Rectorul Nicolae Istudor, candidat unic, a fost ales pentru al treilea mandat la conducerea ASE București

1.828 de vizualizări
Nicolae Istudor / Foto: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului – Facebook.com
Rectorul Academiei de Studii Economice din București, Nicolae Istudor, a fost ales pentru al treilea mandat în funcție, în alegerile universitare organizate joi. El a fost singurul candidat, după ce un al doilea, Liliana Nicoleta Gherghina, s-a retras la o zi după anunțarea candidaturilor.

Potrivit datelor anunțate vineri de ASE, el a obținut 84,6% din totalul voturilor exprimate, în condițiile unei prezențe de 87% dintre membrii comunității universitare cu drept de vot.

Profesorul Nicolae Istudor este rector din 2016. Legea învățământului superior, intrată în vigoare anul trecut, permite doar două mandate de rector, dar nu le ia în considerare și pe cele desfășurate până în momentul intrării ei în vigoare, conform Legii educației naționale din 2011. Acest lucru i-a permis rectorului în funcție – asemenea majorității celorlalți conducători ai instituțiilor românești de învățământ superior, aflați deja în funcție – să candideze pentru un alt mandat, de data aceasta unul de 5 ani. 

  • Anterior, în perioada 2008-2016, el a avut două mandate de prorector în cadrul ASE. Lucrează în cadrul ASE din 1993. Este profesor universitar din 2007, cu specializare în producția agricolă / întreprinderi și mărfuri agroalimentare, potrivit propriului CV.

Pe 14 februarie, ASE a anunțat două candidaturi – cea a lui Nicolae Istudor și cea a profesoarei Liliana Nicoleta Gherghina. Aceasta a anunțat, însă, pe 15 februarie că își retrage candidatura.

Spre deosebire de alegerile desfășurate în majoritatea celorlalte universități, planul managerial al candidatului/candidaților nu a fost disponibil, pe parcursul procesului electoral, pentru publicul larg, ci doar pentru comunitatea alegătorilor din cadrul universității, Reprezentanții ASE au precizat, în urmă cu o săptămână, pentru Edupedu.ro că „Biroul Electoral al ASE a decis ca întregul proces electoral in universitate, deci inclusiv cel al alegerii rectorului ASE, sa se desfășoare cu acces la dosarele depuse exclusiv pentru alegători, nu și pentru public, pentru a respecta regulile GDPR”

  • Tot atunci, reprezentanții ASE au arătat că „programul managerial al candidatului declarat câștigător în urma procesului electoral din 22.02.2024 va deveni programul său de lucru si va fi postat imediat pe site-ul ASE, la dispoziția oricui este interesat.
Citește și:
Rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Daniel Breaz, candidat unic, a fost reales pentru al patrulea mandat la conducerea instituției
Rectorul Universității din Târgu Mureș, senatorul Leonard Azamfirei, a câștigat al patrulea mandat din postura de candidat unic / În comisia de concurs – alți rectori colecționari de mandate, colegi în conducerea CNR: Sorin Cîmpeanu, Mihnea Costoiu, Marilen Pirtea, Ioan Vasile Abrudan 
Rectorul Universității Transilvania din Brașov, Ioan Vasile Abrudan, a câștigat al patrulea mandat la conducerea instituției
Remus Pricopie a câștigat al patrulea mandat de rector al SNSPA. Unic candidat, a fost ales cu 90% din voturi
UPDATE Mihnea Costoiu câștigă al patrulea mandat de rector la Politehnica București / Oficial: Rectorul în exercițiu a obținut 84% din voturi
Parlamentarul liberal Marilen Pirtea câștigă al patrulea mandat de rector la Universitatea de Vest din Timișoara
Rectorul Universității de Științe Agricole din Cluj, Cornel Cătoi, reales pentru al treilea mandat, este vizat de o contestație la Ministerul Educației, dar după ce a fost confirmat în funcție
Rectorul Universității Tehnice din Iași, Dan Cașcaval, a fost reales pentru al treilea mandat la conducerea instituției
Rectorul Radu Văcăreanu, unic candidat, a fost reales pentru al treilea mandat la conducerea Universității Tehnice de Construcții București

5 comments
  1. Nu ne mai facem bine niciodată. Este dovada suprema a corupției chiar la cel mai înalt nivel al învățământului. Am fost atât de aproape, se putea ca 2 mandate sa fie – 2 mandate. Păcat! Era o posibilitate ca învățământul sa nu se prostitueze atât de abject, au ratat aceasta posibilitate și România rămâne încă 20 de ani in bezna corupției 🤨.

    1. E misto sa comentam pe net.
      Eu cred ca Nicolae Istudor este un rector bun.
      ASE-ul are cladiri ok, profesorii sunt ok, iar facultatile incearca constant sa tina legatura cu mediul de business din Romania.
      Deci nu vad o problema atat de acuta precum colegii mei din comentarii, care clameaza inalte valori morale.
      Dar poate gresesc eu, in fond, sunt doar Vasile Prostul…

  2. De unde ați scos aberația asta: “dar nu le ia în considerare și pe cele desfășurate până în momentul intrării ei în vigoare, conform Legii educației naționale din 2011”???
    2 mandate sunt 2 mandate și in vechea și in noua lege!

  3. Este ca la alegerile lui Nea Nicu! Se intorc baietii!
    Asta este situatia , nu avem nicio universitate in top, sa nu ne miram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pfizer și BioNTech anunță că vaccinul lor anti-Covid oferă “un răspuns imunitar robust” în rândul copiilor cu vârste între 5 și 11 ani și este sigur pentru utilizare. Vor cere autorizarea și pentru această categorie de vârstă

Cele două companii au administrat câte două doze de zece micrograme, la trei săptămâni distanță, unui număr de 2.268 de copii. Nivelul anticorpilor generați a fost asemănător cu cel dezvoltat…
Vezi articolul

Primele date ale recensământului: Aproximativ 19 milioane de locuitori pe teritoriul României, cu un milion mai puțin decât în 2011 / Președintele Statisticii: “În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore”

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS) a prezentat joi câteva date rezultate din recensământul general al populației. El a spus că ”aproximativ 19 milioane e populația aflată pe…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Listele copiilor înscriși la clasa pregătitoare 2023 vor fi afișate până pe 12 iunie, deși ar fi trebuit să fie publicate pe 6, anunță Ministerului Educației. Este a doua modificare a calendarului în ultimele două săptămâni

Listele copiilor înscriși în clasa pregătitoare 2023 vor fi afișate în școli până la data de 12 iunie, potrivit Ministerului Educației. Calendarul pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2023 a fost…
Vezi articolul

Am petrecut ani de zile învățând pentru note și validare academică și am realizat abia acum cât timp am pierdut – discursul cutremurător, după 12 ani de școală, al Iuliei Cociuba, șefă de promoție la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu / Eleva face un apel la acțiune: Sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp

Un discurs sincer al unei eleve de excepție. Șefa de promoție de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu, județul Arad, Iulia Cociuba, a uimit pe toți cei prezenți în sala…
Vezi articolul

Sebastian Bodu: Comisia de Etică și Deontologie a unei mari universități din România a stabilit, cu valoare de precedent, că preluarea de către un autor a articolelor anterior publicate de el între două coperți reprezintă o operă și, deci, poate fi punctată pentru obținerea de titluri științifice și academice. Metoda a fost validată și de ministra educației

O decizie a Comisiei de Etică și Deontologie a unei universități din Consorțiul „Universitaria” (atașată) a stabilit, cu ocazia soluționării unei sesizări formulate împotriva unui profesor universitar din cadrul facultății…
Vezi articolul