Rectorul Nicolae Istudor spune că Academia de Studii Economice, instituție care se declară “independentă față de religii”, este o “instituție credincioasă”. El anunță cenzurarea “comentariilor negative” – Reacție în controversa icoanelor date ca premiu pentru studenții de nota 10

1.907 vizualizări
Sursa: Facebook – ASE Bucuresti
Rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) din București spune că universitatea pe care o conduce este “o instituție credincioasă”, potrivit Euronews România. Totodată, el este citat vorbind despre o cenzurare a dezbaterii pe paginile administrate de ASE: “Nu ne interesează comentariile negative, sunt blocate toate comentariile negative pe tot ce postăm noi”.

El a fost citat cu aceste declarații în contextul în care un anunț al ASE București, potrivit căruia studenți care au încheiat anul universitar cu media 10 au primit “premii speciale” constând în icoane oferite de Biserica Ortodoxă, a stârnit mai multe critici și discuții pe rețelele de socializare. Unii comentatori au pus, între altele, problema unei eventuale discriminări pe criterii religioase, în ideea că pot fi studenți și de altă orientare religioasă, care obțin media 10 la ASE.

  • În mesajul publicat pe Facebook, însoțit de fotografii cu studenții premiați cu icoane “cu valoare deosebită”, ASE menționează că premiile au fost oferite în cadrul parteneriatului încheiat cu Patriarhia Română în vederea susținerii performanței academice a studenților Academiei de Studii Economice din București”.

Postarea ASE pe tema “premiilor speciale” constând în icoane:

Pe de altă parte, citat de Euronews, rectorul Istudor a precizat că “nu este un proiect al Patriarhiei. Premiul a fost acordat de către rectorul ASE și președintele consiliul de administrație. Este un proiect aprobat de către instituția noastră”. În același timp, el a menționat că icoanele sunt “din partea unei organizații care a solicitat expres cui să dăm”.

În acest context, el este citat spunând că Academia de Studii Economice este o instituție credincioasă:

  • “Asta (n.r: icoanele) a putut să ofere starețul. Nu sunt singurele premii pe care studenții le-au primit. Ei primesc și bursă de merit în valoare de 1.000 de lei. Nu am considerat că există nicio restricție. Noi suntem o instituție credincioasă”

Carta Academiei de Studii Economice din București menționează, însă, că instituția este “independentă față de ideologii, religii (…)”:

  • Art. 1 (4): “ASE este o entitate cu personalitate juridică, având caracter nonprofit, fiind de interes public, independentă față de ideologii, religii și doctrine politice, atașată tradiției gândirii libere, libertății academice, recunoașterii drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și principiului supremației legii.”

Întrebat dacă ar fi putut fi o discriminare, el a respins ideea: “Nu e niciun fel de discriminare, pentru că icoanele, fiind ortodoxe și venind din partea unei organizații care a solicitat expres cui să dăm, nu văd care e discriminarea.” Întrebat ce s-ar fi întâmplat în cazul unui student musulman care termina cu media 10, rectorul a spus, citat de Euronews: “Puta să depună cerere, nu văd o problemă”.

Carta ASE menționează, printre posibilele abateri academice, discriminările pe criterii de orientare religioasă:

Art. 83 “Constituie abateri ale membrilor comunității academice de la normele de etică universitară:

  • (…) e) discriminările între membrii comunității academice pe criterii de vârstă, etnie, sex, origine socială, orientare politică sau religioasă, orientare sexuală sau alte tipuri de discriminări, cu excepția măsurilor pozitive prevăzute de lege”

Tot Euronews îl citează pe rectorul ASE vorbind, în contextul acestei controverse, despre cenzurarea mesajelor “negative” pe paginile administrate de instituție:

  • “Nu ne interesează comentariile negative, sunt blocate toate comentariile negative pe tot ce postăm noi, pentru că, dacă ele sunt în sensul de a ne mobiliza și de a ne oferi soluții, nu de a critica. 
  • Le-am păstrat pe cele pozitive și pe cele care ne spun lucruri bune pe care am putea să le facem, nu să comentăm necunoscând proiectul.”

2 comments
  1. Rectore, tu parca trebuia sa fii un aparator al cunosterii, progresului si stiintei. Ce legatura au icoanele, iile din poze si muzeul pe care il faci cu progresul stiintei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce spun cititorii: “Ne-au cerut pungi pentru a pune aceste teste” / “A fost un coșmar” – Luni începe testarea elevilor. Cei mai mulți profesori și părinți din comunitatea Edupedu.ro afirmă că elevii vor face testele acasă

Majoritatea covârșitoare a părinților și profesorilor din comunitatea Edupedu.ro afirmă, cu nemulțumire cel mai adesea, că în cazul elevilor lor testarea rapidă se desfășoară acasă, nu la clasă. Luni este…
Vezi articolul

Fostul ministru al justiției, Stelian Ion, despre decizia CCR privind retragerea titlului de doctor: E ca și cum, dacă ai furat o mașină și ai apucat să te plimbi cu ea, o poți păstra. Nu mai contează că ai furat mașina

Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al justiției scrie într-o postare pe Facebook, că decizia Curții Constituționale prin care titlul de doctor poate fi retras de Ministerul Educației doar dacă…
Vezi articolul

Dexonline semnalează că un cuvânt a fost scris greșit în DOOM3. “Procrastinare”, care înseamnă tergiversare, scris “procastinare” / Se solicită urcarea dicționarului în online

Dexonline, site ce agregă dicționare de prestigiu ale limbii române, realizat de o echipă de voluntari, salută intrarea cuvântului procrastinare în ultima ediție, recent apărută, a Dicționarului ortografic, ortoepic și…
Vezi articolul

Florin Roman: ”Am demisionat din funcţia de ministru urmare a acuzaţiilor politice de plagiat, a unui întreg şir de minciuni şi mizerii / La mai bine de 10 luni, universitatea îmi comunică oficial că nu există probe privind un eventual plagiat”

Deputatul PNL Florin Roman a precizat că, după 10 luni de la acuzaţiile de plagiat care i-au fost aduse şi care l-au făcut să demisioneze din funcţia de ministru al…
Vezi articolul

Admiterea la liceu și examenul de bacalaureat din proiectul de lege a Educației, criticate în continuare de Federația Națională a Părinților, care remarcă „și completări și modificări benefice”

„Federația Națională a Părinților își menține opoziția față de modul în care se propune desfășurarea admiterii în învățământul liceal și a examenului de bacalaureat”, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.…
Vezi articolul