !!!
Cat dureaza repararea instalației electrice pe un etaj? Vrei sa faci ceva, gasesti rezolvare! Nu vrei, gasesti scuze!
P.S. Ia mai lasati pretentiile, sarakilor…