Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Lucian Puiu Georgescu, aflat acum în centrul unui conflict cu Ministerul Educației legat de următorul mandat la conducerea instituției de învățământ superior, este inculpat într-un dosar penal datat 2023, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de delapidare, potrivit unei cereri pe care, din informațiile Edupedu.ro, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați a transmis-o, vineri, Universității. Purtătorul de cuvânt al Parchetului menționat, prim procuror Cătălin Nicolae Constantinescu-Mărunțel, a confirmat pentru Edupedu.ro existența acestei solicitări și a dosarului penal în care Lucian Puiu Georgescu apare ca inculpat.
Vineri, potrivit informațiilor Edupedu.ro, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați a transmis Universității „Dunărea de Jos„ o cerere să comunice, în termen de 10 zile, dacă se constituie parte civilă „în procesul penal față de inculpat” – Georgescu Puiu Lucian. Cererea menționează cauza nr. 4444/246/P/2023 a Parchetului menționat și faptul că acest dosar presupune cercetări „sub aspectul săvârșirii infracțiunii de delapidare”.
Contactat de Edupedu.ro, prim procurorul Cătălin Nicolae Constantinescu-Mărunțel a confirmat solicitarea și existența dosarului penal, Potrivit acestuia, „este un dosar aflat în curs, la care s-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva domnului Georgescu (…)”. Potrivit procurorului citat:
- „La acest moment se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de delapidare de către dl. Georgescu, iar față de acesta s-a pus în mișcare acțiunea penală, prin urmare are calitatea de inculpat. Faptele sunt din 2014 până în 2017.”
- ”Fără să intru în detalii, pentru că sunt cercetări care se efectuează, [dosarul] are legătură cu modul în care dumnealui, prin PFA, a folosit bunuri ale Universității „Dunărea de Jos””
Amintim că un alt dosar penal, in rem, fusese deschis din 2021 în cazul unor posibile nereguli semnalate la Universitatea Dunărea de Jos, în 2022 fiind arestat preventiv și un fost prorector al universității.
Cum prezenta acum două săptămâni rectorul Georgescu situația propriilor procese și a plângerilor pe numele său
Pe 31 ianuarie a.c., în conferința de presă în care a cerut demisia Ligiei Deca după decizia acesteia de a nu-l confirma în funcție pentru un nou mandat, Lucian Puiu Georgescu a fost întrebat despre procesele și plângerile penale la adresa sa. Atunci, el și-a prezentat situația astfel:
„Reporter: Spuneați că ați avut mai multe plângeri penale pe numele dumneavoastră. Ne puteți spune despre ce este vorba?
Lucian Puiu Georgescu: Am avut plângeri penale privind activitatea mea în calitate de expert al Ministerului Mediului din 2014-2016, o plângere – și aici s-a mers până în penal – privind falsificarea CV-ului. Și am mai avut plângeri penale referitoare la hărțuirea unor membri ai comunității academice, pentru motivul că, în urma unei vizite a Curții de Conturi, am semnalat în civil, niciodată în penal, faptul că a existat un prejudiciu. Și mai sunt câteva cazuri care sunt pe rol și despre care nu vreau să vorbesc. Am vreo patru.
Reporter: Cele despre care vorbeați s-au închis?
Lucian Puiu Georgescu: O parte s-au închis. A fost un dosar deschis imediat după alegeri, în 2020, au fost acolo vreo 12 capete de acuzare, din care vreo opt s-au închis.
Context: confruntarea Georgescu-Minister
Informațiile privind inculparea lui Lucian Puiu Georgescu apar în plin scandal legat de poziția sa la conducerea universității gălățene. El a câștigat, în decembrie, un nou mandat de rector, dar, după ce un control al Ministerului Educației a constatat nereguli în procesul electoral, ministrul Ligia Deca a emis un ordin de neconfirmare în funcție a lui Georgescu. Acesta a reacționat prin a-i cere demisia ministrului, iar apoi a contestat ordinul în instanță. Dosarul în contencios administrativ are termen 15 februarie, în condițiile în care mandatul actual al rectorului se încheie pe 22 februarie. Universitatea – pe care Georgescu o conduce în acest moment – are răgaz până pe 19 februarie să răspundă cererii Parchetului de a se constitui parte civilă în dosarul penal.